Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
METODYCHKA_ІДПЗК-денна.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
931.84 Кб
Скачать

Методичні вказівки

Перш за все рекомендується вивчити історію створення “Рейнського союзу” і серію буржуазних реформ. Проаналізуйте зміни в державному апараті. Вивчіть “Договір про Німецький союз” (1815 р.). Виясніть, у чому суть еволюції абсолютистських монархій Союзу. Досліджуючи буржуазну революцію в Німеччині, слід зупинитись на її особливостях. Зверніть увагу на те, що це була одна з найпізніших буржуазних революцій, яка відбулася в Німеччині, де все ще зберігалась роздробленість і не було єдиної держави. Які завдання стояли перед революцією? Який був склад її учасників? Необхідно ознайомитись з революційними подіями, з’ясувати причини поразки революції, яка не вийшла з рамок свого першого етапу. Розглядаючи історію Франкфуртської Конституції 1849 р., слід ознайомитись із складом Франкфуртського парламенту та із змістом самої Конституції. Визначте систему органів федеральної влади. Чому не вдалося об’єднати Німеччину революційним шляхом? Розкажіть про створення Північно-Німецького союзу та його Конституцію.

Вивчаючи друге питання, розгляньте шлях об’єднання Німеччини через Прусську монархію. Аналізуючи імперську Конституцію 1871 р. слід, не обмежуючись державним ладом, звернути увагу на ті статті Конституції, які забезпечували панування Прусії в Германській імперії. Визначте компетенцію Федеральних зборів, повноваження імператора, статус канцлера. Який був порядок прийняття законів? Визначте політичний режим кайзерівської Німеччини. Які напрямки лібералізації режиму у 90-х роках? Наведіть приклади активізації мілітаристської політики Вільгельма II та складові військової програми Гінденбурга.

Вивчення проблематики права рекомендується розпочати з характеристики цивільного права. Знайомство з німецьким цивільним уложенням 1896 р. допоможе зрозуміти нові тенденції розвитку цивільного права в рамках континентальної системи. Доцільно в даному разі порівняти НЦУ 1896 р. з Кодексом Наполеона 1804 р. і з’ясувати нові моменти і тенденції, які з’явилися в НЦУ. Дайте характеристику партикулярному праву, загальному праву і його складовим, систематизованому місцевому праву. Визначте проблеми кодифікації цивільного права, дайте оцінку роботи першої і другої кодифікаційної комісії. Охарактеризуйте зобов’язальне, речове, шлюбно-сімейне і спадкове право. Назвіть основні види юридичних осіб.

Список рекомендованої літератури

  1. Бабанцев Н.Т., Прокопьев В.П. Германская империя 1871-1919 гг. – Красноярск, 1984.

  2. Маколей Т. Фридрих Великий (1700-1763) // Звезда. – 1996. – № 3. – С. 130-158.

  3. Михайлов М.И. Проблемы Германской революции 1848 г. – М., 1985.

  4. Оггер Г. Магнаты. – М., 1985.

  5. Подаляк Н. Нелегкий шлях (Про відносини германського імператора Генріха IV та папи Григорія VII) // Людина і світ. – 1996. – № 11-12. – С. 22-26.

  6. Прокопьев В.Л. Армия и государство в истории Германии X-XX вв. – Л., 1982.

  7. Савельев В.А. Германское гражданское уложение. – М., 1983.

  8. Смирин М.М. Германия эпохи реформации и Великой крестьянской войны. Пособие для учителей. – М.: Учпедгиз, 1962. – 262 с.

  9. Сондюков Н. Отто фон Бисмарк – “канцлер железа и крови” // День. – 2001. – 17 марта. – С. 5.

  10. Страхов М.М. Основні закономірності становлення буржуазної держави і права у провідних країнах Європи і в Північній Америці, - К., 1991.

  11. Эггерат В. Куда идешь, Германия? Сокр. пер. с нем. В. Кривули и Р. Рудого. – М.: Мысль, 1968. – 326 с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]