Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
навч-мет посібник виправлене2.doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
1.9 Mб
Скачать

7. Припинення діяльності підприємства

Припинення діяльності підприємства відбувається шляхом його реорганізації /злиття, приєднання, поділу, виділення, перетворення/ або ліквідації.

Реорганізація підприємства відбувається за рішенням власника.

При реорганізації підприємства вся сукупність прав та

обов’язків переходить до його правонаступників.

Підприємство ліквідується:

а) за рішенням власника;

б) на підставі рішення суду або арбітражного суду;

в) у разі визнання його банкрутом;

г) за поданням органів, що контролюють діяльність підприєм- ства, у разі систематичного або грубого порушення ним законо- давства.

8. Ліквідаційна комісія

Ліквідація підприємства провадиться призначеною власником ліквідаційною комісією, а у випадках банкрутства та припинення діяльності підприємства за рішенням суду або арбітражного суду – ліквідаційною комісією, що призначається цими органами.

З дня призначення ліквідаційної комісії, до неї переходять по- вноваження по управлінню справами підприємства.

Ліквідаційна комісія у триденний строк з моменту її призна- чення публікує інформацію підприємства в одному з офіційних /республіканському і місцевому/ органів преси із зазначенням строку подачі заяв кредиторами своїх претензій, оцінює наявне майно підприємства, виявляє його дебіторів і кредиторів та розраховується з ними, вживає заходів до оплати боргів підприємства третім особам, складає ліквідаційний баланс та подає його власнику підприємства або органу, що призначив ліквідаційну комісію.

П І Б

_______________________2011 року.

Інструкція – це правовий акт, який створюється органами управління для встановлення правил, що регулюють організаційні науково-технічні, технологічні, фінансові та інші спеціальні сторони діяльності й відносин установ, підприємств, службових осіб. Вона належить до категорії організаційних документів, що видаються міністерствами, установами, є нормативним актом, регламентуючим різні питання.

Існують інструкції посадові, з техніки безпеки, експлуатації, різного устаткування тощо. Кожна з них має бути затверджена вищими органами, керівниками або організаціями.

Реквізити:

1. Гриф про затвердження.

2. Найменування її виду.

3. Короткі формулювання змісту (заголовок).

4. Текст.

5. Посада і прізвище особи, відповідальної за її складання.

6. Підпис особи, відповідальної за її складання.

7. Дата.

8. Номер (індекс) за класифікатором.

Текст викладають у логічній послідовності, групують за розділами, до яких іноді видають підзаголовки, розбивають на параграфи. Найзручніше застосовувати наскрізну нумерацію. В інструкції вживають слова: повинен, зобов’язаний, необхідний, не припускається, слід. Розділ великих за обсягом інструкцій позначають римськими цифрами, а пункти – арабськими.

Текст цього документа повинен бути коротким, точним, зрозумілим, оскільки інструкція призначена для постійного користування. Його викладають від другої особи. Широкого застосування набули посадові інструкції, що розробляються на підприємстві, установі для нових осіб, інженерно-технічних працівників, службовців. Такі інструкції встановлюють права та обов’язки працівників, коло їх завдань, особисту відповідальність. Після затвердження керівником вони стають нормативними актами, обов’язковими для певного кола осіб.

Правила

До правил належать службові документи організаційного характеру, в яких викладаються настанови або вимоги, що регламентують певний порядок якихось дій, поведінки. Розрізняють, наприклад, правила внутрішнього трудового розпорядку, підготовки документальних матеріалів до передавання в архів, правила експлуатацій залізничних колій.

За формою і змістом правила схожі з інструкціями.

Реквізити правил такі:

1. Гриф затвердження.

2. Вид документа.

3. Заголовок.

4. Дата і номер.

5. Текст.

6. Підпис особи, відповідальної за складання правил.

Виконання правил обов’язкове для всіх, і тому їх можна зарахувати до правових документів.

Аналогічний характер, а також однакову з інструкціями і правилами юридичну природу мають такі поширені нормативні документи, як рекомендації, регламенти, методичні вказівки, пам’ятки.

Зразок:

ПРАВИЛА внутрішнього трудового

розпорядку ЗАТ „ЗИМАЛІТО”