Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Правова статистика підручник.docx
Скачиваний:
37
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
1.6 Mб
Скачать

4.6. Табличний метод подання матеріалів правової статистики

Результати статистичного зведення і групування подаються у вигляді статистичних таблиць. Це форма систематизованого та раціонального викладення правових показників, які наочно ілюструють найважливіші аспекти правових явищ і процесів.

За логічним змістом статистична таблиця розглядається як «статистичне речення», підметом якого є об’єкти дослідження, а присудком — система показників, які описують досліджувані об’єкти, тобто підмет.

Статистична таблиця складається у два етапи. На першому проектується макет таблиці, на другому таблиця заповнюється правовими показниками.

Макет статистичної таблиці — це комбінація горизонтальних ряд- ків і вертикальних граф, на перетині яких утворюються клітинки.

Макет статистичної таблиці

Загальна назва таблиці

Таблиця №

Підмет

Присудок

Верхні заголовки

А

1

2

3

4

5

6

Бічні заголовки

Підсумок

Графи

Ліві бічні та верхні клітинки призначені для заголовків — переліку складових підмета та системи показників присудка, решта — для числових даних.

При побудові таблиць дотримуються певних правил:

1) таблиця має бути невеликою за розміром, тоді її легше читати й аналізувати;

2) загальна назва таблиці, заголовки рядків та граф мають бути чіткими, лаконічними, короткими;

3) загальна назва таблиці має відображати її зміст, містити об’єкт, місце, час, одиниці вимірювання;

4) якщо кількість показників присудка велика, їх потрібно пронумерувати: підмет — великими літерами алфавіту, присудок — арабськими числами;

5) кількісні показники в межах однієї графи таблиці наводяться з однаковою точністю (до 0,1 або 0,01);

6) якщо наведені в таблиці показники мають різні одиниці вимірювання, для їх позначення відводиться окрема графа;

7) залежно від причини відсутності даних у таблицях застосовуються такі умовні позначення:

  • знак «х» — якщо клітинка не може бути заповнена;

  • «…» — коли про правове явище немає відомостей;

  • «—» — правове явище відсутнє;

  • «0,0» або «0,00» позначаються дуже малі числа.

8) таблиця має бути замкненою, тобто мати підсумковий рядок «Разом», «Усього» або «У цілому по сукупності», який її завершує;

9) до таблиці може додаватися примітка, якщо потрібна додат- кова інформація або певні уточнення до числових показників.

За побудовою підмета таблиці поділяються на три види: прості, групові та комбінаційні. Підмет простої таблиці містить перелік об’єктів, адміністративних і територіальних одиниць, періодів часу, хронологічних дат. Наприклад, показники роботи судів по районах міста Києва, кількість зареєстрованих господарських чи посадових злочинів за 1995—2002 роки; кількість установ з виконання покарань на кінець 1995—2002 року.

У груповій таблиці підметом є групування за однією правовою ознакою. Це будь-який розподіл. Наприклад, розподіл засуджених за видами скоєних злочинів, за віком, за строком покарання, за освітою, за національністю, за об’єктом посягань.

У комбінаційній таблиці групи за однією правовою ознакою поділяються на підгрупи за іншими правовими ознаками або одна з ознак розміщується в підметі, а інша — у присудку таблиці (табл. 4.7).

Таблиця 4.7