Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
681571_84AE9_otvety_po_kommunalnomu_pravu_ukrai....docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
193.98 Кб
Скачать

95.Відповідальність органів і посадових осіб мс перед територіальною громадою.

Відповідальність органів місцевого самоврядування і посадових осіб місцевого самоврядування - це несприятливі правові наслідки за прийняті ними протиправні рішення, неналежне здійснення ними своїх задач і функцій.

Ст. 75 ЗУ про МС в Україні.

Органи та посадові особи місцевого самоврядування є підзвітними, підконтрольними і відповідальними перед територіальними громадами. Вони періодично, але не менш як два рази на рік, інформують населення про виконання програм соціально-економічного та культурного розвитку, місцевого бюджету, з інших питань місцевого значення, звітують перед територіальними громадами про свою діяльність.

Територіальна громада у будь-який час може достроково припинити повноваження органів та посадових осіб місцевого самоврядування, якщо вони порушують Конституцію або закони України, обмежують права і свободи громадян, не забезпечують здійснення наданих їм законом повноважень.

Порядок і випадки дострокового припинення повноважень органів та посадових осіб місцевого самоврядування територіальними громадами визначаються цим та іншими законами.

Повноваження сільської, селищної, міської, районної у місті ради при наявності підстав, передбачених ст. 78 Закону і в інших випадках можуть бути припинені достроково за рішенням місцевого референдуму. Порядок проведення місцевого референдуму відносно дострокового припинення повноважень ради визначається Законом «Про Всеукраїнський і місцеві референдуми».

Питання про дострокове припинення повноважень сільської, селищної, міської, районної у місті ради за рішенням місцевого референдуму може бути внесене сільським, селищним, міським головою, а також не менш ніж однією десятою частиною громадян, що проживають на відповідній території і що мають право голосу.

96.Відповідальність органів та посадових осіб мс перед юридичними і фізичними особами.

Відповідальність органів місцевого самоврядування і посадових осіб місцевого самоврядування - це несприятливі правові наслідки за прийняті ними протиправні рішення, неналежне здійснення ними своїх задач і функцій.

Підставою є дії органів і посадових осіб місцевого самоврядування, що порушують права і свободи громадян, що заподіюють майновий збиток фізичним і юридичним особам. Відповідальність у цьому випадку, передусім, наступає в судовому порядку.

Ст. 77 ЗУ про МС в Україні

Шкода, заподіяна юридичним і фізичним особам в результаті неправомірних рішень, дій або бездіяльності органів місцевого самоврядування, відшкодовується за рахунок коштів місцевого бюджету, а в результаті неправомірних рішень, дій або бездіяльності посадових осіб місцевого самоврядування - за рахунок їх власних коштів у порядку, встановленому законом.

Спори про поновлення порушених прав юридичних і фізичних осіб, що виникають в результаті рішень, дій чи бездіяльності органів або посадових осіб місцевого самоврядування, вирішуються в судовому порядку.

Відповідальність органів місцевого самоврядування може наступати внаслідок невиконання ними умов договорів і угод з фізичними і юридичними особами, які укладають органи місцевого самоврядування, що здійснюють права власника відносно комунального майна.