Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
METODYCHKA_ІДПЗК-денна.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
931.84 Кб
Скачать

Тема 28 Основні зміни у праві новітнього періоду

  1. Цивільне і торгове право.

Європейське (“континентальне”), англосаксонське і мусульманське право. Поява і розвиток локальних правових систем. Зближення правових систем і тотожність їх трансформації. Причини, що викликали зміни в праві. Стирання межі між публічним і приватним правом у континентальній системі права. Вторгнення імперативних норм адміністративного права у сферу диспозитних норм цивільного і торгового права. Уніфікація національних норм права. трудове і соціальне право як нові галузі права. трансформація основних інститутів права у бік їх демократизації, створення нових механізмів правового регулювання. Структурні зміни в праві та їх вплив на джерельну базу. Закон і підзаконні акти як домінуюче джерело права в континентальній Європі. Кодифікація права. Роль судового прецеденту в англосаксонському праві. Роль судової практики у континентальному праві. Суб’єкти права. Статус фізичних осіб. Утвердження у сфері правоздатності рівності всіх громадян. Гуманізація інституту опіки і опікунства. Розвиток законодавства про юридичну особу та її відмінності у приватному і публічному праві. Національні особливості класифікації юридичних осіб та принципи, на яких вони базуються. Акціонерне товариство. Правовий режим акцій і їх види. Облігації. “Дематеріалізована” форма цінних паперів. Основні структури акціонерних товариств. Законодавство про товариства з обмеженою відповідальністю (ТОВ). Речове право та його структура. Володіння та особливості його юридичного захисту. Майнові права у англо-американській системі права. Право власності як центральний інститут речового права. Право власності у континентальній гілці права. зміни інституту права власності і його об’єктів. Фінансова і комерційна власність. Збільшення змісту інтелектуальної власності. Об’єкти права на промислову власність. Розширення авторського права та його уніфікація. Втрата абсолютного характеру права власності як права суб’єктивного. Право власності на землю і т.зв. зонування. Обмеження прав землевласників. Публічно-правові і цивільно-правові сервітути. Зобов’язальне право. Нові види договорів. Відхід від класичних принципів договору та особливості його правового застосування у різних країнах. Зміни договірних відносин при введенні державного регулювання. Регулювання цін. Зростання значення засобів грошово-кредитного регулювання. Зміни у правовому регулюванні непорушності договору. Антитрестівське законодавство: американська та європейська системи.

2. Трудове і соціальне законодавство.

Трудове право як самостійна галузь права, історія його виникнення та його нестабільність. Основні питання трудового законодавства: заробітна плата, робочий час, охорона праці, визнання профспілок (їх право на заключення колективних договорів, право на страйк і демократичне вирішення трудових спорів. Тенденція уніфікації трудового законодавства. Інтенсифікація даного процесу в Європі у зв’язку з утворенням Спільного ринку. Соціальне забезпечення та правовий режим його регулювання. Фонд соціального забезпечення та його джерела. Система соціального страхування. Державні дотації і державна допомога. Правове регулювання формування і розміру пенсій.

3. Кримінальне право і процес.

Основні зміни у кримінальному праві. Загальні риси прогресивної і реакційної тенденції у кримінальному праві в національних законодавствах. Неоднозначність розвитку кримінального права у традиційних західних демократіях. Зміни у кримінально-процесуальному праві. Ліквідація демократичних начал у судочинстві в країнах з фашистським і напівфашистським режимом. Збереження ліберальних основ юстиції в країнах західної демократії у першій половині XX ст. Обмеження контролю громадськості за правосуддям, консервація його елітарного характеру. Закон 1925 р. і спрощення процесуального порядку судочинства в Великобританії. Обмеження компетенції суду присяжних (1934 р.). посилення впливу в суді прокуратури у Франції. Закон 1932 р. і посилення впливу суддів-професіоналів на присяжних засідателів. Демократизація судочинства після Другої світової війни в економічно розвинених країнах. Обмеження прав свідків у США (1954 р.). Відміна принципу одностайного рішення присяжних відносно винесення вердикту по кримінальних справах (1967 р.) і цивільних справах (1971 р.). Посилення в кінці XX ст. ліберальних начал у процесі. Змагальницька і змішана форма процесу. Процес та його форми у країнах англосаксонської та континентальної гілки права. судове слідство та його принципи гласності, усності, змагання, безпосередності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]