Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичні вказівки до виконання лабораторних ро....doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
8.3 Mб
Скачать

5.1.3. Стандартні (вбудовані) і створені користувачем функції

Довільні залежності між вхідними і вихідними параметрами задаються за допомогою функцій. Функції приймають набір параметрів і повертають значення, скалярне або векторне (матричне). У формулах можна використовувати стандартні вбудовані функції, а також створені користувачем. Щоб використовувати функцію у виразі, треба визначити значення вхідних параметрів в дужках після імені функції. Імена простих математичних функцій можна ввести з панелі інструментів Calculator (Рахунок). Інформацію про інші функції можна отримати в довідковій системі. Вставити у вираз стандартну функцію можна за допомогою команди Insert -> Function (Вставка -> Функція).

Призначена для користувача функція — це функція, задана довільним чином шляхом поєднання змінних і вбудованих функцій. Для того, щоб задати нову функцію, потрібно прописати її ім'я (поєднання будь-якої кількості практично будь-яких символів), змінні, від яких вона залежить (якщо їх декілька, то вводяться вони в дужках через кому), і що визначають її математичний вираз. Оператор визначення функції: «:=». Щоб обрахувати тепер значення заданої функції при певному значенні змінної, потрібно нижче або правіше від неї ввести її ім'я з відповідними параметрами в дужках і поставити «=». Наприклад: f(5) =-0.192.

5.1.4. Управління обчисленнями

У Mathcad існує два режими обчислень: автоматичний (типовий) і ручний. Для переходу в ручний режим потрібно зняти прапорець з команти Tools --> Calculate --> Automatic Calculation (Автоматичні обчислення). При роботі в цьому режимі, при обчисленні формул замість відповідей після операторів виводу відображатимуться чорні маркери, і для розрахунків потрібно використовувати наступні команди:

  • для розрахунку всіх формул документа - команда Tools --> Calculate --> Calculate Worksheet;

  • для розрахунку формул тільки видимої частині документа – кнопка F9, або команда Calculate Now.

Під час обчислень формула береться в зелену рамку, а курсор отримує вигляд миготливої жовтої лампочки. Щоб перервати обчислення, потрібно натиснути клавішу Esc. При цьому обчислювані вирази будуть забарвлені в червоний колір і з'явиться спеціальна панель InterruptProcessing (Переривання обробки), в якій потрібно натиснути кнопку ОК. Відновити перерваний процес обчислень можна, використавши одну з двох описаних вище команд підміню Calculate меню Tools.

Щоб заборонити обчислення окремого виразу, потрібно, вибрати пункт контекстного меню Disable Evaluation. При цьому така формула буде помічена чорним прямокутником, розташованим в її правом верхньому куті. Щоб знову зробити формулу обчислюваною, в тому ж рядку контекстного меню слід вибрати команду Enable Evaluation.

5.1.5. Повідомлення про помилки

Якщо з тієї або іншої причини Mathcad не зможе провести розрахунок деякої формули, то вона буде забарвлена в червоний колір і під формулою буде виведено характерне (жовтого кольору) інформаційне повідомлення про причини помилки. Так, наприклад, при спробі ділення на нуль Mathcad видасть наступне повідомлення: Divide by zero in function evaluation, що перекладається як «При обчисленні функції відбувається ділення на нуль». Для отримання додаткової інформації натисніть клавішу F1.