Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичні вказівки до виконання лабораторних ро....doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
8.3 Mб
Скачать

2

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ЧЕРКАСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до виконання лабораторних робіт

з дисципліни "Інструментальні програмні засоби"

для студентів напряму підготовки 6.050101 „Комп’ютерні науки"

Затверджено

на засіданні кафедри

інформаційних технологій проектування,

протокол № 9 від 18.03.2010 р.,

та Методичною радою ЧДТУ,

протокол № __ від ________ р.

Черкаси, 2010

Укладачі: к.т.н. Ночевнов Д.П., Карапетян А.Р.

Рецензент: Стеценко І.В., к.т.н., доцент.

Відповідальний редактор: Снитюк В.Є., к.т.н., доцент.

Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт з дисципліни "Інструментальні програмні засоби" для студентів напряму підготовки 6.050101 „Комп’ютерні науки" / Укл.: Д.П. Ночевнов, А.Р. Карапетян - Черкаси: ЧДТУ, 2010 - 96 с.

Дані методичні вказівки містять основні положення щодо вивчення головних тем та виконання лабораторних робіт з дисципліни "Інструментальні програмні засоби" та ознайомлюють із інструментами і технологіями розробки комплексних документів, автоматизації науково-дослідних робіт і адміністрування операційних систем.

Вступ

На сьогодні існує нагальна потреба у розробці і впровадженні автоматизованих інформаційних технологій. Метою виконання лабораторних робіт з дисципліни є закріплення теоретичних знань з дисципліни "Інструментальні програмні засоби" та ознайомлення із інструментами розробки комплексних документів, автоматизації науково-дослідних робіт і адміністрування операційних систем. Основна увага зосереджується на доповненні знань і навичок, що надаються в межах шкільної програми, а саме формування навичок створення графічних об‘єктів, формульних виразів, полів, засобів злиття, рецензування і управління версіями документів, використання макросів для автоматизації виконання типових операцій, засобів переведення документів із паперової форми в електронну, засоби розробки конструкторської документації; отримання базових знань про інструменти автоматизації науково-дослідних робіт, у тому числі про засоби аналізу даних та пошуку рішень, розв‘язку задач математичного аналізу та комп’ютерної алгебри; навички виконання науково-дослідних робіт за допомогою програм MS Excel та Mathcad.

Методичні вказівки містять 7 лабораторних робіт, що охоплюють основні розділи даного курсу:

Розділ 1. Інструменти розробки комплексних документів:

Лабораторна робота № 1. Створення комплексних текстових документів за допомогою MS Word.

Лабораторна робота № 2. Технології і засоби переведення документів із паперової в електронну форму.

Лабораторна робота № 3. Побудова діаграм за допомогою MS Visio.

Розділ 2. Інструменти автоматизації науково-дослідних робіт:

Лабораторна робота № 4. Розв‘язок статистичних та інженерних задач за допомогою MS Excel.

Лабораторна робота № 5. Розв‘язок технічних задач за допомогою системи Mathcad.

Лабораторна робота № 6. Розв‘язок математичних задач за допомогою системи Mathcad.

Розділ 3. Інструменти адміністрування операційних систем:

Лабораторна робота № 7. Інструменти адміністрування операційної системи Windows.

Організація лабораторних робіт

Лабораторні роботи виконують бригади з 2-3 студентів з оформленням і поданням звіту.

До лабораторної роботи допускаються студенти, які мають добру теоретичну підготовку і здали оформлений звіт про попередню роботу.

Лабораторні роботи захищаються в індивідуальному порядку.

Зміст

Зміст 4

Лабораторна робота №1 5

Лабораторна робота №2 22

Лабораторна робота №3 26

Лабораторна робота №4 35

Лабораторна робота №5. 55

Лабораторна робота №6 70

Лабораторна робота №7 85

Лабораторна робота №1

Тема роботи: Створення комплексних текстових документів за допомогою MS Word.

Мета роботи: Отримати навички створення малюнків блок-схем алгоритмів і формульних виразів за допомогою MS Word та Редактора Формул Microsoft Equation, використання полів і злиття документів у MS Word, використання засобів рецензування і управління версіями.

Основні теоретичні відомості

1.1. Робота з графічними об‘єктами|

У документах Microsoft Word можна використовувати два типи графічних об'єктів: малюнки і зображення. Малюнки — об'єкти векторної природи (лінії, прямі і криві, геометричні фігури, стандартні і нестандартні). Прості засоби для їх створення є в самому текстовому процесорі.

Зображення — растрові об'єкти. Текстовий процесор не має засобів для їх створення, тому вони вставляються як зовнішні об'єкти з файлу, підготовленого іншими засобами (графічним редактором, за допомогою сканера, цифрової камери, графічного планшета).

