Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
навч-мет посібник виправлене2.doc
Скачиваний:
70
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
1.9 Mб
Скачать
  1. Підготовка тексту до виступу

Передусім це тривалий процес нагромадження (збирання) інформації із чітким окресленням кола тем, проблем, зацікавлень на найближчий період та перспективних. Інформаційний бум останнього десятиріччя та сучасні засоби електронного зв’язку надають можливість відносно легко й оперативно отримати потрібну інформацію, а комп’ютерні технології полегшують її обробку, класифікацію та зберігання. Під час опрацювання матеріалу слід навчитися зафіксовувати інформацію для виступу за належним порядком (положення, постулати, гіпотези, хід міркування, аргументація, приклади, порівняння, ілюстративний матеріал, цифрові дані, висновки).

Роблячи виписки із цитатами, іменами, цифрами, відповідними поясненнями, схемами, таблицями, доцільніше користуватися картками однакового формату. На них зазначають розділ науки чи тему, стосовно якої можна використати зафіксований матеріал. Опрацьовуючи наукові джерела, які безпосередньо не стосуються обраного дослідження, але з якими варто ознайомитися для загального уявлення про стан вивчення проблеми, пишуть анотацію. Вона складається з опису бібліографічних ознак книги, короткого викладу змісту, вказівок, кому адресовано це видання. Можна скористатися й готовою анотацією, якщо вона є в книзі.

Стисло викласти інформацію можна в тезах. Це коротко сформульовані головні положення тексту, авторські висновки та їх обґрунтування. Тезувати можна основні положення тексту, ідучи за розвитком авторської думки, цитуючи ключові фрагменти. А можна викладати основні положення твору власними словами, уникаючи громіздких цитат. Останній спосіб доцільніший, бо активізує індивідуальне сприймання читача. Більш розгорнутою формою тез є конспект, у якому стисло викладають найістотніше в змісті джерела чи його фрагмента. Але цей вид роботи потребує попереднього укла- дання плану й тез опрацьовуваного твору. Як і тези, конспект можна укладати двома способами, але пам’ятати, що в тезах лише формулюється думка, ідея чи теорія, тоді як у конспекті треба відбити її розвиток.

Уміння раціонально зафіксувати та упорядкувати одержану інформацію сприяє її глибокому засвоєнню і свідчить про високу культуру розумової праці.

Питання для самоперевірки

1. Від чого залежить майстерність ділового спілкування?

2. Які є види наради?

3. Які є види промови?

4. Як підготуватись до публічного виступу?

5. З яких частин складається текст публічного виступу?

6. Що таке доповідь?

7. Які є види доповіді?

Література

1. Волкотруб Г. Й. Стилістика ділової мови. – К., 2002.

2. Зубков М. Сучасна українська ділова мова: Підруч- ник. – Х., 2004.

3. Коваль А. П. Ділове спілкування. – К., 1992.

4. Мацюк З., Станкевич Н. Українська мова професійного спілкування. – К., 2006.

5. Плотницька І. М. Ділова українська мова. – К., 2004.

6. Сагач Г. М. Похвальне красномовство. – К., 1996.

7. Універсальний довідник-практикум з ділових паперів та ділової етики / Уклад. С. П. Бибик та ін. – К., 2003.

8. Шевчук С. В. Українське ділове мовлення: Навч. посібн. – К., 2006.

9. Этика делового общения. – К., 1998.