Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
METODYCHKA_ІДПЗК-денна.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
931.84 Кб
Скачать

Тема 10 Середньовічна держава та право західних і південних слов’ян

  1. Польща.

  2. Чехія.

  3. Болгарія.

  4. Сербія.

Теми рефератів

        1. “Генріхові артикули” 1573 р.

        2. Держава Пржемисловичів.

        3. Перше і друге Болгарські царства.

        4. Утворення угорського королівства.

Методичні вказівки

Розпочати підготовку по темі рекомендується з вияснення особливостей формування ранніх державних утворень та системи управління у слов’ян. Переходячи до вивчення історії Польської держави і права, проаналізуйте утворення протодержави, характер влади, адміністративний устрій, систему управління. Зверніть увагу на періоди роздробленості королівства, централізації держави, станової монархії. Чому у Польщі встановився домінат станових інтересів і принцип неподільності Корони? Виясніть, які були органи влади і управління? Згадайте як утворилась Річ Посполита і подумайте які були особливості забезпечення єдності федерації. З’ясуйте обставини падіння польської державності. Вивчаючи право, з’ясуйте його джерела, зокрема, Польську правду і Статути Казимира Великого. Виясніть у чому суть станового характеру феодальної землевласності? Характеризуючи кримінальне право зверніть увагу на стирання різниці між “публічним” і “приватним” правом.

Розгляд другого питання рекомендується розпочати з вияснення зовнішньополітичних факторів та їх впливу на формування державності у чеських слов’ян. Необхідно дати характеристику ранній протодержаві Само, Великоморавській державі, державі Пржемисловичів. Виясніть причини і фактори укріплення централізованої держави у XIV ст. визначте інститути станової монархії. Як вплинула реформація на розвиток чеської державності? Коли і чому Чехія втратила політичну самостійність? Коли і як була ліквідована чеська адміністрація? Дайте характеристику приватним кодифікація права, земським книгам як джерелам права. Проаналізуйте право земське, міське, сільське. Виясніть як здійснювався судовий процес?

Готуючись до третього питання з’ясуйте, що являв собою Союз Семи племен. Характеризуючи Перше Болгарське царство, зверніть увагу на особливості внутрішньої організації держави. Коли Болгарія здобула незалежність? Назвіть особливості функціонування органів центрального управління. Коли утворилося Друге Болгарське царство? Визначте центральну систему управління та її особливості. Коли і за яких причин відбулась внутрішня криза царства та його розпад? Характеризуючи право, розкажіть про кодифікацію болгарського права, вплив на нього римського і візантійського права. Розкрийте суть майнових відносин, договірного і спадкового права. Визначте основні види злочинів і систему покарань.

Переходячи до наступного питання з’ясуйте, коли розпочалось формування протодержавних союзів у хорватів, сербів, чорногорців? Коли з’явились ранні держави? Охарактеризуйте Хорватське королівство, Сербське князівство, Зетську державу. Коли і за яких обставин відбулось досягнення єдності державної влади у Сербії? Визначте і охарактеризуйте пік могутності держави, органи центральної адміністрації та їх функції. Коли і за яких обставин відбулось обмеження державності і її ліквідація? Який був судоустрій Сербії? Охарактеризуйте Законник Стефана Душана. Назвіть види злочинів і систему покарань. Які були особливості розгляду справи та застосування показань свідків?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]