Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ispit_kpp.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
749.57 Кб
Скачать

95. Протокол судового засідання, його зміст і значення. Зауваження на протокол і порядок їх розгляду. Фіксування судового процесу технічними засобами.

Під час розгляду справи ведеться протокол судового засідання, в якому фіксується весь його хід. В ньому обов'язково зазначаються: -місце і час початку і закінчення судового засідання; - назва і склад суду (прізвище, ініціали суддів); - справа, яка розглядається; - секретар; - сторони; - особи, які не з'явилися в судове засідання та причини неявки; - дані про особу підсудного, про час одержання ним копії обвинувального висновку, про роз'яснення йому та іншим учасникам процесу їх прав та обов'язків; - всі розпорядження головусого і дії суду в порядку, в якому вони відбувались; - всі клопотання і заяви учасників процесу; - ухвали (постанови) суду, прийняті без видалення до нарадчої кімнати; - докладний зміст описаних у першій особі показань підсудного, потерпілого, свідків, пояснень спеціалістів, відповідей експерта ; - послідовність і короткий зміст судових дебатів, зміст останнього слова підсудного; - проголошення вироку та роз'яснення порядку і строку його оскарження.

Протокол веде секретар .Правильність записів у протоколі перевіряє головуючий у справі і підписує цей протокол.Він має бути виготовлений не пізніше 7 діб з дня закінчення розгляду справи. Про виготовлення повідомляється учасникам судового розгляду, які після проголошення вироку протягом 3 діб подали клопотання про ознайомлення з протоколом. Вони мають право ознайомитися з протоколом протягом 3 діб і при незгоді із записами подати на нього зауваження. Зауваження розглядає головуючий у справі і в разі згоди з ними посвідчує їх правильність. При незгоді головуючого із зауваженнями вони вносяться на розгляд судового засідання, про час якого повідомляються всі учасники судового розгляду, які вправі взяти участь у судовому засіданні.

Судове засідання проводиться у складі суддів, які розглядали справу. Там заслуховуються пояснення осіб, які подали зауваження, думка інших учасників судового розгляду. За необхідності відтворюються технічний запис процесу (якщо він здійснювався), опитуються особи щодо змісту показань, на які подані зауваження. За наслідками розгляду суд виносить ухвалу. Всі матеріали з розгляду зауважень на протокол судового засідання і зауваження приєднуються до справи.

96. Підготовча частина судового засідання, її значення і зміст.

У призначений для розгляду справи час головуючий відкриває судове засідання і оголошує, яка справа буде розглядатися. Відкривши судове засідання він оголошує з”явившихся учасників і викликаних осіб та повідомляє причини неявки. При участі перекладача головуючий роз'яснює під підписку йому його обов'язки і попереджає про відповідальність за свідомо неправильний переклад. Потім встановлюється особа підсудного та з'ясовується питання про вручення йому у триденний до судового засідання строк копії обвинувального висновку.

Потім головуючий оголошує склад суду, прізвища прокурора, захисника, перекладача, експерта, спеціаліста, секретаря і роз'яснює підсудному та іншим учасникам судової розгляду належне їм право відводу та запитує їх, чи заявляють вони проти будь-кого відвід. Коли визнано можливим почати слухання справи, головуючий дає розпорядження про видалення свідків із залу судового засідання і вживає заходів щоб допитані свідки не зносилися з недопитаними. Потім головуючий роз’яснює підсудному, потерпілому, цивільному позивачеві та відповідачеві, спеціалістові і експертові їхні права та обов'язки. Головуючий опитує учасників, чи мають вони клопотання про виклик нових свідків і експертів, про витребування і приєднання до справи нових доказів. При заявленні клопотання суд вислуховує думку прокурора та інших учасників судового розгляду і розв'язує їх.Відхилення клопотань не позбавляє права заявляти ті самі клопотання протягом усього судового слідства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]