Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
METODYCHKA_ІДПЗК-денна.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
931.84 Кб
Скачать

Список рекомендованої літератури

  1. Альперович М.С., Слезкин Л.Ю. Новая история стран Латинской Америки: Учебное пособие для вузов. – М.: Высшая школа, 1970. – 384 с.

  2. Гальперин А.Л. Социально-экономические предпосылки буржуазной революции в Японии // Япония: Вопросы истории. – М., 1959.

  3. Захарченко И. Вавилон Востока: [Малакка. История и этнография Китая] // Эхо планеты. – 1996. – № 5. – С. 16-21.

  4. Крашенинникова Н.А. История права Востока: Курс лекций. – М.: Изд. Российского открытого университета, 1994. – 172 с.

  5. Люсвен Бодар. “Совершенный” человек: [Из истории развития Китая] // Иностранная литература. – 1996. – № 6. – С. 224-228.

  6. Синхайская революция / Сб. документов. – М., 1960.

  7. Тайпинское восстание / Сб. документов. – М., 1960.

  8. Фань Вэнь-Лань. Новая история Китая. Пер. с кит. Р.В. Вяткина. Ред. и предисл. В.Н. Никифорова. Т. 1. 1840-1901. – М.: Изд. иностр. лит., 1955.

  9. Эйдус Х.Т. История Японии с древнейших времен до наших дней. – М., 1968.

Тема 19 Виникнення і розвиток буржуазного права

(Проводиться у формі наукової конференції)

Теми доповідей

  1. Буржуазні революції XVII-XIX ст. і формування буржуазних правових систем.

  2. Основні риси континентальної системи буржуазного права.

  3. Англосаксонська система буржуазного права.

  4. Кодекс Наполеона 1804 р. та його значення.

  5. Французький кримінальний кодекс 1810 р. та його вплив на кримінальне законодавство в інших країнах.

  6. Цивільне і кримінальне право Німецької імперії 1871-1918 р.

  7. Порівняльний аналіз німецького цивільного укладення 1896 р. і Кодексу Наполеона 1804 р.

  8. Правове регулювання кредитно-фінансової системи у країнах Європи у XIX ст.

  9. Порівняльний аналіз шлюбно-сімейного права в Німеччині і Англії.

  10. Особливості становлення і розвитку буржуазного права в США.

Методичні вказівки

Зазначена тема проводиться у формі наукової конференції, на проведення якої виділяється 4 години. Для участі у ній студентам необхідно підготувати реферативні роботи, орієнтовний перелік тем яких наводиться вище. Студенти можуть запропонувати і інші теми, які необхідно попередньо узгодити з викладачем. Бажано щоб студенти групи прийняли участь у рецензуванні рефератів, їх обговоренні, активно включалися у хід дискусії, висловлювали свої пропозиції щодо оцінки рефератів. Літературу для підготовки реферативних робіт ви можете знайти, уважно опрацювавши розділ “Інформаційно-методичне забезпечення курсу” та список рекомендованої літератури до окремих тем курсу відповідно з тематикою реферату.

Тема 20 Держава та право сша новітнього періоду

  1. Регулятивна роль держави. Зміни у державному апараті.

  2. Еволюція американського федералізму.

  3. Характеристика права.

Теми рефератів

        1. Розвиток державного механізму США у другій половині XX ст.

        2. Судова система США.

        3. Еволюція правового регулювання підприємництва в США.

Методичні вказівки

Розглядаючи регулятивну роль держави слід з’ясувати політичні підходи до вирішення зазначеної проблеми. З цією метою виясніть, що собою являла ідея “нового націоналізму” Т. Рузвельта та як здійснювалась її реалізація. Розкрийте суть неоліберальної теорії “нової демократії” В. Вільсона та її принципи. У чому проявилося посилення регулятивної ролі держави? Далі необхідно проаналізувати економічну кризу 1929 р. та її наслідки. Для виходу з кризової ситуації президентом Ф. Рузвельтом та його радниками було запропоновано систему заходів, спрямованих на державне регулювання економіки, що одержала назву “нового курсу”. Проаналізуйте законодавчі акти, що започаткували реформи. Важливо відзначити, що у США з початку 30-х рр. активізувались процеси правового регулювання економіки. У чому проявилося вдосконалення системи державного регулювання у повоєнний період? Прослідкуйте регулятивну роль держави у період президентського правління Р. Рейгана, Дж. Буша (старшого), Б. Клінтона і Дж. Буша (молодшого). При знайомстві із змінами у державному апараті зверніть увагу на проблему політичного лідерства. Розглядаючи зміни у виборчому праві необхідно проаналізувати XIX, XXIV і XXVI поправки. Ознайомтесь із системою виборів у конгрес та фінансуванням виборів. Проаналізуйте Закон про виборчі права (1965 р.). З’ясуйте сферу компетенції Президента та зміни, що у ній відбулись. Для цього необхідно ознайомитись із XX, XXII і XXV поправками. У чому проявилось розширення конституційних повноважень Президента? Визначте співвідношення законодавчої, виконавчої та судової влади. Охарактеризуйте взаємовідносини між Президентом, конгресом і виконавчою владою. Аналізуючи державні структури США, варто також звернути увагу на процес бюрократизації апарату, що справив помітний вплив на всю структуру державного управління.

Розгляд другого питання доцільно розпочати з аналізу основних принципів американського федералізму, які знайшли своє юридичне закріплення у законі, та їх реалізацію. У чому суть доктрини “вічного союзу” і “двостороннього федералізму”. Що собою являла тенденція централізації “по вертикалі” у період “нового курсу” Рузвельта? У чому суть політики “нового федералізму” Р. Ніксона і політики адміністрації Р. Рейгана щодо проблеми федералізму? Що таке “кооперативний федералізм”? Дайте характеристику бюрократичного апарату, назвіть органи виконавчої влади і федеральні адміністративні заклади. Визначте систему органів виконавчої влади. Назвіть федеральні відомства і правоохоронні органи. Проаналізуйте Закон про внутрішню безпеку 1950 р. Що таке “маккартизм”? Розкажіть про посилення законодавчого нагляду за розвідувальними органами.

Вивчення третього питання рекомендується розпочати із вияснення особливостей правової системи США. Охарактеризуйте систему прецедентного права, розвиток загального права, система казуального прецедентного права. Розкажіть про інкорпорацію загального права в систему федерального права, спроби здійснення кодифікації. Назвіть і дайте характеристику інститутам цивільного права. Що являє собою право корпорацій, інститут тресту, договірне право і як воно впливає на розвиток ринкових відносин. Проаналізуйте антитрестівське законодавство. Розкажіть про правове регулювання проблеми власності та конституційні засоби її захисту. Зверніть увагу на порядок спадкування. Назвіть джерела кримінального права, види злочинів і систему покарань. Назвіть стадії кримінального процесу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]