Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
METODYCHKA_ІДПЗК-денна.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
931.84 Кб
Скачать

Тема 15 Утворення й характеристика державно-правової системи сша

  1. Війна за незалежність. Утворення США.

  2. Основні етапи конституційного закріплення США.

  3. Передумови, хід та історичні наслідки громадянської війни 1861-1864 рр. у США.

Теми рефератів

        1. Конституція США 1787 р. та її основні принципи.

        2. Поправки до Конституції (1789-1870 рр.)

        3. Становлення правової системи США в колоніальний період.

Методичні вказівки

Розпочинаючи роботу над даною темою, слід визначити особливості буржуазної революції XVIII ст. у Північній Америці. При цьому необхідно з’ясувати причини революції та її передумови, розкрити соціально-економічні і політичні завдання, які стояли перед її учасниками, охарактеризувати рушійні сили революції, основні етапи її розвитку, а також її особливу форму у вигляді війни за незалежність. Далі потрібно з’ясувати, як відбувалося проголошення Сполучених Штатів Америки. Розглянувши найбільш істотні моменти розробки і прийняття Декларації незалежності США, основну увагу треба приділити аналізу цього документу. Необхідно звернути увагу на основні принципи, проголошені Декларацією незалежності (рівність, право на життя, свободу і прагнення до щастя, право народу на повстання проти власного уряду тощо), показати її історичне значення. Зупиніться на конституціях штатів, статтях конфедерації і процесі їх ратифікації.

Аналізуючи основні етапи конституційного закріплення США, слід опиратися на статті Конфедерації США 1781 р., Конституцію 1787 р. і Біль про права 1791 р. Визначення основних положень Конституції США дає можливість вірно охарактеризувати причини розробки і прийняття Біля про права, розкрити його зміст і оцінити його значення щодо встановлення незалежної американської держави. При цьому необхідно зрозуміти причини встановлення конфедеративної форми, дати їй історичну оцінку. Визначте особливості прийняття Конституції. Проаналізуйте політичний устрій США за Конституцією 1787 р., структуру державних органів (двопалатний конґрес, президент, судова влада) та їх взаємовідносини. Зверніть увагу на зміни в правовій і політичній системі, дайте характеристику періоду реконструкції, проаналізуйте поправки до Конституції.

Вивчення третього питання необхідно розпочати з характеристики суспільно-політичного розвитку США напередодні громадянської війни. З урахуванням своєрідного розвитку США потрібно чітко показати протиріччя між рабовласницькою і капіталістичною системою господарювання, боротьбу за владу між плантаторами “Півдня” і промисловою буржуазією “Півночі”. Особливу увагу слід приділити двом важливим проблемам: рабству і аграрному питанню. Звернути увагу на аналіз міссурійського компромісу 1820 р. і біля Канзас-Небраска. Розглядаючи питання про етапи громадянської війни, слід звернути увагу на перший, конституційний етап війни (15 квітня 1861 р. – 22 вересня 1862 р.) і другий період – етап революційний, який завершився поразкою Південної Конфедерації у квітні 1865 р. Необхідно провести правовий аналіз основних законодавчих актів уряду А. Лінкольна, що завершили буржуазну революцію в Північній Америці. Важливо підкреслити, що громадянська війна в США була своєрідною формою буржуазно-демократичної революції. Характеризуючи наслідки війни, слід звернути увагу на політику реконструкції “Півдня”, яка фактично стала другою фазою буржуазно-демократичної революції в Північній Америці. Буржуазна революція в Північній Америці мала риси як французької революції (рішучість, радикальність), так і англійської (компроміс між національною буржуазією і частиною плантаторів Півдня), що відбилося і на розвиткові права. Внаслідок цього з США можна зустріти і континентальну і англосаксонську системи права. Вибір тієї або іншої системи належав штатам.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]