Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичні вказівки до виконання лабораторних ро....doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
8.3 Mб
Скачать
  1. Прості інструменти адміністрування Windows

    1. Налаштування миші.

      1. Відкрийте діалогове вікно Властивості: Миша (команда "Пуск • Настройка • Панель управління • Миша").

      2. Натисніть двічі в області перевірки на панелі Швидкість виконання подвійного натиснення. Переконайтеся, що при подвійному натисненні елемент спрацьовує, а при двох окремих натисненнях з тривалим інтервалом — ні.

      3. Методом перетягання перемістіть планку Швидкість в крайнє праве положення. Переконайтеся, що при цьому інтервал часу між двома окремими натисненнями, надмірно занижений і виконати подвійне натиснення дуже важко.

      4. Перемістіть планку в крайнє ліве положення і переконайтеся в тому, що два окремі натиснення інтерпретуються як подвійне натиснення.

      5. Виберіть найбільш зручне для себе положення планки.

      6. Відкрийте вкладку "Параметри покажчика".

      7. Зменшіть чутливість миші, перемістивши планку "Задайте швидкість руху покажчика" в крайнє ліве положення. Натисніть на кнопці Застосувати.

      8. Встановіть покажчик миші приблизно в центрі екрану. Не відриваючи зап'ястя від поверхні столу, перемістіть мишу в напрямі вліво-вниз — вправо-вгору. Переконайтеся в тому, що покажчик миші не досягає лівого нижнього і правого верхнього кутів екрану.

      9. Перемістіть планку "Задайте швидкість руху покажчика" в крайнє праве положення. Натисніть на кнопці Застосувати.

      10. Переконайтеся в тому, що покажчик миші можна провести від лівого нижнього до правого верхнього кутів екрану, не відриваючи зап'ястя від поверхні столу.

      11. Виберіть найбільш зручне для себе положення планки. Після кожної зміни її положення не забувайте натискувати кнопку Застосувати. Оптимальний вибір може залежати від конкретної моделі миші, наявності вільного місця на поверхні столу і звичних навичок роботи.

      12. Закрийте діалогове вікно "Властивості: Миша".

    2. Налаштування оформлення Windows. Виконайте налаштування оформлення Робочого столу, робота із провідником, пошуковою системою і Корзиною, налаштування контекстного меню "Відправка" провідника і панелі інструментів "Швидкий запуск" панелі задач:

      1. Включіть комп'ютер, дочекайтеся закінчення завантаження операційної системи. Натисніть правою кнопкою миші на вільній від значків ділянці Робочого столу.

      2. Виберіть в контекстному меню пункт Властивості — відкриється діалогове вікно "Властивості: Екран". Відкрийте вкладку "Робочий стіл".

      3. У списку "Фоновий малюнок" виберіть малюнок "Японський мотив". Натисніть на кнопці ОК. Переконайтесь в тому, що фон "Робочого столу" змінився.

      4. Повторіть пункти 1.2.2-1.2.3, змінюючи на вкладці "Робочий стіл" спосіб розташування фонового малюнка за допомогою списку Розташування. Встановіть, як впливають на оформлення екрану способи "По центру", "Замостити" і "Розтягнути".

      5. Повторите пункти 1.2.2-1.2.3, вибравши як фоновий малюнок об'єкт Безтурботність і спосіб розташування Розтягнути.

      6. Запустіть програму Провідник (команда "Пуск • Програми • Провідник").

      7. З Провідника запустіть пошукову систему Windows ХР (команда "Вид • Панели обозревателя • Поиск • Файлы и папки").

      8. За допомогою пошукової системи знайдіть місце збереження фонових малюнків Робочого столу (введіть назву об'єкту: "Японський мотив", в полі Пошук). Переконайтеся в тому, що в розділі "Додаткові параметри" встановлені прапорці Пошук в системних папках і "Проглянути вкладені папки". Запустіть процес пошуку натисненням на кнопці Знайти.

      9. Коли об'єкт "Японський мотив" буде знайдений, натисніть на імені знайденого файлу правою кнопкою миші і виберіть в контекстному меню команду "Відкрити папку, що містить об'єкт".

      10. Перетягніть значок "Японський мотив" з вікна теки "\Windows" на значок Корзини. Відповідайте ствердно на запит системи про доцільність видалення об'єкту в Корзину.

      11. Згорніть (не закриваючи) вікно папки натисненням на згортаючій кнопці.

      12. Відкрийте вкладку "Робочий стіл" діалогового вікна "Властивості: Екран" (див. п. 1.2.2).

      13. Переконайтеся в тому, що в списку "Фоновий малюнок" відсутній малюнок "Японський мотив".

      14. Відкрийте Корзину подвійним натисненням на її значку.

      15. Відновите об'єкт "Японський мотив" по місцю попереднього зберігання (виділити об'єкт і дати команду "Файл • Відновити").

      16. Відкрийте вкладку "Робочий стіл" діалогового вікна "Властивості: Екран" і переконайтеся в тому, що в списку "Фоновий малюнок" присутній малюнок "Японський мотив".

      17. Закрийте всі відкриті вікна.

    3. Автоматичний запуск додатків.

      1. На лівій панелі Провідника розшукайте папку "\ Головне меню\ Программи\ Автозавантаження". Відкрийте її і на правій панелі розглянете ярлики програм, що завантажуються автоматично. Запам'ятаєте місцеположення теки "\ Автозавантаження" на лівій панелі.

