Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
METODYCHKA_ІДПЗК-денна.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
931.84 Кб
Скачать

Список рекомендованої літератури

  1. Благодатов А.В. Записки о китайской революции 1925-1927 гг. 3-е издание. – М.: Наука, 1979. – 301 с.

  2. Вишнякова-Акимова В.В. Два года в восставшем Китае 1925-1927. Воспоминания. – М.: Наука, 1965. – 391 с.

  3. Ефимов Г.В. Сунь Ятсен: поиск пути. 1914-1922. – М.: Наука, 1981. – 239 с.

  4. Кириллов А. Мао Цзэдун, гений и злодейство в одном лице // Эхо планеты. – 2000. – № 49. – С. 22-24.

  5. Киселев И. Трудовое право в Китае и Вьетнаме // Человек и труд. – 2000. – № 9. – С. 51.

  6. Китай в новое и новейшее время: история и историография. АН СССР Институт научной информации по общественным наукам. – М.: Наука, 1981. – 196 с.

  7. Новейшая история Китая 1917-1970 гг. – М.: Мысль, 1972. – 437 с.

  8. Общественное развитие КНР. Правовая система // Коммунист. – 1997. – № 6. – С. 5.

  9. Писарев А. Чан Кайши и проблемы реконструкции китайской деревни // Проблемы Дальнего Востока. – 1996. – № 2. – С. 72-82.

  10. Современное право КНР. – М., 1985.

  11. Тихвинский С.Л. Реформы и революция в Китае // Новая и новейшая история. – 1999. – № 2. – С. 3-16.

Тема 27 Утворення незалежних держав після другої світової війни

  1. Розпад колоніальної системи.

  2. Утворення незалежних держав у Південній і Південно-Східній Азії.

  3. Утворення незалежних держав на Ближньому і Середньому Сході.

  4. Утворення незалежних держав у Тропічній Африці.

Теми рефератів

        1. Національно-визвольний рух після другої світової війни.

        2. Республіканська конституція Індії 1950 р.

        3. Роль держави в умовах перехідних африканських суспільств.

Методичні вказівки

Розгляд першого питання треба розпочати з кризи колоніальної системи після першої світової війни, утворення політичних організацій, що очолили боротьбу за політичну самостійність. Дайте загальну характеристику національно-визвольного руху в колоніях у XX ст. Необхідно з’ясувати причини та наслідки краху колоніальних імперій Англії, Франції, Португалії. Це надасть можливість зрозуміти не тільки основні моменти виникнення нових країн в Азії, країнах Арабського Сходу, Африці, але й основні тенденції національно-визвольних революцій, загальні шляхи розвитку нових країн, особливості їх політичних структур і державно-правових інститутів. Дайте характеристику моделей державної організації країн та їх правових систем. Де, чому і як були встановлені авторитарні політичні режими? Яка роль держави у країнах, що розвиваються? Зверніть увагу на нерівномірність розвитку країн і охарактеризуйте конституційний розвиток держав.

Вивчення другого питання слід почати з аналізу політичного становища азіатських країн напередодні національно-демократичних революцій. Це дозволить ґрунтовно розглянути причини та хід соціальних революцій в Азії. Необхідно звернути увагу на те, що особливості революційно-визвольного руху в окремих країнах торкалися форм і динаміки боротьби за владу, а не соціально-економічного та політичного змісту революцій. Скрізь головна мета полягала в досягненні національної незалежності, в здійсненні антифеодальних аграрних перетворень і демократизації суспільного ладу. Слід відзначити, що загальною рисою революційного процесу в Азії була велика роль зовнішньополітичних чинників (зіткнення геополітичних інтересів СРСР і західних держав в Азії), що вирішальним чином вплинули на характер суспільно-політичної системи, яка сформувалася після революції у В’єтнамі, Китаї, Кореї і Лаосі. Це дозволить зробити необхідні висновки щодо здійснення деякими азіатськими країнами будівництва соціалізму за радянським зразком. Слід проаналізувати вплив соціалістичної орієнтації на державно-політичний та правовий розвиток країн Азії. Аналізуючи конституції азіатських соціалістичних держав, необхідно звернути увагу на їх декларативність, на розбіжність конституційних положень і політичної практики. Сучасний розвиток Монголії, В’єтнаму, Кореї, Китаю, Лаосу визначається перш за все ліквідацією комуністичних режимів у Європі. Разом з тим слід відзначити, що практично без змін залишається тоталітарна система у КНДР. Аналізуючи національно-демократичну революцію в Афганістані дайте оцінку спробам створення уряду “національного примирення” та створення уряду Еміля Карзая.

Третє питання рекомендується розпочати з характеристики країн Арабського Сходу напередодні отримання незалежності. Назвіть юридичні форми залежності країн реґіону. Визначте традиційну форму правління, назвіть абсолютні та конституційні монархії. Охарактеризуйте етапи революції в Єгипті, національно-визвольну війну в Алжирі, об’єднання Йемен та їх конституційний розвиток. Дослідіть проблему створення самостійної Палестинської держави та її подальший розвиток. Вивчаючи Арабо-Ізраїльський конфлікт зверніть увагу на створення палестинської автономії. Дайте оцінку палестинській проблемі.

Досліджуючи питання про утворення незалежних держав у Тропічній Африці необхідно звернути увагу на мирні форми боротьби за незалежність. Прокоментуйте перші конституції незалежних держав Африки і дайте характеристику моделям державних органів. Подумайте, чи відповідали державні форми соціально-економічним умовам розвитку африканських суспільств. Чому африканські країни відмовились від західного конституціоналізму? Яка роль держави в умовах перехідних африканських суспільств? Коли і чому відбувся крах моделі тоталітарних соціалістичних держав у Тропічній Африці? На основі конституцій здійсніть порівняльний аналіз системи вищих органів держави і управління.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]