Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Правова статистика підручник.docx
Скачиваний:
37
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
1.6 Mб
Скачать

2.3. Програма статистичного спостереження

Після визначення носіїв ознак і джерел інформації скла­дається програма спостереження. Програма спостереженняперелік запитань, на які потрібно отримати відповіді в результаті спостереження (вік злочинця, строк позбавлення волі). Зміст і кількість запитань формують згідно з метою спостереження та реальними можливостями його проведення (фінансовими і трудовими витратами, терміном реєстрації інформації). Складається такий перелік запитань, який за мінімуму залучених даних дає максимум інформації. Цього можна досягти за- вдяки системному підходу. З одного боку, кожне запитання повинно мати самостійне призначення, а з другого — кожне запитання в комбінації з іншим має дати додаткову суміжну та побіч­ну інформацію. Складання блоків взаємозалежних узгоджених запитань дає змогу дослідити також внутрішні зв’язки об’єкта дослідження. Подальшою деталізацією обраних запитань формується набір ознак, що характеризують зазначений об’єкт обсте­ження та його одиниці.

До програми спостереження включають і розробку статистичного інструментарію, який є набором статистичних формулярів, а також інструкцій і роз’яснень щодо проведення ста­тистичного спостереження, реєстрації даних.

Статистичний формуляр — обліковий документ єдиного зразка, що містить адресну характеристику об’єкта спостереження та статистичні дані про нього. Статистичними формулярами є звіти, переписні та опитувальні листки, бланки документів, анкети. Складаючи формуляри, враховують не лише зміст ознак, а й можливість їх статистичної обробки. Деякі формуляри містять також короткі роз’яснення щодо їх заповнення. До інших додається інструкція як окремий документ, де роз’яснюється порядок реєстрації даних, зміст окремих питань або відповідей.

У процесі складання анкет застосовуються запитання закритого, напівзакритого та відкритого типу. До закритого типу належать запитання, до яких додається повний набір відповідей, а респондентові пропонується лише вибрати потрібні.

Скажімо, на запитання «Від якого типу насильства Ви особисто потерпіли протягом останніх 12 місяців?» пропонуються такі відповіді.

1. Напад особи або групи осіб без фізичного насильства (словесна образа).

2. Домашнє насильство.

3. Напад із застосуванням зброї.

4. Фізичне насильство.

5. Насильство з боку міліції.

6. Грабіж приватної власності.

7. Сексуальне насильство.

Запитання напівзакритого типу містять перелік готових відповідей, а також вільний рядок для самовизначення.

Наприклад, на запитання «Якщо Ви погано оцінюєте роботу міліції, то чому?» подаються такі відповіді.

  1. Працівники міліції зловживають службовим становищем.

  2. Працівники міліції не оперативно реагують на звернення громадян.

  3. Працівники міліції зовсім не реагують на звернення громадян та не надають жодної допомоги.

  4. Інше.

Запитання відкритого типу потребують самостійного формулювання відповіді.

Зрозуміло, що організовуючи масові анкетні обстеження, доцільно пропонувати запитання закритого та напівзакритого типу. Вони дають змогу, по-перше, отримувати адекватні відповіді, а по-друге — формалізувати відповіді, нагромаджувати їх та кіль- кісно обробляти.

Статистичний інструментарій забезпечує не лише вхідну частину інформаційної бази спостереження, а й вихідну. Це означає, що під час визначення ознак, складання блоків запитань одночасно готуються макети вихідних таблиць, в яких немає цифрової інформації. Макети таблиць дають змогу відразу визначати, наскільки кожне запитання (ознака) узгоджується з іншими, передбачати, як «працюватиме» кожне запитання (ознака), виключаючи малоінформативні запитання, обґрунтовувати методику подаль­шої статистичної обробки решти запитань.

Неодмінною умовою програм спостереження є наступність їхнього змісту, одиниць спостереження, методик обчислення. Це потрібно для порівняння результатів спостереження в часі та просторі.

Важливим питанням підготовки статистичного спостереження є забезпечення точності даних реєстрації. Точність результатів досягається, з одного боку, відповідною системою контролю, а з другого — ретельно відпрацьованим механізмом зби­рання даних і практичним досвідом у цій роботі. Такий досвід формується під час пробних, так званих пілотних обстежень — невеликих за обсягом, що мають на меті випробувати, уточнити програму спостереження, підвищити якість розробки організаційних питань.