Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ispit_kpp.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
749.57 Кб
Скачать

115. Процесуальні питання, які вирішуються судом в стадії виконання вироку.

Процесуальні питання, які виникли і вирішуються при виконанні вироку, поділяються на дві групи: питання, передбачені кримінальним, кримінально-процесуальним і кримінально-виконавчим законодав­ством; питання, які визначені ч. 1 ст. 409 КПК, питання про всякого роду сумніви і протиріччя, що виникають при виконанні вироку, вклю­чаючи застосування кримінального закону, що має зворотну силу, від­повідно до частин 2, 3 ст. 5 КК.

У кримінальному, кримінально-процесуальному і кримінально- виконавчому законодавстві передбачені певні питання, що розгляда­ються судом у порядку виконання вироку, ухвали і постанови. Так, ст. 80 КК встановлено, що особа звільняється від відбування покаран­ня, якщо з дня набрання чинності обвинувальним вироком його не було виконано у встановлені законом строки. Втім КПК не визначає, в якому порядку особа звільняється від відбування покарання, якщо з дня набрання законної сили вироком він не був приведений до вико­нання в строки, передбачені частинами 1 і 2 ст. 80 КК. При цьому слід мати на увазі, що питання про застосування давності до особи, засу­дженої до довічного позбавлення волі, вирішується судом. Якщо суд не визнає за можливе застосувати давність, довічне позбавлення волі заміняється позбавленням волі (ч. 5 ст. 80 КК). Давність не застосову­ється у разі засудження за злочини проти миру та безпеки людства, передбачені статтями 437-439 та ч. 1 ст. 442 КК (ч. 6 ст. 80 КК).

До фактичного звернення вироку до виконання розглядаються питання визначення порядку застосування покарання при наявності декількох вироків (ст. 413 КПК).

Крім того, розглядається до фактичного звернення вироку до ви­конання також питання про тимчасове залишення в слідчому ізолято­рі на гауптвахті Військової служби правопорядку у Збройних Силах України засудженого до позбавлення волі з відбуванням покарання в установі виконання покарань, дисциплінарному батальйоні, а також про тимчасове переведення засудженого з установи виконання пока­рань у слідчий ізолятор на гауптвахту Військової служби правопоряд­ку у Збройних Силах України (ст. 4101 КПК).

У ході виконання вироку розглядаються такі питання: про зараху­вання в строк покарання часу перебування засудженого в лікувальній установі (ст. 406 КПК); про звільнення від покарання і пом'якшення покарання (ст. 4051 КПК); про застосування умовно-дострокового звільнення від відбування покарання і заміни невідбутої частини по­карання більш м'яким (ст. 407 КПК); звільнення від відбування пока­рання вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років (ст. 4071 КПК); про звільнення від покарання за хворобою (ст. 408 КПК); про звільнення від покарання з випробуванням після закінчення іспитово­го строку (ст. 4081 КПК); про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням (ст. 4082 КПК); про скасування звільнення від відбування покарання вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років (ст. 4083 КПК); про заміну штрафу покаранням у виді громадських робіт, виправних робіт штрафом, обмеження чи позбав­лення волі службовим обмеженням, позбавлення волі триманням у дисциплінарному батальйоні (ст. 410 КПК); про застосування приму­сового лікування до засуджених, які є алкоголіками чи наркоманами, і його припинення (ст. 4111 КПК).

Після виконання вироку особи, які відбули покарання, вправі кло­потати про дострокове зняття судимості відповідно до ст. 91 КК України (ст. 414 КПК). Правом на заявлення клопотання про дострокове зняття судимості наділені колективи підприємств, установ чи організацій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]