Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
METODYCHKA_ІДПЗК-денна.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
931.84 Кб
Скачать

Плани семінарських та практичних занять

Вступне

На цьому занятті відбувається знайомство з групою, викладачем доводяться параметри вимог до знань студентів при вивченні курсу, викладається методика підготовки студентів до семінарських занять та інших форм, передбачених програмою курсу. Висвітлюються особливості роботи з навчальною літературою, першоджерелами, підготовкою реферативних робіт.

Тема 1 Історія виникнення і загальна характеристика держави та права Стародавнього Сходу

  1. Зародження елементів держави та права.

  2. Виникнення давньосхідної держави. Особливості розвитку.

  3. Суспільний устрій давньосхідних деспотій.

  4. Право

Теми рефератів

              1. Виникнення давньосхідної держави.

              2. Загальна характеристика східної деспотії.

              3. Особливості стародавньосхідної соціально-класової структури суспільства.

Методичні вказівки

Вивчаючи перше питання слід звернути увагу на те, що виникненню держави та права передувало первісне суспільство. Необхідно визначити хронологічні рамки, періоди та його характерні риси. Зверніть увагу на епоху праобщини, родових громад, перехід від привласнюючої економіки до виробляючої, виникнення класових суспільств. Визначте особливості племінної стадії розвитку, зміни родової організації територіальною. Проаналізуйте систему управління та особливості владних відносин, їх еволюційний характер. Визначте шість органів керування, процеси централізації, сакралізації, спадкування влади. Детально зупиніться на економічних, політичних, соціальних, психологічних передумовах виникнення держави. Які на вашу думку характерні ознаки державної влади? Проаналізуйте теорії походження держави. Визначте ознаки норм, що існували у додержавний період. Внаслідок чого виникло право? Який зв’язок встановлюється між правом і державою? Чим звичаї відрізнялися від правових норм?

Держави Стародавнього Сходу являли собою першу фазу в становленні держави та права. Інтерес до питань їх походження і розвитку визначається тим, що історія цих найбільш ранніх цивілізацій дає можливість з найбільшою повнотою розкрити сам механізм становлення державності в умовах, де процес виникнення державності не був ускладнений взаємодією з уже існуючими політичними структурами. Вивчення другого питання доцільно розпочати з виникнення давньосхідної держави. При цьому слід з’ясувати особливості переходу від родового суспільства до класового, зародження та розвиток “військової демократії”, виникнення публічної влади, відокремленої від народу. Де виникли протодержавні утворення і що для них було характерно? Назвіть специфічні риси політичної організації. Розглядаючи питання про державний лад, необхідно виходити з того, що переважною і типовою для давньосхідних держав була монархічна форма правління у вигляді східної деспотії. Важливо усвідомити, що виникнення і тривале існування деспотій визначалось специфікою соціально-економічного розвитку. Необхідно також з’ясувати роль правителя, котрий виступав як об’єднуюче начало. За яких обставин общини були базою східного деспотизму? У чому полягала організаторсько-господарська функція давньосхідної держави?

Переходячи до розгляду основних рис суспільного ладу, важливо з’ясувати особливості соціально-економічного розвитку давньосхідних цивілізацій, вплив природних умов на формування суспільного ладу, особливості соціально-класової структури, характер рабства, роль значного шару селян-общинників та ремісників. Особливу увагу слід звернути на соціальну стратифікацію, наявність кастового ладу, його причини та особливості в країнах Стародавнього Сходу.

Розглядаючи право давньосхідних держав, слід перш за все звернути увагу на джерела права, а саме показати, що поряд із звичаєм, який перетворився у звичаєве право, з’являються й інші джерела права – правові збірники, закони. Необхідно також розглянути особливості права власності, специфіку права зобов’язань, шлюбно-сімейне право, визначення злочину і покарання, особливості судового процесу у країнах Стародавнього Сходу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]