Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ispit_kpp.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
749.57 Кб
Скачать

93. Межі судового розгляду. Зміна обвинувачення в суді.

Межі судового розгляду визначають коло обставин, які мають бути досліджені судом під час розгляду конкретної кримінальної справи., тим самим гарантуючи підсудному ефективність його права на захист.

Розгляд справи провадиться тільки стосовно підсудних і тільки в межах пред'явленого їм обвинувачення. В разі необхідності доповнити чи змінити пред'явлене обвинувачення або порушити кримінальну справу по новому обвинуваченню чи щодо нових осіб суд додержується правил, установлених в статтях 276, 277, 278 КПК.

Під час судового розгляду до закінчення судового слідства прокурор має право змінити пред'явлене особі обвинувачення якщо цим не будуть порушені правила про підсудність чи обов'язковість проведення досудового слідства. Він виносить постанову, в якій формулює нове обвинувачення та викладає мотиви прийнятого рішення. За наявності до того підстав прокурор заявляє клопотання про повернення справи на додаткове розслідування. Підтримання порядку під час судового засідання покладається на головуючого. Учасники судового розгляду та присутні в залі особи зобов'язані виконувати йогорозпорядження, додержуватися в судовому засіданні встановленого порядку та утримуватися від дій, що свідчать про явну зневагу до суду або встановлених правил. а неповагу до суду винні особи несуть відповідальність. Всі учасники судового розгляду звертаються до суду, дають свої показання і роблять заяви стоячи. Окрім випадків дозволу головуючого. Особи молодші за шістнадцять років, коли вони не є учасниками в справі, не допускаються до залу суду.

94. Розпорядок судового засідання. Заходи, які вживаються до порушників порядку в судовому засіданні.

Розпорядок судового засідання, його регламент — це зовнішня сторона організації судового процесу та форма поведінки всіх учасни­ків судового розгляду і присутніх у залі засідання осіб. Він встановле­ний для забезпечення поваги до суду і належного порядку під час су­дового засідання. Підтримання і забезпечення розпорядку в судовому засіданні закон покладає на головуючого. Всі учасники судового роз­гляду, а також присутні в залі судового засідання повинні беззаперечно виконувати розпорядження головуючого про додержання порядку в судовому засіданні (ст. 271 КІІК України).

Стаття 271. Розпорядок судового засідання

Підтримання порядку під час судового засідання покладається на головуючого.

Учасники судового розгляду, а також інші особи, присутні в залі судового засідання, зобов'язані беззаперечно виконувати розпорядження головуючого, додержуватися в судовому засіданні встановленого порядку та утримуватися від будь-яких дій, що свідчать про явну зневагу до суду або встановлених в суді правил. За неповагу до суду винні особи притягаються до відповідальності, встановленої законом. Питання про притягнення особи до відповідальності за прояв неповаги до суду вирішується судом негайно після вчинення порушення, у зв'язку з чим у судовому засіданні із розгляду кримінальної справи оголошується перерва.

Всі учасники судового розгляду звертаються до суду, дають свої показання і роблять заяви стоячи. Відступати від цього правила можна лише з дозволу головуючого.

Особи молодші за шістнадцять років, коли вони не є підсудними, потерпілими або свідками в справі, не допускаються до залу суду.

Стаття 272. Заходи, які застосовуються до порушників порядку судового засідання

Якщо підсудний порушить порядок засідання або не підкориться розпорядженням головуючого, останній попереджає підсудного про те, що в разі повторення ним зазначених дій його буде видалено з залу засідання. При повторному порушенні порядку судового засідання підсудного за ухвалою суду можна видалити з залу засідання тимчасово або на весь час судового розгляду справи. У цьому випадку вирок після його винесення негайно оголошується підсудному.

В разі невиконання розпорядження головуючого прокурором, громадським обвинувачем, захисником чи громадським захисником головуючий робить їм попередження. При дальшому непідкоренні будь-якої із зазначених осіб розпорядженням головуючого розгляд справи за ухвалою суду може бути відкладено, якщо неможливо без шкоди для справи замінити цю особу іншою. Одночасно суд повідомляє про це відповідно вищестоящого прокурора, Міністерство юстиції України, кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури.

За непідкорення розпорядженню головуючого або порушення порядку під час судового засідання свідок, потерпілий, цивільний позивач, цивільний відповідач та інші громадяни несуть відповідальність за ч.1 ст.185 – 3 КпАП.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]