Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
METODYCHKA_ІДПЗК-денна.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
931.84 Кб
Скачать

Список рекомендованої літератури

  1. Бестужева-Лада С. Слово и власть – его кумиры. (Один из первых премьер-министров Англии Бенджамин Дизраэли) // Смена. – 2000. – № 12. – С. 53-60.

  2. Богдановская И.Ю. Закон в английском праве. – М., 1987.

  3. Городецкий И.Е. Великобритания: выборы, партии. – М., 1985.

  4. Енике Г. Уинстон Черчилль: Последний титан ушедшей эпохи // ГЕО. – 2001. – № 11. – С. 137-147.

  5. Каленский А.Г. Социальное законодательство Англии. – М., 1969.

  6. Кисіль В. Новітні тенденції кодифікації міжнародного приватного права у Великобританії // Право України. – 2001. – № 7. – С. 109-113.

  7. Крылова Н.С. Центральные государственные органы Великобритании. – М., 1965.

  8. Малишев Б. Судовий прецедент в англійському праві // Економіка. Фінанси. Право. – 1999. – № 11. – С. 31-35.

  9. Михайленко О., Кланський О. Державна (королівська) служба кримінального переслідування у Великобританії // Право України. – 1999. – № 4. – С. 121-123.

  10. Нарышкина Р.А. Доверительная собственность в гражданском праве Англии и США. – М., 1965.

  11. Полинский Н.Н. Уголовное право и уголовный суд в Англии. – М.: Юридическая литература, – 1969. – 399с.

  12. Сарбаш С.В. Право удержания в Великобритании // Государство и право. – 1998. – № 10. – С. 102-106.

  13. Трубайчук А., Червко О. Особливості соціально-економічної політики Британських консерваторів у 1979-1990 рр. // Український історичний журнал. – 1999. – № 12. – С. 125-134.

  14. Шишкін В. Верховний суд Англії та Уельсу // Право України. – 1996. – № 4. – С. 34-39.

Тема 22 Держава і право Франції новітнього періоду

  1. Третя республіка.

  2. Четверта республіка.

  3. П’ята республіка.

  4. Характеристика права.

Теми рефератів

        1. Конституція Франції 1958 р. та її подальші зміни.

        2. Розвиток політичної системи Франції у другій половині XX ст.

        3. Розвиток трудового й соціального законодавства Франції у XX ст.

Методичні вказівки

Розпочати роботу над темою слід з характеристики Третьої республіки, із з’ясування тих змін у державному ладі Франції, які відбувалися в період між двома світовими війнами. Доцільно розглянути партійну і виборчу системи, боротьбу навколо виборчих реформ. Які зміни відбулись у державному апараті? У чому проявилась тенденція ослаблення фактичної ролі Президента і зростання ролі виконавчої влади? Розкрийте суть доктрини “регламентарної влади”. Розгляньте поняття “абсолютний парламентаризм” і особливість його функціонування. Зверніть увагу на боротьбу демократичних сил країни проти загрози фашизму, покажіть роль Народного фронту, розглянувши історію його створення, визначивши його склад та програму, показавши його участь у виборах до Національних зборів і в формуванні уряду, його значення в подальшій історії Франції. Необхідно також зупинитись на окупаційному режимі та русі опору.

Підготовку до другого питання розпочніть із перебудови політичної системи у період “тимчасового режиму”. З’ясуйте боротьбу навколо питання про новий державний лад і нову Конституцію. Слід розглянути запропоновані політичними партіями проекти конституції, ознайомитись із підсумками референдумів і виборів до Установчих зборів, з двома проектами, схваленими Установчими зборами і остаточним прийняттям Конституції Франції 1946 р. Для того, щоб мати уявлення про державний лад Четвертої республіки, необхідно ознайомитись зі змістом Конституції 1946 р., розглянувши систему органів влади і управління (парламент, що складався з Національних зборів і Ради республіки, Президент, Рада Міністрів і т.д.) і визначити демократичні принципи і зміни, внесені в структуру і компетенцію найважливіших ланок державного механізму. Виясніть причини падіння Четвертої республіки.

При вивченні третього питання слід докладно ознайомитися з основними подіями перевороту 1958 р., з процесом розробки і затвердження нової Конституції 1958 р., яка знаменувала створення П’ятої республіки у Франції, з’ясувати ту роль, яку зіграв у цих політичних подіях генерал де Голль. Характеризуючи державний лад Франції зверніть увагу на значне обмеження ролі парламенту, зосередження всієї урядової влади в руках Президента, розширення повноважень Ради Міністрів, повернення до мажоритарної системи голосування. Все це допоможе краще зрозуміти сутність та характер Конституції 1958 р., а також основні тенденції наступного етапу розвитку політичної системи Франції. Зупиніться на конституційній реформі 1962 р. Розкажіть про утворення надзвичайних органів політичної юстиції. Що собою являла біполяризація політичного життя. Дайте характеристику періоду “роздільного правління”. Покажіть регулятивну роль держави в економіці й соціальних відносинах на рубежі XX-XXI ст.

Питання про зміни в правовій системі Франції у XX ст. є досить широким. Перш за все слід розглянути процес реформування і демократизацію кодексів судочинства. Проаналізуйте законодавчу діяльність парламенту, нормативні акти виконавчої влади, регламентарне законодавство. Визначте основні зміни цивільного кодексу. Зверніть увагу на зміну норм шлюбно-сімейних відносин. Прокоментуйте зміну розуміння власності. Яка роль асоційованої і державної власності? Дайте характеристику трудовому кодексу 1910 р. і 1973 р. та поправкам до нього. Визначте характер змін, внесених у кримінальний кодекс. Ознайомтеся з кримінальним кодексом 1992 р. та кримінально-процесуальним кодексом 1958 р. Вивчіть законодавство про посилення гарантій індивідуальних прав і свобод.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]