Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ispit_kpp.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
749.57 Кб
Скачать

47.Підстави та порядок обрання запобіжного заходу у вигляді передачі неповнолітнього під нагляд батьків, опікунів, піклувальників чи адміністрації дитячої установи.

До неповнолітніх обвинувачених, крім запобіжних заходів, передбачених статтею 149 цього Кодексу, може застосовуватися передача їх під нагляд батьків, опікунів чи піклувальників, а до неповнолітніх, які виховуються в дитячій установі - передача їх під нагляд адміністрації цієї установи.

Від батьків, опікунів, піклувальників або адміністрації дитячої установи в цих випадках відбирається письмове зобов'язання про забезпечення ними належної поведінки неповнолітнього та його явки до слідчого, прокурора і суду. При цьому зазначені особи попереджаються про характер обвинувачення, пред'явленого неповнолітньому, і про їх відповідальність в разі неявки його до слідчого, прокурора або до суду.

При порушенні цього зобов'язання до батьків, опікунів і піклувальників може бути застосоване грошове стягнення в розмірі до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян в порядку, передбаченому статтею 153 цього Кодексу.

Коментар:

1. Крім запобіжних заходів, передбачених ст. 149 КПК, стаття, що коментується, передбачає можливість застосування до неповнолітніх обвинувачених ще двох видів запобіжних заходів:

- передача під нагляд батьків, опікунів чи піклувальників;

- передача під нагляд адміністрації дитячої установи, де вони виховуються. Кожен з цих заходів застосовується окремо.

2. Перш ніж застосувати один із названих запобіжних заходів, слідчий і суд повинні переконатися, що батьки (або один з них), опікун, піклувальник чи адміністрація дитячої установи зможуть забезпечити належну поведінку неповнолітнього і його явку до слідчого, прокурора, до суду.

3. Опіка і піклування встановлюються для виховання неповнолітніх дітей, які внаслідок смерті батьків, позбавлення їх батьківських прав, хвороби батьків або з інших причин залишилися без нагляду, а також для захисту особистих і майнових прав і інтересів цих дітей. Опіка встановлюється над дитиною, яка не досягла 14 років, а піклування - над дитиною у віці від 14 до 18 років (див. ст. 243 Сімейного кодексу України).

4. Спеціальні установи, в яких виховуються неповнолітні, - це: школи-інтернати, приймальники-розподільники для неповнолітніх, професійні училища соціальної реабілітації неповнолітніх, виховно-трудові колонії, притулки для неповнолітніх.

5. Передбачені цією статтею запобіжні заходи (передача під нагляд батьків, опікунів, піклувальників або адміністрації дитячої установи) можуть застосовуватися як за клопотанням обох батьків чи одного з них, опікуна, піклувальника чи адміністрації дитячої установи, так і з ініціативи слідчого, прокурора, суду, але обов'язково за наявності згоди зазначених осіб або адміністрації.

6. Від осіб, яким передається неповнолітній під нагляд, відбирається письмове зобов'язання про забезпечення ними належної поведінки неповнолітнього і його явки до слідчого, прокурора або до суду.

7. У випадку неявки неповнолітнього до слідчого, прокурора або до суду щодо його батьків, опікунів або піклувальників може бути застосоване грошове стягнення (див. ст. 153 КПК).

8. Батьки, опікуни, піклувальники, адміністрація дитячої виховної установи можуть відмовитися від узятого на себе зобов'язання забезпечити належну поведінку і явку неповнолітнього до слідчого, прокурора або до суду. Така відмова повинна бути письмовою і мотивованою. За наявності такої відмови повинне бути вирішене питання про заміну обраного запобіжного заходу іншим.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]