Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Правова статистика підручник.docx
Скачиваний:
37
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
1.6 Mб
Скачать

6.3. Оцінювання тісноти зв’язку між якісними правовими ознаками на основі непараметричних статистичних методів

На відміну від параметричних методів вимірювання взаємозв’язків між правовими ознаками, непараметричні методи не потребують обчислення параметрів, а ґрунтуються на застосуванні комбінаційних розподілів. При цьому правові ознаки можуть бути як номінальними, так і варіаційними. У правовій статистиці поширеніші непараметричні методи.

Для вимірювання зв’язку між якісними (атрибутивними, номінальними) правовими ознаками використовуються: коефіцієнт асоціації К. Пірсона, коефіцієнти рангової кореляції Спірмена і Кендала, коефіцієнти співзалежності А. А. Чупрова і Крамера.

Найпростішим показником співзалежності правових ознак є коефіцієнт асоціації К. Пірсона. На його основі вимірюється тіснота зв’язку між двома альтернативними правовими ознаками. Наприклад, наявність або відсутність рецидиву скоєння злочину, у місті чи в селі скоєно злочин, особою чоловічої чи жіночої статі і т. ін. Розрахунок коефіцієнта асоціації здійснюється на основі чотириклітинкової таблиці (табл. 6.2).

Таблиця 6.2

Загальний вигляд таблиці для обчислення коефіцієнта асоціації к. Пірсона

Групи за першою правовою ознакою

Групи за другою правовою ознакою

1

2

Разом

1

+

2

+

Разом

+

+

n

, — частота повторення найменувань другої правової ознаки в першій групі за першою правовою ознакою;

, — частота повторення найменувань другої правової ознаки в другій групі за першою правовою ознакою;

n — кількість елементів сукупності.

Коефіцієнт асоціації (А) визначається за формулою:

.

Замість частот при обчисленні коефіцієнта асоціації можуть використовуватися частки, особливо, коли абсолютні числа є дуже великими.

Коефіцієнти асоціації змінюються від – 1 до + 1. Чим ближчий коефіцієнт до 1, тим тісніший прямий чи зворотний зв’язок між правовими ознаками.

Для перевірки істотності виявленого зв’язку використовується критерій (хи-квадрат), який функціонально пов’язаний з коефіцієнтом асоціації: . Фактичне значення порівнюється з критичним , де k = m – 1 = 2 – 1 = 1. Якщо , то це свідчить про наявність істотного зв’язку між правовими ознаками. Якщо , то істотність зв’язку між правовими озна­ками не доведена або зв’язок вважається неістотним.

Таблиця 6.3

Критичні значення

k

1

2

3

4

5

6

7

8

3,84

5,99

7,81

9,49

11,07

12,59

14,07

15,51

Наприклад, обчислимо коефіцієнт асоціації між показниками алкоголізму і наркоманії серед засуджених, яким визначено за вироком суду примусове лікування, та їх статтю (табл. 6.4).

Таблиця 6.4