Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
681571_84AE9_otvety_po_kommunalnomu_pravu_ukrai....docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
193.98 Кб
Скачать

38. Місцеві вибори.

Місцеві вибори. ЗУ «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів»

Етапи виборчого процесу:

1. Складання списків виборців

2. Формування виборчих комісій

3. Утворення територіальних виборчих округів

4. Утворення виборчих дільниць

5. Висування та реєстрація кандидатів у депутати та кандидатів на посаду сільського, селищного ,міського голови

6. Проведення перевиборної агітації

7. Голосування

8. Підрахунок голосів виборців та встановлення підсумків голосування і результатів місцевих виборів

Суб’єкти виборчого процесу:

1. Виборці

2. Виборчі комісії

3. Кандидати у депутати та кандидати на посади сільського, селищного, міського голови

4. Місцеві організації партій (блоки), які висунули кандидатів у депутати або кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови

5. Офіційні спостерігачі від місцевих організацій партій

Види місцевих виборів:

1. Чергові – відбуваються одночасно з виборами народних депутатів України

2. Позачергові – призначаються ВРУ у разі дострокового припинення повноважень ВР АРК, місцевої ради, сільського, селищного, міського голови

3. Повторні – призначаються територіальною виборчою комісією у разі визнання виборів депутата у цьому округу не дійсними або такими, що не відбулися, або у разі визнання особи такою, яка відмовилася від депутатського мандату. Повторні вибори сільського, селищного, міського голови призначаються територіальною виборчою комісією у разі якщо особа відмовилася від своє посади, або якщо вибори були визнані недійсними або такими що не відбулися

4. Проміжні – вибори депутата призначаються територіальною виборчою комісією у разі дострокового припинення повноважень депутата обраного у цьому одномандатному окрузі

5. Перші – місцеві вибори призначаються ВР АРК, обласною, Київською або севастопольською міською радою, якщо інше не передбачено законом.

Рішення про загальний склад рад приймається відповідною радою поточного скликання не пізніше ніж за 90 днів до дня місцевих виборів.

Загальний склад ради має становити: , якщо населення до 1 тисячі жителів тоді від 12 до 15 депутатів, від 1 до 3 тисяч жителів – 16-26 депутатів, від 3 до 5 тисяч – 20-30 депутатів, від 5 до 20 тисяч – 30-36 депутатів, від 20 до 50 тисяч – 30-46 депутатів, від 50 до 100 тисяч – 36-50 депутатів, від 100 до 250 тисяч – 40-60 депутатів, від 250 до 500 тисяч – 50-76 депутатів, від 500 тисяч до 1 мільйона – 60-90 депутаів, від 1 мільйона до 2 мільйонів – 76 – 120 депутатів, понад 2 мільйонів жителів – 76-150 депутатів.

Загальний склад депутатів АРК визначається конституцією АРК

Вибори є найбільш демократичним способом формування органів місцевого самоврядування, вищим безпосереднім вираженням волі населення. За допомогою виборів громадяни визначають тих, хто найбільш підготовлений для здійснення функцій самоврядування в якості їх представників у системі місцевих органів влади.

39.Загальні збори громадян за місцем проживання.

Скликаються для того, щоб вирішити істотне питання місцевого значення і це питання з яким не можна затягувати.Скликаються сільським, селищним, міським головою ,а також виконавчими органами відповідних рад а також орган самоорганізації населення.Рішення які приймаються на загальних зборах громадян можуть брати до уваги місцевою радою.Під загальними зборами розуміються збори всіх або частини жителів села (сіл), селища, міста для розв'язання питань місцевого значення.

У загальних зборах мають право приймати участь громадяни, жителі територіальних громад з правом голосу у територіальній громаді, що є її членами і що відповідають всім вимогам закону про вибори до органів місцевого самоврядування. Відповідно до вказаного Положення в роботі зборів мають право брати участь громадяни, що досягли 18 років і постійно проживають на відповідній території. У зборах не беруть участь психічно хворі громадяни, визнані судом недієздатними, особи, що знаходяться у місцях позбавлення волі, а також особи, що знаходяться за рішенням суду в місцях примусового лікування. У роботі зборів можуть брати участь депутати рад, представники державних органів, трудових колективів, об'єднань громадян.

Рішення зборів, прийняті в межах чинного законодавства, є обов'язковими для виконання органами територіальної самоорганізації громадян, всіма громадянами, що проживають на відповідній території.

Дія рішень зборів, прийнятих з порушенням Конституції і законодавства України, може бути припинена відповідною радою або її виконавчим органом, місцевою державною адміністрацією до розв'язання питання у судовому порядку. Про це повідомляється відповідному органу територіальної самоорганізації громадян.

У п. 3 ст. 8 зазначеного Закону вказано, що порядок проведення загальних зборів громадян за місцем проживання (періодичність, місце проведення, способи сповіщення про збори, способи прийняття і обнародування рішень і т.п.) встановлюються Законом і статутом територіальної громади. Порядок скликання і проведення зборів, їх компетенція регламентуються Положенням про загальні збори громадян за місцем проживання в Україні, затвердженим Постановою Верховної Ради України від 17.12.1993 р. Порядок проведення загальних зборів громадян може визначатися також статутом територіальної громади.

При розгляді і розв'язанні питань збори керуються Конституцією і законами України, указами Президента України, іншими актами законодавчої і виконавчої влади, рішеннями відповідних рад і їх виконавчих органів.