Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Правова статистика підручник.docx
Скачиваний:
37
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
1.6 Mб
Скачать

4.4. Ряди розподілу правових явищ

Найпростіший прийом, застосовуваний з метою подати зібрану первинну інформацію в узагальненому вигляді, — це побудова рядів розподілу. За допомогою ряду розподілу можна охарактеризувати структуру правового явища за певною правовою ознакою.

Отже, ряд розподілу — це впорядкований поділ правових явищ на групи за істотною правовою ознакою. Будь-який ряд розподілу складається з двох елементів: варіант і частот. Варіанти — це окремі значення правової ознаки, а частоти — це числа, які показують, скільки разів ці значення повторюються. Варіанти позначаються літерою х, а частоти — f. Частоти, виражені в коефіцієн­тах чи у відсотках до підсумку, називаються частками і позна­чаються літерою d.

СХЕМАТИЧНО РЯД РОЗПОДІЛУ ЗОБРАЖУЄТЬСЯ ТАК:

Варіанта х

Частота f

Частка d

х1

х2

х3

:

хm

f1

f2

f3

:

fm

d1

d2

d3

:

dm

Разом

Σ f

1,0

Залежно від виду правової ознаки, за якою побудовано ряди розподілу, вони поділяються на два види: атрибутивні та варіаційні. Атрибутивним називається ряд розподілу, побудований за якісною правовою ознакою. Побудувати атрибутивний ряд розподілу досить просто. Достатньо утворити стільки груп, скільки різ- новидів має атрибутивна правова ознака, і підрахувати, скільки разів повторюється кожне її найменування. Можна обчислити також частки за формулою:

Прикладами атрибутивних рядів розподілу можуть бути: розподіл засуджених за статтю, родом занять, соціальною групою, видом злочину, формою вини, освітою, громадянством і т. ін. Один із таких прикладів наведено в табл. 4.3.

Таблиця 4.3

Розподіл виявлених осіб, підозрюваних у скоєнні хабарництва за його видами в україні за 1996 і 2000 роки

Вид злочину

1996

2000

Осіб

% до підсумку

Осіб

% до підсумку

Одержання хабара

Посередництво в хабарництві

Давання хабара

552

33

242

66,7

4,0

29,3

640

32

332

63,7

3,2

33,1

Разом

827

100,0

1004

100,0

Серед виявлених осіб найбільшу частку становлять особи, які одержували хабар, і в 1996, і 2000 році, коли вона скоротилась на 3,0 п. п.

Варіаційний ряд характеризує зміну кількісної правової ознаки по сукупності правових явищ. Як уже зазначалося, варіаційні правові ознаки поділяються на дискретні і неперервні. Залежно від цього і варіційні ряди розподілу поділяються на два види: дискретні та інтервальні.

Під час побудови дискретного ряду розподілу за дискретною правовою ознакою, кількість значень якої обмежена і чітко визначена, утворюється стільки груп, скількох значень набуває ця ознака. Обчислюється також частота повторення цих значень і визначаються частки. Прикладом дискретного варіаційного ряду розподілу може бути характеристика організованих злочинних груп за тривалістю їхньої діяльності (табл. 4.4).

Таблиця 4.4