      2. На лівій панелі розкрийте папку "\Windows\System32". На правій панелі розшукайте значок програми Калькулятор (Calc.exe). У разі потреби використовуйте смуги прокрутки. Якщо є труднощі з пошуком об'єкту Calc.exe, увімкніть режим сортування об'єктів по імені (команда "Вид • Упорядочить значки • Имя").

      3. Методом спеціального перетягання (при натиснутій правій кнопці миші) перетягніть значок програми Calc.exe з правої панелі Провідника на ліву панель. Експериментальним шляхом переконайтеся в тому, що прокрутка вмісту лівої панелі відбувається автоматично, коли перетягуваний значок переводиться до краю панелі. Не відпускайте кнопку миші.

      4. Розшукавши значок папки "\Автозавантаження", наведіть на нього перетягуваний значок. Про точність наведення свідчить факт зміни кольору напису, значку. Виконавши наведення, відпустите кнопку миші і в меню спеціального перетягання, що відкриється, виберіть пункт "Створити ярлик".

      5. Відкрийте папку "\ Автозавантаження". Переконайтеся в тому, що в ній з'явився ярлик програми Калькулятор.

      6. Завершіть роботу з операційною системою і вимкніть комп'ютер.

      7. Включіть комп'ютер, дочекайтеся закінчення завантаження операційної системи і переконайтеся в тому, що відбувся автоматичний запуск програми Калькулятор.

      8. Відкрийте вікно папки "\ Автозавантаження" і видаліть ярлик Калькулятор.

    4. Відредагувати властивості папок на флешці таким чином, аби відображались сховані та системні папки та файли, виводились розширення стандартних та системних файлів. Відкрити у провіднику флешку і пересвідчитись, що в її кореневій папці відсутні віруси, сховані у системних або захованих папках типу "Recycled", "Restored", а також відсутній файл autorun.inf із командою запуску вірусу.

    5. Встановлення і видалення програм:

      1. За допомогою інструменту "Панель управления Установка и удаление программ Установка программ" інсталювати браузер Opera з серверу.

      2. Через властивості типів файлів встановити відкривання файлів з розширенням .html і .htm за допомогою браузера Opera. Перевірити результат, відкривши одну із html-сторінок на локальному комп‘ютері.

      3. За допомогою інструменту "Панель управления Установка и удаление программ" видалити встановлену в п.1.5.1 програму Opera.

      4. Через властивості типів файлів встановити відкривання файлів з розширенням .html і .htm за допомогою браузера Internet Explorer. Перевірити результат, відкривши одну із html-сторінок на локальному комп‘ютері.

    6. Встановлення компонентів Windows.

      1. Встановити компонент "Internet Information Services Служба WWW".

      2. Видалити компонент "Стандартные и служебные программыИгры".

    7. Налаштування роздільної здатності та частоти монітору за допомогою команди "Панель инструментов -> Экран".

    8. Налаштування розкладки клавіатури: додати українську мову в панель інструментів "Языковая панель" і налаштувати гарячі клавіші переключення розкладки "Ctrl+Shift".

  2. Підвищення продуктивності Windows xp.

    1. Створення контрольної точки відновлення системи.

      1. Пересвідчитись, що на дисках C:, D: зарезервовано достатньо місця для збереження інформації для відновлення системи, через параметри відновлення системи в програмі "Восстановление системы".

      2. За допомогою майстра створення контрольної точки програми "Восстановление системы" створити контрольну точку системи із назвою "створена студентом (ПІБ) для виконання лр7 з ІПЗ".

    2. Дослідження продуктивності системи за допомогою "Диспетчера задач Windows".

      1. Натисніть Ctrl+Alt+Del для відкриття вкладки з показниками продуктивності "Диспетчера задач Windows" і зафіксуйте у звіті значення наступних показників продуктивності:

  • Физична пам‘ять: "Всього", "Доступно".

  • Кількість процесів, що виконуються.

  • Виділення пам‘яті: "Всього", "Межа".

      1. Перейдіть у вкладку "Процеси" і зафіксуйте три процеси, на які витрачається найбільше оперативної пам‘яті і ресурсів процесора.

  1. Управління обладнанням в ОС Windows.

    1. Перевірте відсутність логічних та фізичних помилок на дисках C:, D: за допомогою програми "Проверка диска", що викликається через "Мой компьютер -> Диск -> Контекстное меню 'Свойства' -> Сервис".

    2. Встановлення запам‘ятовуючого пристрою Flash для usb

      1. Знайдіть в Інтернеті на сайті виробника спеціальний драйвер для роботи з відповідною моделлю підключеного Flash-пристрою.

      2. В диспетчері пристроїв в режимі "відображення пристроїв по підключенню" знайдіть запис про підключений запам‘ятовуючий Flash-пристрій і оновіть його драйвер знайденим в Інтернеті драйвером.

    3. Безпечне відключення і видалення обладнання. Використання "Майстра пошуку обладнання" для його встановлення.

      1. Відключити Flash-пам‘ять від комп'ютера за допомогою кнопки "Безопасное извлечение устройства" в області оповіщень на панелі задач:

  • Перший спосіб відключення – одноразово натиснути лівою кнопкою мишки на значок безпечного відключення пристрою.

  • Другий спосіб відключення – натиснути правою кнопкою мишки на значок безпечного відключення пристрою, вибрати команду "Безопасное отключение устройства", у вікні "Безопасное отключение устройства" виділити підключений Flash-пристрій і натиснути кнопку "Остановить".