Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
untitled.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
1.32 Mб
Скачать

5.Види профілактичних заходів.

Профілактика. Профілактика і реабілітація відносяться до єдиної системи і є невід`ємними одна від одної.

У поняття реабілітації входить комплекс заходів, скерованих на попередження розвитку патологічних процесів, що призводять до тимчасової або стійкої втрати працездатності, тобто профілактику захворювання.

З цієї точки зору реабілітація може розглядатися не тільки як кінцева мета, але і як динамічний процес, що має свої фізіологічні і психологічні параметри, а також як спосіб бачення людини — вже хворого або який потенційно може захворіти.

Часто реабілітаційні заходи одночасно носять профілактичний характер. Наприклад, в процесі реабілітації осіб, що перенесли інсульт, здійснюється профілактика повторних інсультів, посилювання судинних розладів, неврологічних і психопатологічних порушень в результаті хвороби.

Профілактику прийнято розділяти на первинну, вторинну і третинну. Первинна профілактика проводиться в донозологічний період і скерована на запобігання розвитку захворювання у осіб, які відносяться до груп ризику по тому або іншому захворюванню. При цьому звертається увага на спадковість, умови життя і роботи, шкідливі звички. З соціальної точки зору цей вид профілактики найбільш перспективний. Економічно він більш рентабельний, оскільки дозволяє перерозподіляти фінанси з лікувальної роботи на профілактичну, менш дорогу.

Вторинна профілактика проводиться в період захворювання або в стані ремісії. Її метою є запобігання загостренням хронічно поточного захворювання, зниження темпів розвитку патологічних процесів, інвалідизації і ускладнень.

Третинна профілактика стосується осіб, у яких після перенесених захворювань з'явилися незвороротні наслідки, і також неповносправних. Основне профілактичне завдання на даному етапі полягає в збереженні і зменшенні симптомів неповносправності, у тому числі і на рівні соціального функціонування.

Згідно з висловленою концепцією, в поняття реабілітації входить необхідний комплекс заходів, скерованих, по-перше, на попередження розвитку патологічних процесів, що приводять до тимчасової або стійкої втрати працездатності; по-друге, на досягнення по можливості найвищого рівня функціональної активності на фізіологічному, особовому і соціальному рівні. Реабілітація - досить складний процес навчання і перенавчання, в результаті якого у особи створюється активне відношення до свого здоров'я, відновлюється позитивне відношення до життя, суспільства і сім'ї.

Реабілітація психічно хворих має свої особливості, що відрізняє її від реабілітації страждаючих іншими захворюваннями. Ці особливості в першу чергу пов'язані з тією обставиною, що при психічних захворюваннях, як ні при яких інших, серйозно порушуються соціальні зв'язки і відносини. Багато психічних захворювань не тільки приводять до стійкої втрати працездатності осіб молодого віку, але і сприяють соціальній ізоляції хворих, втраті соціальних зв'язків і багатьох соціальних функцій. Тому реабілітація психічно хворих — це, за визначенням М. М. Кабанова, є перш за все їх ресоциалізація, тобто повернення в суспільство.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]