Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Правова статистика підручник.docx
Скачиваний:
37
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
1.6 Mб
Скачать

Розподіл засуджених за вироками судів, що набрали законної чинності, за окремими видами злочинів у 2002 році в україні

Вид злочину

Кількість засуджених, тис.

У % до підсумку

Усього засуджено:

194,2

100,0

У тому числі:

за крадіжки

44,0

22,7

грабежі

10,3

5,3

розбої

4,5

2,3

вимагання

1,0

0,5

хабарництво

0,5

0,3

навмисні вбивства і замахи на вбивство

3,1

1,6

навмисні тяжкі тілесні ушкодження

4,2

2,2

зґвалтування і спроби зґвалтування

0,7

0,4

хуліганство

7,7

4,0

3. Відносні показники координації. Поглиблений аналіз структури передбачає оцінювання співвідношень, пропорцій між окре­мими складовими одного цілого. Такий різновид порівнянь по­дається відносними показниками координації, які показують, скільки одиниць однієї частини сукупності припадає на 1, 100 і 1000 одиниць іншої, узятої за базу порівняння. Вибір бази порівняння довільний. Наприклад, коефіцієнт збалансованості статі по­казує, скільки засуджених чоловіків припадає на кожну 1000 за­суджених жінок або навпаки. У правовій статистиці такі відносні показники відображають притаманні суспільно-правовому явищу співвідношення складових частин (співвідношення одного виду злочину з іншим), пропорцій його розвитку.

У цій групі відносних показників у юридичній літературі роз- глядається коефіцієнт «ураженості» злочинністю різних груп населення, який характеризує відношення частки певної групи населення (вікової, соціальної) у складі контингенту злочинців та частки відповідної групи у складі всього населення у віці настання кримінальної відповідальності. Цей коефіцієнт показує, наскіль- ки частка групи серед осіб, що скоїли злочини, більша або менша за частку такої самої групи населення. За умови рівних часток кое­фіцієнт ураженості дорівнює одиниці.

4. Відносні показники динаміки характеризують напрям та інтенсивність зміни правового явища у часі і визначаються співвідношенням значень цього показника за два періоди чи моменти часу. При цьому базою порівняння може бути або попередній, або віддаленіший у часі рівень.

Якщо база порівняння стала, то показники динаміки наступних періодів визначаються у відсотках до цієї бази за формулою:

.

Якщо базою порівняння є рівні попереднього періоду, то показники динаміки за кожний наступний рік визначаються у відсот- ках до змінної бази за формулою:

,

де — поточний рівень правового явища; — попередній рівень правового явища; — базисний рівень правового явища.

Приклад обчислення таких показників наведено в табл. 3.2.

Таблиця 3.2