Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичні вказівки до виконання лабораторних ро....doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
8.3 Mб
Скачать
  1. Редагування тексту та таблиці в текстовому редакторові Word

    1. Запустіть Word і створіть новий файл та скопіюйте туди текст для редагування.

    2. Створіть таблицю для запису розкладу заняття на тиждень (Всі записи українською мовою).

Для створення таблиці встановить курсор на початок документу і, натиснувши кнопку Добавить таблицу на панелі інструментів Стандартная, пересувайте курсор по сітці, поки не буде виділено потрібну кількість рядків і стовпців, а потім зробіть натиснення мишею.

Об'єднайте комірки для запису дня тижня і, вибравши команду Направление текста в меню Формат, задайте в них вертикальну орієнтацію тексту. Перетягнувши мишею межі стовпців, задайте розміри стовпців.

    1. Оформіть таблицю, задавши межі рамок. Використовуючи команду Границы и заливка в меню Формат, зафарбуйте комірки із записом днів тижня вибраним вами кольором; зафарбуйте заголовок таблиці із заповненням на 15% узором жовтого кольору на тлі бірюзового кольору.

    2. Перейдіть в кінець документа і введіть список студентів з п'яти прізвищ: Яковлєв, Беляєв, Іванов, Абрамов, Савічев.

    3. Виділіть даний список і відсортуйте його командою Сортировка в меню Таблица. У діалоговому вікні Сортировка текста оберіть варіант сортування абзаців за зростанням. Створіть з даного списку таблицю командою Таблица — Преобразовать в таблицу і, вказавши в діалоговому вікні Преобразовать в таблицу число стовпців 1, ширина стовпця 3 см, обравши як роздільник символ абзацу.

    4. Виділіть стовпчик таблиці з прізвищами і додайте стовпчик зліва, натиснувши кнопку Добавить таблицю на панелі інструментів Стандартная. Задайте лівому стовпчику ширину 1 см.

    5. Виділіть перший рядок і додайте рядок зверху, натиснувши кнопку Добавить таблицу на панелі інструментів Стандартная. Введить в перший рядок таблиці заголовок: № п/п Прізвище.

    6. Виділивши стовпчик Прізвище, додайте новий стовпчик і перемістить в нього текст із стовпця Прізвище. Для цього виділіть текст в стовпці Прізвище, не виділяючи символ комірки, і перетягнить його мишею в другий стовпчик.

    7. Задайте третьому стовпчику заголовок Зріст і ширину 1,5 см.

    8. Проставте в стовпчику № п/п порядкові номери: 1,2,3,4,5. Заповніть стовпчик Зріст значеннями зросту, наприклад: 168, 173, 182, 177, 172.

    9. Додайте рядок після нижнього рядка таблиці, для чого оберіть в меню Таблица команду Нарисовать таблицу або натисніть однойменну кнопку на панелі інструментів Стандартная. Курсор миші зміниться на перо. Перемістить перо з одного кутка рядка, що додається, в іншій. Потім промалюйте межу, що розділяє стовпчики Прізвище і Зріст. Додайте ще два таких рядки після нижнього рядка таблиці.

    10. У лівій частині доданих рядків введіть тексти: Найбільший зріст, найменший зріст, середній зріст.

    11. У відповідні комірки стовпчика Зріст вставте формули розрахунку максимального, мінімального і середнього зросту. Для вставки формули вказати комірку і вибрати в меню Таблиця команду Формула. У вікні Формула впишіть відповідно формули: =МАХ(С2:С6), =MIN(C2:C6), =AVERAGE(C2:C6)

    12. Виділіть стовпчик Зріст і відцентруйте його вміст.

    13. Виділіть всю таблицю і застосуйтеи до її вмісту шрифт Courier New Cyr 12 п. У разі потреби збільште за допомогою миші ширину стовпців.

    14. Виділіть всю таблицю і виконайте для неї оформлення, для чого оберіть в меню Таблица команду Автоформат і задайте варіант оформлення Сетка 8.

    15. Виділіть всю таблицю і, натиснувши кнопку По центру на панелі Форматирование, відцентруйте її на сторінці.

    16. Перевірте розташування таблиці в тексті командою ФайлПредварительний просмотр.

    17. Збережить документ в своїй папці під ім’ям Лаб.1_Word.