Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
METODYCHKA_ІДПЗК-денна.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
931.84 Кб
Скачать

Тема 20 Держава та право сша новітнього періоду

  1. Регулятивна роль держави.

США як держава корпоративного капіталізму. Ідея “нового націоналізму” Т. Рузвельта (1901-1909 рр.) та її реалізація. Неоліберальна теорія “нової демократії” В. Вільсона (1914-1921 рр.) та її принципи. Законодавство початку XX ст. і посилення регулятивної ролі держави. Створення Федеральної Резервної системи та її функції. Посилення влади Президента, розширення системи державних контролюючих і примусових органів та введення надзвичайного законодавства в умовах першої світової війни. Державне регулювання економічних і соціальних відносин. Криза 1929-1933 рр. “Новий курс” Ф. Рузвельта, його законодавче забезпечення та реалізація. Проблема межі втручання держави в економіку. Судова і адміністративна реформи. Закон Вагнера (1935 р.) про визнання прав профспілок. Система соціального захисту населення. Вдосконалення системи державного регулювання у повоєнний період. Закон Тафта-Хартлі (1947 р.) і Лендрама-Гріффіна (1959 р.). Програма створення “великого суспільства” Л. Джонсона та її реалізація. Проблема зайнятості населення у 70-х роках і механізми її вирішення. Регулятивна роль держави у період президентського правління Р. Рейгана, Дж. Буша (старшого), Б. Клінтона і Дж. Буша (молодшого).

  1. Зміни у державному апараті.

Двопартійність і проблема політичного лідерства. Президентська влада та зміни, що у ній відбулись. XX, XXII і XXV поправки. Розширення конституційних повноважень Президента. Реформа виборчого права. XIX, XXIV і XXVI поправки. Система виборів у конґрес. Фінансування виборів. Закон про громадянські (1957 р.) і цивільні (1964 р.) права негрів. Закон про виборчі права (1965 р.). Комісія сприяння рівній зайнятості. Тенденції взаємовідносин законодавчої і виконавчої влади. “Делеговане законодавство” і розширення правотворчої діяльності виконавчої влади. Впорядкування нормотворчої діяльності адміністрації. Закони 1946 р. і доповнення до нього 1967 р. і 1974 р. Взаємовідносини між Президентом, конґресом і виконавчою владою. Бюджетне управління конґресу і сфера його компетенції. Взаємовідносини судової та інших влад.

  1. Еволюція американського федералізму.

Боротьба тенденцій централізації і децентралізації. Доктрини “вічного союзу” і “двостороннього федералізму”. Тенденція централізації “по вертикалі” у період “нового курсу” Рузвельта. Політика “нового федералізму” Р. Ніксона. Політика адміністрації Р. Рейгана щодо проблеми федералізму. “Кооперативний федералізм”. Бюрократичний апарат. Органи виконавчої влади. Федеральні адміністративні заклади. Утворення міністерств і відомств. Система органів виконавчої влади. Апарат Білого дому. Федеральні відомства. Правоохоронні органи. Атторнейська служба. ФБР. ЦРУ. Закон про внутрішню безпеку 1950 р. “Маккартизм”. Посилення законодавчого нагляду за розвідувальними органами.

  1. Характеристика права.

Особливості правової системи. Вплив інших правових систем на право США. Американська система прецедентного права. розвиток загального права. система казуального прецедентного права. Інкорпорація загального права в систему федерального права. Закони, кодекси і судове право. Спроби здійснення кодифікації. Цивільне право та його інститути. Право корпорацій. Інститут тресту. Договірне право і розвиток ринкових відносин. Антитрестівське законодавство. Власність та конституційні засоби її захисту. Захист прав споживачів. Шлюбно-сімейне право. Порядок спадкування. Джерела кримінального права. Злочини. Види покарань. Додаткові покарання. Проблема застосування смертної кари. Стадії кримінального процесу. Попереднє слідство. Передача звинувачуваного до суду. Судове розслідування. Заключна стадія та її особливість.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]