Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ispit_kpp.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
749.57 Кб
Скачать

76. Ексгумація трупа: поняття, мета, підстави та порядок проведення.

Ексгумація - слідча дія по вийманню трупа з місця поховання для судово-медичного дослідження. Слідчий складає про це вмотивовану, обґрунтовану постанову, яку затверджує прокурор. В ній зазначається : чий труп підлягає вийманню і де він похований, з якою метою необхідне проведення такої слідчої дії .Труп виймається з місця поховання в присутності слідчого, судово-медичного експерта та двох понятих, про що складається протокол, який підписують усі зазначені особи (ч.

2 ст. 192 КПКУ). Давність поховання не є перешкодою для ексгумації. Ексгумація провадиться з метою: • провести огляд (в тому числі повторний) похованого трупа; • пред'явити труп для впізнання; • провести експертизу (у тому числі повторну чи додаткову). Під час ексгумації судово-медичним експертом можуть бути вилучені зразки тканини й органів або частини трупа, необхідні для проведення експертних досліджень.

У протоколі огляду трупа повинні бути зафіксовані: поза трупа і його положення на місці події; зовнішній вигляд одягу і взуття; описа­но тіло трупа (стать, вік, зріст, колір волосся, очей померлого); харак­тер, ступінь і локалізація трупних явищ і ушкоджень (їх походження визначається лише при судово-медичному дослідженні трупа), наяв­ність крові на одязі і біля трупа, стан зубного апарата, наявність виді­лень; знаряддя спричинення смерті у випадках, коли вони знаходяться безпосередньо на трупі, механічно сполучені з ним (наприклад, за­тягнена на шиї петля, ніж, що стирчить з грудей трупа); предмети, знайдені в кишенях та інших частинах одягу трупа. Якщо труп не впізнаний, повинні бути вказані його прикмети, а також дані про те, чи проводилося фотографування і дактилоскопування. Протокол освідування складається за тими ж правилами і в такому ж порядку, що і протокол огляду. У протоколі указується, чи мало міс­це оголення тіла оглянутого, чи заперечував він проти цього чи ні, а також вказуються результати освідування, що, в якому вигляді і в яко­му місці тіла виявлено.

77. Підстави та порядок притягнення особи як обвинуваченого.

Ст. 131. Коли є досить доказів, які вказують на вчинення злочину певною особою, слідчий виносить мотивовану постанову про притягнення цієї особи як обвинуваченого. У постанові Ст. 132 про притягнення як обвинуваченого повинно бути зазначено: -хто склав постанову; -місце і час її складання; - назву справи; -ПІБ обвинуваченого, день, місяць та рік його народження; - злочин, у якому вона обвинувачується, час, місце та інші обставини його вчинення; - стаття кримінального закону, якою передбачений цей злочин.

Коли обвинувачений притягається до відповідальності за вчинення декількох злочинів, що підпадають під ознаки різних статей кримінального закону, в постанові про притягнення як обвинуваченого повинно бути вказано, які саме дії ставляться обвинуваченому в вину по кожній з цих статей. Копія постанови негайно надсилається прокуророві. Ст 133.Обвинувачення повинно бути пред'явлено не пізніше двох днів з моменту винесення слідчим постанови про притягнення особи як обвинуваченого але не пізніше дня явки обвинуваченого або його приводу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]