Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Правова статистика підручник.docx
Скачиваний:
37
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
1.6 Mб
Скачать

2.2. Об’єкт і одиниця спостереження у кримінально-, цивільно-, адміністративно-правовій статистиці

Об’єктом спостереження є статистична сукупність явищ, що підлягає обстеженню (злочини, злочинці, спори, судові рішення). Чітке визначення сутності та меж об’єкта дає змогу запобігти різному тлумаченню результатів спостереження.

Під час обліку кількісного аспекту злочинності — об’єкта кримінально-правової статистики — необхідно мати чітке уявлен­ня про те, що таке злочини, у чому їх різниця від адміністра­тивних та цивільних правопорушень, що таке суб’єкт злочину, а саме особа, яка його скоїла.

Об’єкти правової статистики диференціюються залежно від галузі правової статистики.

Об’єкти кримінально-правової статистики такі: а) злочини, тобто самі факти суспільно небезпечних дій та їхні ознаки; б) злочинці, тобто особи, які скоїли ці суспільно-небезпечні дії; в) покарання, тобто міри, що призначаються судом за скоєння цих суспільно небезпечних дій.

Конкретними об’єктами цивільно-правової статистики, кількісний аспект яких вона характеризує, вважаються: а) цивільна справа; б) сторони цивільного процесу (позивач і відповідач); в) характер судового рішення.

Цивільно-правова статистика відбиває основні елементи цивіль­них правовідносин: право, обов’язок, суб’єкт права, суб’єкт обов’яз­ку, об’єкт. Передусім ураховуються види правовідносин, розглянуті судом — трудові, договірні, житлові та інші, а також суб’єкти прав і обов’язків (сторони) і об’єкт цивільних правовідносин.

Цивільно-правова статистика враховує тільки ті цивільні право- порушення, які є цивільно-правовими деліктами і вирішуються у судовому порядку. Значна частина цивільно-правових спорів вирішується громадянами у добровільному порядку, без звертання до судових інстанцій, і ці правопорушення не обліковуються в офіційній цивільно-правовій статистиці.

До об’єкта цивільно-правової статистики належать і ті цивільні правовідносини, які не є предметом конкретного спору, але засвідчені в порядку нотаріального чи судового провадження.

Адміністративно-правова статистика своїми показниками обліковує тільки ті адміністративно-правові делікти, з приводу яких було прийняте рішення відповідними органами, а тому її об’єкт — це: а) адміністративне правопорушення; б) особа чи група осіб, які його скоїли; в) призначене адміністративне стягнення.

Аналогічні об’єкти спостереження і в інших галузях правової статистики. Вони різняться лише якісним складом зареєстрованих фактів.

Об’єкт спостереження як сукупність складається з окремих елементів — одиниць сукупності. Одиниця сукупності — це первин­ний елемент об’єкта, що є носієм ознак, які підлягають реєстра­ції. Відомості про ознаки одиниць сукупності збираються від оди­ниць спостереження. У кримінально-правовій статистиці одиницею спостереження може бути суд, прокуратура, відділення міліції, митна служба, служба безпеки, а одиницею сукупності — скоєний злочин, окремий злочинець, кримінальна справа. У цивіль­но-правовій статистиці одиницею спостереження вважається окре­мий суд, нотаріальна фірма, а одиницею сукупності — цивільна справа, позивач, відповідач, нотаріальна дія і т. п.