Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичні вказівки до виконання лабораторних ро....doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
8.3 Mб
Скачать

7.2.2. Відслідковування продуктивності системи за допомогою "Диспетчера задач" Windows

Для кожної програми, що запускається під управлінням Microsoft Windows, операційна система створює власну задачу, іншими словами, відводить певний об'єм оперативної пам'яті для виконання цієї програми і контролює роботу завантаженої в пам'ять програми з ресурсами комп'ютера. Окрім задач в Windows є також процеси — віртуальний адресний простір пам'яті, відведений для виконання програмою або самою операційною системою яких-небудь процедур. Одна задача може активізувати в Windows декілька різних процесів: наприклад веб-сервер і браузер може одночасно звертатися до порту модему для отримання і відправки даних і відображати на екрані результат роботи вбудованого у веб-сторінку аплета Java. Кожному процесу автоматично призначається індивідуальний номер Process ID, або PID.

Якщо запущена програма несподівано викликала «зависання» комп'ютера, в більшості випадків немає необхідності удаватися до аварійного перезавантаження — достатньо відшукати в пам'яті завдання, що викликало збій, і зняти його, тобто примусово припинити подальше виконання. Можлива й інша ситуація: після закриття несподівано «завислої» програми зняттям не можна буде продовжити перервану роботу з яким-небудь файлом або документом. Наприклад, видаливши з пам'яті комп'ютера Microsoft Word, не можна буде знову завантажити в нього закритий документ без перезавантаження комп’ютера, оскільки операційна система вважатиме, що цей документ вже використовується іншою програмою. Подібне відбуваються тому, що після зняття задачі в пам'яті все ще залишився ініційований цим завданням процес — в нашому випадку це процес обробки документа Word. Припинивши виконання збійного процесу, можна буде продовжити роботу з Windows в звичайному режимі.

Для управління задачами і процесами в Microsoft Windows передбачена спеціальна системна утиліта, що називається «Диспетчер задач» (Windows Task Manager) і вікно якої з'являється на екрані після одночасного натиснення на клавіші Ctrl+Alt+Del. Це вікно має п'ять функціональних вкладок. Вкладка Програма містить список всіх запущених в системі задач: у полі Задача відображається назва завдання, в полі Стан — її поточний стан. Нормальним статусом завдання є стан «Працює». Якщо завдання «зависло» і не відповідає на системних запити, її стан буде визначений як «Не відповідає». Аби зняти одну із задач, виділіть її натисненням миші в стовпці Задача і натисніть на кнопку Зняти завдання. Для переходу до якоїсь задачі, тобто відкриття на екрані її вікна, виділіть в списку потрібне завдання і натисніть мишею на кнопці Перемкнутися. Ви можете ініціювати нову задачу, натиснувши на кнопці Нова задача і вказавши повне ім'я і шлях до програми, що запускається.

Вкладка Процеси дає можливість управляти запущеними в системі процесами. В заголовку таблиці із процесами відображаються:

  • Ім'я образу - ім’я процесу;

  • Ім'я користувача - визначники ініціаторів процесу;

  • ЦП (CPU) - характеристики апаратної обробки процесів;

  • Пам'ять - займаний процесами об'єм оперативної пам'яті.

Щоб припинити виконання процесу, виділіть його заголовок натисненням миші і натисніть на кнопку Завершити процес. Також можна встановити пріоритет процесу через команду контекстного меню Пріоритет.

Вкладка Продуктивність вікна Диспетчер задач містить інформацію про завантаження процесора, оперативної пам'яті і про використання інших апаратних ресурсів комп'ютера. Зокрема, індикатори Завантаження Центрального процесору (CPU Usage) і Хронологія завантаження ЦП відображають навантаження на процесор, індикатори Файл підкачки і Хронологія використання файлу підкачки — використання файлу підкачки для системного кешування даних, індикатор Фізична пам'ять — ступінь завантаження оперативної пам'яті в кілобайтах.

Аналогічним чином вкладка Мережа демонструє навантаження на локальну мережу. І нарешті, для перегляду списку активних користувачів, що працюють в системі, потрібно перейти до вкладки Користувачі. Адміністратор комп’ютера може відключити будь-якого з інших користувачів, натиснувши на кнопку Відключити

Для завершення поточного сеансу роботи з Windows, натисніть мишею на кнопці Вийти з системи.