Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичні вказівки до виконання лабораторних ро....doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
8.3 Mб
Скачать

7.3. Управління обладнанням.

7.3.1. Перевірка на відсутність логічних та фізичних помилок на дисках

Якщо в процесі роботи з Windows несподівано почалися якісь збої або стало неможливо відкрити один або декілька файлів, необхідно перевірити логічні диски вашого комп'ютера і усунути помилки, якщо вони будуть виявлені. Утиліта перевірки диска запускається автоматично під час аварійного перезавантаження комп'ютера або після некоректного завершення роботи Windows. Для примусового запуску перевірки дисків необхідно виконати наступні дії:

• відкрийте системне вікно Мій комп'ютер і натисніть правою клавішею миші на значку диска, який потрібно перевірити;

• у контекстному меню, що з’явиться, виберіть пункт Властивості і перейдіть на вкладку Сервіс діалогового вікна Властивості: Диск;

• натисніть на кнопці Виконати перевірку у новому вікні;

• для виправлення системних помилок під час перевірки диску встановіть прапорець поряд з пунктом Автоматично виправляти системні помилки;

• для повної перевірки і відновлення збійних секторів диску встановіть прапорець поряд з пунктом Перевіряти і відновлювати збійні сектори;

• натисніть мишею на кнопці Запуск.

Для роботи програми перевірки дисків необхідно, щоб їй був відкритий повний доступ до системних файлів і папок Windows. Якщо цього доступу немає, то утиліта запропонує відкласти перевірку диска до наступного запуску системи. Після натиснення на кнопку Так при наступному завантаженні комп'ютера перевірка диска буде виконана автоматично.

Рисунок 7.6. Перевірка диску на логічні та фізичні помилки

7.3.2. Встановлення і оновлення обладнання

Управління ресурсами комп'ютера і операційної системи здійснюється за допомогою Консолі Управління комп'ютером, яку можна відкрити за допомогою багатофункціональної команди Панель управління • Адміністрування Управління комп'ютером. Зовнішній вид цієї консолі показаний на наступному рисунку:

Рисунок 7.7. Інструменти адміністрування Windows XP (Панель управління -> Продуктивність і обслуговування -> Адміністрування -> Управління комп'ютером).

- Диспетчер пристроїв

Серед інших розглянемо спеціальну системна програму - Диспетчер пристроїв, що призначений для графічного представлення підключеного до комп'ютера обладнання і управління ним. З використанням Диспетчера пристроїв можна:

• визначити, чи коректно працюють підключені до комп'ютера пристрої;

• змінити параметри налаштування апаратної конфігурації комп'ютера;

• визначити драйвери, що використовуються для роботи з кожним пристроєм;

• відключити або підключити пристрій в системі;

• усунути конфлікти пристроїв, що виникають у разі несанкціонованого сумісного використання ними одних і тих же ресурсів комп'ютера;

• відновити раніше видалений драйвер або початкові параметри настройки пристрою.

Фактично, Диспетчер пристроїв дає можливість повністю управляти апаратними ресурсами комп'ютера і довільно міняти властивості його устаткування. Але в більшості випадків додатково налаштовувати пристроїв за допомогою цього диспетчера не вимагається: Windows визначає оптимальні параметри роботи устаткування автоматично в процесі його підключення (це головно стосується пристроїв Plug&Play), тому змінювати встановлені за умовчанням налаштування системи слід тільки у випадках виявлення апаратних конфліктів або некоректної роботи одного з пристроїв.