Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичні вказівки до виконання лабораторних ро....doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
8.3 Mб
Скачать

3.2.2. Зміна розташування сполучених фігур

Хоча найчастіше блок-схеми направлені зверху вниз, фігури можна сполучати зліва направо, справа наліво і навіть по колу. Змінити напрям з'єднання фігур діаграми можна за допомогою команди Lay Out Shapes (Розташування фігур) з меню Shape (Фігура)

За допомогою команди Distribute Shapes (Розподілити фігури) з меню Shape можна налаштувати відстань між трьома і більш фігурами. При розподілі фігур по вертикалі відстань визначається по верхній і нижній фігурах, що входять у виділення. При розподілі фігур по горизонталі відстань визначається по найлівішій і найправішій фігурах, що входять у виділення.

Для вирівнювання двох і більш фігури використовується команда Align Shapes (Вирівняти фігури) з меню Shape.

3.3. Правила побудови мережних діаграм

3.3.1. З'єднання фігур в мережних діаграмах

Для створення мережної діаграми, що включає інформацію про тип обладнання, його з'єднання в мережу і найбільш ефективну конфігурацію, використовують шаблон Basic Network Diagram (Базова мережна діаграма).

Першим кроком в створенні мереженої діаграми є визначення, який тип мережі і яка магістраль – частина мережі, необхідна для передачі інформації по мережі, –використовуватимуться. Потім перетягнути фігуру магістралі на сторінку діаграми, а вслід за нею фігури всього устаткування мережі. Після розташування мережного обладнання навколо магістралі необхідно перетягнути маніпулятором з фігури магістралі, щоб пов'язати обладнання з магістраллю, додати у фігури текст, як це робиться в будь-якій діаграмі Visio.

3.3.2. Збереження інформації у фігурах мережних діаграм

Фігури мережевого обладнання мають додаткові властивості за замовчуванням, які призначені для зберігання даних. Ці властивості включають інформацію про виробника, номер виробу, опис виробу і серійний номер. Можливо також визначити нові додаткові властивості окремих фігур або всіх екземплярів даної фігури на діаграмі.

Щоб проглянути інформацію про додаткові властивості фігури, в меню View (Вигляд) необхідно вибрати пункт Custom Properties Window (Вікно додаткових властивостей), а потім виділити фігуру. Додаткові властивості фігури і відповідні їм дані відобразяться в цьому вікні. Вікно можна також відкрити, якщо натиснути правою кнопкою миші на фігурі і в контекстному меню вибрати пункт Properties (Властивості). Щоб визначити нові додаткові властивості для всіх екземплярів фігури на діаграмі, використовується Document Stencil (Трафарет документа), який містить всі фігури відкритої діаграми. При редагуванні фігури в Document Stencil зміни відбиваються на всіх екземплярах фігури в документі.

3.3.3. Створення мережних звітів

Використовуючи дані додаткових властивостей, що зберігаються в діаграмі, можна створювати звіти по обладнанню, використаному в мережній діаграмі. У Visio є декілька стандартних типів звітів, таких як звіти Inventory (Перелік) і Network Device (Мережні пристрої). Можна створити свій власний звіт, задавши його визначення - набір критеріїв, що показують, які фігури і додаткові властивості мають бути включені в звіт, а також формат звіту. Щоб створити нове визначення звіту або змінити що існує, використовуйте Report Definition Wizard (Майстер визначення звітів), який дозволяє в покроковому режимі визначити критерії звіту. Щоб запустити звіт, необхідно натиснути на команді Reports (Звіти) в меню Tools (Сервіс). Результати можна зберегти у вигляді електронної таблиці, файлу XML, веб-сторінки або відобразити звіт як фігуру Visio - спеціальну фігуру, яка відображає дані звіту прямо на сторінці мережної діаграми.