Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичні вказівки до виконання лабораторних ро....doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
8.3 Mб
Скачать

Формат виведення чисельного результату

Точність розрахунку чисельних значень виразів алгебри або вбудованих функцій (а також їх поєднань) постійна при будь-яких величинах системних змінних і складає 17 знаків після коми. Тому за бажання можна отримати і точніше, ніж при стандартних настройках, значення вашої змінної або функції. Для цього встановіть курсор на текст відповіді і виконаєте подвійне натиснення мишею. При цьому відкриється вкладка Number Format (Формат числа) вікна Result Format (Формат результату). У віконці параметра Number of decimal places (Кількість десяткових позицій) даної вкладки визначте з точністю до якого знаку після коми повинен бути відображений результат.

У Mathcad існує декілька форматів чисельного результату, серед яких:

General (Основний). Формат, вибраний за умовчанням.

Decimal (Десятковий). Результат відображається тільки у вигляді десяткового дробу. Десяткова частина числа визначеється параметром Number of decimal places (Кількість десяткових позицій).

Приклад представлення результата в десятковому форматі:

Scientific (Науковий). Число відображається тільки із степенем так, щоб ціла частина мантиси складалася з одного символу. Кількість десяткових знаків і відображення незначущих нулів результату визначається користувачем. Крім того, існує можливість представлення числа в технічному форматі (параметр Show exponents as E±000 (Показувати показник ступеня як Е±000)). Приклад представлення результата в науковому форматі:

Engineering (Інженерний). Формат дуже близький до наукового. Єдиною відмінністю є те, що порядок числа повинен бути обов'язково кратний трьом.

Чисельний результат може бути відображений не тільки в десятковій, але і в двійковій, вісімковій і шістнадцятковій системах числення. Для зміни системи числення слід двічі натиснути мишею на результаті обчислення. При цьому з'явиться вікно Result Format (Формат результату), в якому слід перейти на вкладку Display Options (Параметри відображення) і вибрати потрібну систему числення в списку Radix. Щоб числа в різних системах числення можна було відрізнити, в кінець двійкового числа додається буква «b», вісімкового — «о», шістнадцятькового — «h».

6.2. Розв‘язок лінійних та нелінійних алгебраїчних рівнянь, систем рівнянь (слар) та нерівностей

У Mathcad реалізовано три принципово різних підходу до розв’язку рівнянь: використання символьних перетворень за допомогою оператора solve або блоку розв’язку, застосування чисельних алгоритмів і графічний метод. Окрім цього в деяких випадках корені можливо отримати по формулі Крамера.

6.2.1. Аналітічній розв‘язок систем алгебраічних рівнянь

Нижче наведений приклад розв’язку системи рівнянь за допомогою оператора "solve":

В свою чергу блок розв’язку Given-Find починається з ключового слова given (дано) і закінчується викликом функції find (знайти). Між ними розташовують логічні твердження, що задають обмеження на значення шуканих величин, іншими словами, рівняння і нерівності. Всім змінним, що використовуються для позначення невідомих величин, повинні бути заздалегідь присвоювані початкові значення.

Для запису рівняння використовується знак логічної рівності «=» — кнопка Equal to на панелі інструментів Boolean. Інші знаки логічних умов також можна знайти на цій панелі.

Закінчується блок розв’язку викликом функції find, якій передаються шукані величини. Ця функція повертає вектор значень невідомих, тоді як оператор solve повертає рядок значень невідомих.