Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
681571_84AE9_otvety_po_kommunalnomu_pravu_ukrai....docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
193.98 Кб
Скачать

92.Міжнародні асоціації органів мс.

Європейська Хартія свідчить, що в кожній державі повинне бути визнане право місцевих органів самоврядування вступати в об'єднання для захисту і просування спільних інтересів і в міжнародні об'єднання органів місцевого самоврядування.

Потрібно зазначити, що українські об'єднання органів місцевого самоврядування дуже широко використовують це право. Зокрема, серед партнерів Асоціації міст України перебувають наступні зарубіжні асоціації і об'єднання: Асоціація муніципалітетів Австрії, Національна Асоціація міст Республіки Болгарія, Міжнародне бюро органів місцевого самоврядування (Великобританія), Союз місцевої влади Ізраїля і інш. Налагоджена також найтісніша співпраця з Радою Європи і Еврокомісією. Широко відомі такі асоціації, як Асоціація водопровідних робіт, Міжнародний інститут муніципальних клерків, Міжнародне суспільство розвитку територіальних співтовариств і інш.

Ініціаторами співпраці на місцевому і регіональному рівнях виступають не тільки самі органи місцевого самоврядування різних держав, але і самі держави. Результатом таких ініціатив стали -Стамбульська декларація по населених пунктах, покликана подолати проблеми бездомності, зростання убогості, безробіття, соціальної ізоляції, відсутності базової інфраструктури і послуг і т. д., а також Містобудівна Хартія СНД, прийнята державами-учасниками СНД в розвиток Стамбульської декларації і що визначає керівні принципи, мету, основні напрямки і задачі стійкого розвитку населених пунктів і облаштування територій держав Співдружності.

Для розв'язання спільних питань, виникаючих в ході здійснення з соціально-економічної політики міст в 1998 р. було проведено спільне засідання Асоціації Півдня міст Росії і Асоціації шахтарських міст - розглянуті питання про можливі напрямки співпраці даних Асоціацій і створення єдиного об'єднання місцевих органів самоврядування, яке повинно виробити спільні заходи щодо виходу з кризи міст Росії і України і сприяти в розв'язанні проблем російських та українських міст.

Особливо велика увага приділяється проблемам інтеграції і співпраці органів місцевого самоврядування в Європі. У 1994 р. був створений Конгрес місцевої і регіональної влади Європи, який є консультативним органом Ради Європи з проблем місцевих і регіональних політик, автономії і розвитку - Європейську хартію регіонального/просторового планування, Європейську хартію прикордонних і транскордонних регіонів, Європейську конвенцію про основні принципи транскордонної співпраці між територіальними громадами або владою і інш. Приєднання України до останньої сталося по запрошенню Ради Міністрів Ради Європи ще до вступу в Раду Європи.

29 квітня 2002 р. Кабінетом Міністрів України була прийнята Постанова «Про деякі питання розвитку транскордонної співпраці і єврорегіонів», яким була створена Міжвідомча комісія з питань розвитку транскордонної співпраці і єврорегіонів, а також затверджена Програма розвитку єврорегіонів.

Основними напрямами співпраці створених єврорегіонів є поєднання зусиль в економічній сфері, перебудові соціальної, інформаційної і виробничої інфраструктури, будівництві і модернізації інфраструктури кордону, розвитку транспортної мережі, науковій і культурній співпраці, охороні навколишнього природного середовища, обміну досвідом між відповідними органами виконавчої влади і органами місцевого самоврядування, взаємної допомоги в ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, боротьбі із злочинністю і нелегальною міграцією і тому подібне.