Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
681571_84AE9_otvety_po_kommunalnomu_pravu_ukrai....docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
193.98 Кб
Скачать

91.Порядок реєстрації об'єднань омс й організаційно-правові основи їхнього функціонування.

Стаття 8 ЗУ про асоціації органів МС: Рішення про ініціювання створення асоціації приймається сільською, селищною, міською, районною у місті, районною, обласною радою. У цьому рішенні визначаються особи, уповноважені сільською, селищною, міською, районною у місті, районною, обласною радою для участі в установчих зборах (конференції, з'їзді) асоціації, та обсяг їх повноважень. Рішення про створення асоціації приймається на установчих зборах (конференції, з'їзді) асоціації. Установчими зборами (конференцією, з'їздом) асоціації затверджується статут асоціації, обираються органи її управління. Установчі збори (конференція, з'їзд) асоціації визначає уповноважених осіб на проведення державної реєстрації асоціацій, вирішує інші питання, пов'язані із створенням асоціації.

Стаття 10 ЗУ про асоціації органів МС: Асоціація підлягає обов'язковій державній реєстрації - Всеукраїнських асоціацій - МінЮстом України; місцевих - територіальними органами Міністерства юстиції (далі - реєструючий орган) за місцезнаходженням асоціації.

Для державної реєстрації асоціації уповноважена асоціацією особа подає (надсилає рекомендованим листом) до реєструючого органу:

1)протокол установчих зборів (конференції, з'їзду) асоціації, проведених відповідно до статті 8 цього Закону;

2)статут (у двох примірниках);

3)копії рішень усіх органів місцевого самоврядування, прийнятих відповідно до частини першої статті 8 цього Закону, засвідчені їх печатками;

4)відомості про осіб, які входять до виконавчого органу асоціації (прізвище, ім'я, по батькові, рік народження, місце проживання, займана в асоціації посада, місце основної роботи);

5)реєстраційну картку, заповнену відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців";

6)документ про сплату реєстраційного збору за проведення державної реєстрації у розмірі, визначеному Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців";

7)документ, що підтверджує юридичну адресу асоціації.

Реєструючий орган протягом тридцяти робочих днів з дати надходження зазначених у частині третій цієї статті документів проводить правову експертизу документів, приймає рішення про державну реєстрацію або про відмову в державній реєстрації.

Реєструючий орган за заявою уповноваженої асоціацією особи може продовжити строк розгляду документів, але не більше ніж на десять робочих днів, для виправлення в поданих документах помилок або неточностей, які не є порушенням законодавства.

У разі відсутності підстав для відмови в державній реєстрації, визначених статтею 11 цього Закону, реєструючий орган передає заповнену уповноваженою асоціацією особою реєстраційну картку державному реєстратору, отримує оформлену державним реєстратором виписку з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців та видає її уповноваженій асоціацією особі відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" та інших нормативно-правових актів.

За наявності підстав для відмови в державній реєстрації асоціації, визначених статтею 11 цього Закону, реєструючий орган не пізніше наступного робочого дня з дати прийняття рішення про відмову в державній реєстрації письмово повідомляє про це уповноваженого представника засновників та надсилає йому копію цього рішення.

Реєструючий орган забезпечує оприлюднення відомостей Реєстру асоціацій органів місцевого самоврядування.

Асоціація набуває правового статусу, визначеного цим Законом, з моменту її державної реєстрації.

Міністерство юстиції України веде Реєстр асоціацій органів місцевого самоврядування.

Стаття 11 ЗУ про асоціації органів МС: Реєструючий орган приймає рішення про відмову в державній реєстрації асоціації у разі:

1)наявності підстав, передбачених Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" (у тому числі за повідомленням державного реєстратора);

2)невідповідності статуту асоціації законодавству;

3)якщо неточності або помилки в документах не виправлено протягом строку, встановленого в частині четвертій статті 10 цього Закону.

Рішення про відмову в державній реєстрації повинно містити обґрунтування такої відмови. Рішення про відмову в державній реєстрації може бути оскаржене до суду.

Стаття 12 ЗУ про асоціації органів МС: Зміни, внесені до статуту асоціації, підлягають державній реєстрації. Для державної реєстрації змін, внесених до статуту асоціації, до реєструючого органу подаються:

1)рішення про скликання та протокол загальних зборів (конференції, з'їзду), якими затверджено зміни;

2)оригінал статуту і два його примірники із внесеними змінами до статуту;

3)реєстраційна картка, заповнена відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців";

4)документ про сплату реєстраційного збору за проведення державної реєстрації змін до статуту у розмірі, визначеному Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців";

5)документ, що підтверджує юридичну адресу асоціації (у разі її зміни).

Реєструючий орган здійснює правову експертизу документів та приймає рішення про державну реєстрацію або відмову в державній реєстрації змін, внесених до статуту асоціації, у строк, передбачений для державної реєстрації асоціації.

У разі державної реєстрації змін, внесених до статуту асоціації, реєструючий орган видає примірник статуту із внесеними змінами з відміткою про реєстрацію змін.

Після державної реєстрації змін до статуту асоціація зобов'язана опублікувати оголошення в друкованих засобах масової інформації, що публікують відомості про державну реєстрацію юридичних осіб, про зміну свого найменування.

Об'єднання органів місцевого самоврядування мають свої статути, органи управління (президента, голову союзів і асоціацій правління, раду іт.п.). Засновниками об'єднань (асоціацій) є органи місцевого самоврядування. Права об'єднань (асоціацій) визначаються в межах повноважень, делегованих ним засновниками.

Об'єднання (асоціації) володіють правами юридичної особи. Керівництво об'єднань від імені засновників може представляти їх інтереси в державних і інших органах управління в межах делегованих повноважень. Вид діяльності, пайова участь і право користування кінцевими результатами в рамках об'єднання (асоціації) встановлюються засновницькими договорами, в яких також визначаються порядок і процедура прийняття рішень з усіх питань роботи об'єднання (асоціації). Організаційні форми управління об'єднанням (асоціацією) визначаються зборами засновників. Вищим органом управління об'єднання (асоціації) є рада, в яку входять керівники органів місцевого самоврядування або їх уповноважені представники. Повноваження ради визначаються установчим договором. Організаційно-структурна побудова асоціацій органів місцевого самоврядування адекватна їх функціональному призначенню і інтересам засновників цих об'єднань. Вона витікає з положень статутів даних асоціацій.