Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Правова статистика підручник.docx
Скачиваний:
37
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
1.6 Mб
Скачать

Розподіл осіб, які вчинили злочини у складі організованих злочинних груп, в україні 2000 року за соціальною категорією та ступенем співучасті

Соціальна категорія

Ступінь співучасті

Разом

Організатор

Виконавець

Підмовник

Пособник

Робітники

Представники органів влади

Непрацюючі

Інші

75 10 621 255

345 16 1925 649

3 – 9 7

15 3 85 58

438 29 2640 969

Разом

961

2935

19

161

4076

Аналіз цієї таблиці по горизонталі показує, що найчисленнішою соціальною категорією в кожній групі за ступенем співучасті є непрацюючі учасники організованих злочинних груп. Її аналіз по вертикалі дає змогу помітити, що незалежно від соціальної категорії у складі злочинних груп провідну роль відіграють виконавці та організатори.

Розробка присудка у таблицях будь-якого виду може бути простою — у вигляді переліку правових показників — або комбінованою, коли правові ознаки для характеристики підмета подаються в комбінації.

Статистичні таблиці вельми поширені у практичній діяльності правоохоронних органів як основний засіб узагальнення первинних матеріалів.

4.7. Графічне зображення правових показників

Статистичні таблиці доповнюються графічним зображенням правових показників. За допомогою графіка статистичний матеріал стає наочнішим, виразнішим, доступнішим. На відміну від таблиці, графік подає узагальнювальну картину стану та розвитку правового явища, дає змогу швидше та чіткіше помітити закономірності зміни правового показника.

Графіком називається умовне зображення правових показників і їх співвідношень за допомогою геометричних фігур, ліній, точок або графічних картосхем. Кожен графік повинен мати такі основні елементи:

  1. поле графіка;

  2. графічний образ;

  3. просторові орієнтири;

  4. масштабні орієнтири;

  5. легенду або умовні позначення;

  6. назву графіка.

Поле графіка — це місце розміщення геометричних знаків, яке має певні розміри і пропорції. Розмір поля залежить від призначення графіка. Найзручнішою є квадратна і прямокутна форма поля.

Графічний образ — це сукупність геометричних знаків: точок, ліній, фігур, за допомогою яких зображаються правові показники. Від графічного образу залежить вид графіка. Комп’ютерні програми побудови графіка мають великий набір графічних образів, які дають змогу наочно зображати правові явища.

Просторові орієнтири визначають розміщення геометричних знаків на полі графіка і задаються у вигляді прямокутної (найчастіше) системи координат у дво- чи тривимірному просторі. Масштабні орієнтири визначаються системою масштабних шкал із числовими позначеннями. Масштабом графіка є умовна міра переведення числової величини у графічну. Для визначення масштабу довжина масштабної шкали ділиться на максимальне значення правового показника.

Легендою комп’ютерні програми побудови графіків називають умовні позначення розміщених на графіку геометричних фігур та засобів зображення.

Назва графіка найчастіше відповідає назві таблиці, на основі якої він побудований. Іноді легенду, назву графіка та написи вздовж масштабних шкал називають експлікацією графіка.

За способом побудови графіки поділяються на діаграми, картодіаграми та картограми. Діаграма — це рисунок, на якому правові показники зображуються за допомогою геометричних фігур. Картодіаграма — це зображення правових явищ на географічній карті або плані місцевості за допомогою різних фігур. На картограмі правові явища надаються шляхом штрихування або розфар- бовування відповідної території на географічній карті.

Найпоширеніші у правовій статистиці — діаграми, які залежно від форми графічного образу поділяються на точкові, коли графічним образом є сукупність точок; лінійні, коли застосовуються лінії; стовпчикові, стрічкові, квадратні, кругові, об’ємні, фігурні та інші.

Лінійні графіки широко застосовуються у правовій статистиці для зображення динаміки злочинності: кількості скоєних злочинів, кількості виявлених осіб, кількості засуджених, кількості постраждалих і т. ін. Для побудови лінійних графіків використовується прямокутна система координат. На осі абсцис відкладаються роки, на осі ординат — правові показники у певному масштабі. Якщо на графіку зображено динаміку кількох правових показників, то відповідні лінії мають різнитися за формою, товщиною або кольором.

Побудуємо лінійний графік кількості злочинів та кількості виявлених осіб, які здійснювали заборонені види підприємницької діяльності, за даними табл. 4.8.

Таблиця 4.8