Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
681571_84AE9_otvety_po_kommunalnomu_pravu_ukrai....docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
193.98 Кб
Скачать

12.Наука комунального права України, її еволюція.

Наука муніципального права являє собою сукупність знань, наукових ідей, концепцій, теорій про місцеве самоврядування, про форми й методи його здійснення, про історію розвитку, співвідносний з державною владою тощо, тобто вчення про муніципальне право як галузь національного права. Вона є органічною частиною юридичної науки. Наука муніципального права належить до числа галузевих наук, основною ознакою яких є вивчення однойменної галузі права. Вона розкриває притаманні даній галузі закономірності, формулює основні поняття і категорії, якими оперує чинне муніципально-правове законодавство, аналізує функції і роль муніципально-правових інститутів. Наука про місцеве самоврядування вивчає не тільки муніципально-правові норми та інститути, а й процеси, пов'язані з їх реалізацією. Тому об'єктом наукового дослідження цієї галузі є муніципальні (комунальні) відносини, відповідні правові норми та інститути. Наука муніципального права вивчає історичний і сучасний вітчизняний досвід місцевого самоврядування з метою розробки наукових рекомендацій, спрямованих на вдосконалення законодавства про місцеве самоврядування, а також на підвищення ефективності організації та діяльності місцевого самоврядування. Значне місце в муніципальній науці посідають політичні, філософські та правові погляди й уявлення про місцеве самоврядування.

Це нова галузь наукових знань, яка базується на принципово інших, аніж наука радянського будівництва, поглядах та ідеях про організацію публічної влади на місцях. Своїм головним предметом вона має насамперед місцеве самоврядування як особливий вид публічної влади, проникнення в його сутність, вивчення його принципів і соціального призначення, причому об'єктом особливої уваги мають бути фундаментальні, основоположні суспільні відносини, які визначають правову природу локальної демократії, її найголовніші характеристики. Виходячи зі змісту предмета галузі, особливостей суспільних відносин, які складають його, визначається і характер основних теоретичних концепцій науки муніципального права. До них належать такі фундаментальні теоретичні проблеми, як проблеми природи й сутності місцевого самоврядування, його місця в системі поділу влад, автономності в конституційному механізмі держави, дослідження особливостей правового статусу особи в місцевому самоврядуванні тощо.

22.Розкрийте зміст поняття принципів та функцій мс.

Ст. 2 ЗУ «О МС» - МС – гарантированное гос-вом право и реальная способность ТГ самостоятельно или под ответственность органов и должностных лиц МС решать вопросы местного значения.

Принципы МС-Це основоположні засади, на яких базується місцеве самоврядування.

-Законність – організація і діяльність МС відбувається тільки в межах закону і на його підставі.

-Народовладдя

-Гласність – діяльність ОМС має відкритий характер.

-Колегіальність – це така форма організації роботи ОМС, коли до їх складу входить відповідне число осіб, вибраних персонально у встановленому законом порядку, а питання, що належать до компетенції вирішуються більшістю голосів.

-Поєднання місцевих і державних інтересів.

-Правова самостійність – це здатність учасників МС реалізовувати власну компетенцію у відповідних правових нормах (участьб у правотворчості).

-Організаційна самостійність – кожна територіальна громада має внутрішню структуру – є своя система органів управління і своя територія.

-Фінансова самостійність – це право територіальної громади мати свій власний бюджет.

-Підзвітність і відповідальність перед територіальними громадами їх органів і посадових осіб. Ці органи та посадові особи несуть юридичну, політичну відповідальність.

-Державна підтримка і гарантії МС.

-Судовий захист прав МС.

Функции МС- Це зумовлені правовою природою місцевого самоврядування основні напрямки діяльності його органів.

Концепції МС:

1.Державницька – діяльність МС обмежується реалізацією лише тих функцій, які окреслені державою і нормативно нею закріплені.

2.Громадівська – територіальна громада така ж самостійна, як держава; держава існує для громади, а не громада для держави.

3.Муніципальний дуалізм – МС наділено переважно функціями по забезпеченню життєдіяльності громади, які закріплюються на законодавчому рівні.

В Україні муніципальний дуалізм.

Основні функції МС:

-Залучення населення до участі у вирішенні питань місцевого значення (вибори, референдуми, збори).

-Володіння, використання та управління комунальної власністю.

-Забезпечення комплексного соц.-економічного та культурного розвитку відповідної території.

-Надання соц. послуг населенню.

-Соц. захист населення, сприяння працевлаштуванню громадян.

-Забезпечення законності, громадської безпеки, правопорядку, охорона прав свобод і законних інтересів громадян.

-Захист прав МС.

Класифікація функцій МС:

За об’єктами: політичні, економічні, соціальні, культурні.

За суб’єктами: функції територіальної громади, функції місцевих рад, функції виконавчих органів, функції сільських, селищних, міських голів, ф-ї самоорганізації населення.

За рівнем:

-Владні (реєстрації громадянських актів, реєстрація нерухомості, регулювання руху, дозвіл на будівництво).

-Громадські функції (охорона здоров’я, освіта, громадських транспорт, житло, водопостачання, каналізація).