Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки до написання РГР з АМ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
329.73 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Черкаський державний технологічний університет

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДО НАПИСАННЯ РОЗРАХУНКОВО-ГРАФІЧНОЇ

(КОНТРОЛЬНОЇ) РОБОТИ

З ДИСЦИПЛІНИ „АНТИКРИЗОВИЙ МЕНЕДЖМЕНТ”

ДЛЯ СТУДЕНТІВ СПЕЦІАЛЬНОСТІ

6.030601 „Менеджмент організацій”

Черкаси 2012

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

Ринкові механізми функціонування економіки будь-якої держави мають циклічний характер, тобто послідовно переживають періоди піднесення та спадів. Економічні результати діяльності будь-якої фірми формуються під впливом цих макроколивань, а також залежать від дії багатьох внутрішніх причин та чинників. Це приводить до того, що більшість фірм проходять різні стадії розвитку, включаючи кризу, яка є об’єктивною реальністю. Це має свої позитивні наслідки − підприємство, долаючи кризу, відмовляється від відживших елементів своєї системи, починаючи розвиватися на новій основі, а також негативні наслідки − деякі з них стають банкрутами, самоліквідуються, тощо.

Українські підприємці, чия діяльність часто-густо починається та продовжується в умовах кризового стану економіки України, іноді всі успіхи пов’язують з власною діяльністю, а невдачі − з дією зовнішніх факторів, що не дозволяє виробити „правила ефективної поведінки” на ринку та розробити результативну систему управління. Таке становище не дозволяє своєчасно розпізнавати кризові явища, їх розвиток на різних стадіях формування та розвитку криз і впливати на причини їх формування, розробити механізми моніторингу ризиків діяльності, опанувати методи управління кризою та виходу з неї. Здатність фірми правильно діяти на всіх етапах свого розвитку - гарантія не лише виживання, але й подальшого розвитку, процвітання.

Криза підприємства − складне явище, яке має свої ознаки, стадії, характерні причини та наслідки. Об’єктивно-суб’єктивний характер її формування, необхідність вивчення та усвідомлення причин, а також можливість одержання позитивних результатів при правильному керівництві організацією, яка знаходиться у кризі, дозволяє стверджувати, що наявність кризи − ще не кінець існування фірми. Системний підхід до подолання кризових явищ на підприємстві, що доповнюється досягненнями ситуаційного та процесного підходів, висунув нове явище в менеджменті підприємств − антикризове управління. Антикризове управління - тип управління, зорієнтований на:

− запобігання (пом’якшення) впливу на підприємство руйнуючих систему кризових явищ;

− створення та підтримку діяльності підприємства у режимі виживання у тих випадках, коли криза все ж таки утворилася;

− стабілізацію та виведення підприємства з кризи за допомогою програм фінансового оздоровлення, реструктуризації, підвищення конкурентноздатності і т. ін., або, у випадках, коли нормалізація діяльності підприємства неможлива − на санацію (як визначення та збереження хоча б окремих „здорових” частин підприємства), ліквідацію підприємства з найменшими втратами.

Мета курсу − визначити сутність, місце, роль, основні види кризових явищ та стадії розвитку кризи підприємства, розкрити методичні підходи до розробки „правил ефективної поведінки” в умовах кризового стану, а також проаналізувати окремі шляхи запобігання та подолання кризи в зарубіжних та вітчизняних організаціях, що успішно функціонують в різних умовах.

Основні задачі курсу: сформувати знання, уміння та навички щодо вирішення проблем:

− розпізнавання кризових явищ (симптоми, причина, природа, рівень та час впливу);

− прогнозування наслідків розвитку кризових явищ та їх вплив на результати діяльності підприємства;

− визначення можливостей запобігання кризи та/або її пом’якшення;

− забезпечення функціонування підприємства в умовах криз (особливо локальних, а також системної, стратегічної);

− стабілізація діяльності окремих підсистем підприємства для подолання (пом’якшення) проявів системної кризи підприємства в цілому для створення можливостей його подальшого розвитку або (якщо антикризові заходи не спрацювали) − ліквідації (різними шляхами);

− ліквідація наслідків кризи та/або ліквідація підприємства (в т.ч. за процедурою банкрутства);

− розвиток підприємства на новій основі, якщо кризу вдалось подолати.

За своїм призначенням розрахунково-графічна робота повинна допомогти студентам теоретично підготуватись до вирішення проблем управління організацією в кризових умовах ринкової економіки. Тому вона має відображати рівень теоретичної підготовки студентів, наявність здібностей до органічного поєднання науково-теоретичних знань з практичною діяльністю у сфері антикризового управління. Головна мета виконання розрахунково-графічної роботи − застосувати набуті під час навчання знання і навички для системного та комплексного управлінського дослідження проблем сучасного підприємства і вибору шляхів їх удосконалення, довести свою спроможність виконувати обов’язки менеджера у майбутньому.

Під час роботи над вибраною темою студенти отримують можливість:

− самостійно визначати мету і основні завдання при розв’язанні певних проблем;

− самостійного пошуку відповідної теоретичної та практичної інформації;

− набути практичних навичок аналізу і синтезу актуальних питань управління;

− оволодіти основами подання науково-дослідної роботи, оформлення науково-довідкових матеріалів.

Мета цієї методичної розробки − допомогти студентам оптимально організувати свою роботу з вивчення теорії проблеми, організації процесу аналізу практичних проблем, набути навичок щодо оформлення розрахунково-графічної роботи.