Малюнки завжди впроваджуються в документ — їх можна редагувати безпосередньо по місцю. Зображення вставляють в документ методом зв'язування або впровадження. Їх редагування засобами текстового процесора можливо, але тільки в обмежених межах.

1.1.1. Робота з малюнками

Створення і редагування малюнків. Для роботи з векторними малюнками використовують панель інструментів Рисование (Вид • Панели инструментов • Рисование) (рис. 1.1). Основним засобом цієї панелі, призначеним для створення простих об'єктів, є список Автофигуры, що розкривається. У його категоріях представлені заготівки для створення ліній, прямих і кривих, простих геометричних фігур, фігурних стрілок і виносних ліній, креслярських елементів для блок-схем і функціональних схем та іншого.

Рисунок 1.1 – Панель інструментів «Рисование»

При створенні і редагуванні векторних об'єктів використовують наступні прийоми і засоби.

1. Векторні об'єкти створюють шляхом вибору категорій списку Автофигуры.

2. Їх розмір редагують шляхом перетягування маркерів виділеного об'єкту в полі документа.

3. Зручним засобом, що спрощує створення геометричних фігур, є допоміжна координатна сітка. Командою Действия • Сетка відкривають діалогове вікно Привязка к сетке. В ньому задають крок сітки і спосіб відображення горизонтальних і вертикальних ліній. Прапорець Привязка к сетке забезпечує точне позиціонування вузлових точок фігур у вузлах координатної сітки. Він зручний, якщо створюються прості (переважно прямолінійні) геометричні фігури. При редагуванні готових фігур прив'язка до вузлів сітки може створювати незручності — в цьому випадку її відключають або виконують переміщення об'єктів при натиснутій клавіші ALT.

4. Товщина контурної лінії і колір заливки об'єкту відносяться до властивостей об'єкту. Всі властивості об'єктів можна редагувати в діалоговому вікні Формат автофигуры, яке відкривають командою Формат • Автофигура, або через контекстне меню об'єкту, або подвійним натисненням на самому об'єкті. Зокрема, для управління товщиною і формою контурних ліній, а також параметрами заливки використовують елементи керування вкладки Цвета и линии даного діалогового вікна.

5. Поворотом об'єкту можна управляти дискретно і безперервно. Для довільного повороту фігури використовують команду Действия • Повернуть/отразить • Свободное вращение панелі інструментів Рисование. Для повороту на фіксований кут значення кута вводять в поле лічильника Поворот на вкладці Размер діалогового вікна Формат автофигуры.

6. Взаємодія малюнка з навколишнім текстом може бути достатньо складною. Так, наприклад, текст може обтікати малюнок по заданій схемі, але він може лежати і поверх малюнка, і під ним. Вибір методу взаємодії малюнка з текстом виконують на вкладці Положение в діалоговому вікні Формат автофигуры.

1.1.2. Створення написів в полі малюнка.

Намальовані об'єкти можуть містити текстові елементи, наприклад заголовки, буквені або цифрові позначення на схемах і кресленнях. В принципі, необхідні написи можна створити і основними засобами текстового процесора, але в цьому випадку дуже важко забезпечити точне положення малюнка щодо пов'язаного з ним тексту, особливо якщо текст не остаточний і може далі редагуватися і форматуватися. Для Web-сторінки цей метод взагалі неприйнятний, оскільки вони форматуються при кожному перегляді, причому непередбачуваним чином.

Для створення текстових елементів, приєднаних до автофігур або малюнків, служить спеціальний засіб Надпись (Вставка • Надпись). Створивши автофігуру, поряд створюють елемент Надпись. У поле напису вводять необхідний текст, після чого напис можна редагувати. Її розмір підганяють під розмір тексту, що міститься в ньому, перетягуванням маркерів. Інші властивості напису задають в діалоговому вікні Формат надписи, яке для виділеного напису відкривають командою Формат•Надпись. Елементи управління, представлені на вкладках цього вікна, дозволяють надбудувати:

• фоновий колір (якщо задати параметр Нет заливки, напис лежатиме на прозорому фоні);

• колір, тип і товщину обрамляючих ліній (якщо при виборі кольору задати параметр Нет линий, то інші параметри не мають сенсу);

• розміри внутрішніх полів між текстом і зовнішньою рамкою поля Надпись (призначаються на вкладці Надпись).

Створивши об'єкт Надпись, його можна згрупувати з малюнком, і тоді вони представлятимуть цілісну композицію.

Для автофігур є особливий засіб створення текстового оформлення — текст може розміщуватися в полі автофігури. Це виконують командою Добавить текст в контекстному меню автофігури. Якщо текст дуже великий, можна або змінити розмір автофігури шляхом перетягування її маркерів, або змінити формат тексту, зменшивши розмір шрифту засобами панелі Форматирование. Цей прийом використовують при створенні блок-схем і функціональних схем пристроїв.