Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Правова педагог ка студентам.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
27.44 Кб
Скачать

Правова педагогіка

Тема 1. Вступ до правової педагогіки. Предмет, цілі, завдання, система правової педагогіки.

Взаємозв’язок правової держави, правопорядку і педагогіки. Основні системні педагогічні явища (освіта, навчання, виховання і розвиток). Урахування педагогічних закономірностей, механізмів та феноменів у законотворчій політиці, в управлінській нормотворчості. Правоохоронна діяльність і педагогіка. Система правового всеобучу і правового виховання різних категорій населення.

Педагогічна дійсність у правовій сфері суспільства як реально існуюче явище, що впливає на стан і удосконалення правової сфери. Форми існування педагогічної дійсності: педагогічні факти (як відносно поверхневі педагогічні явища), педагогічні закономірності (об’єктивно існуючі стійкі, повторюючи причинно-наслідкові зв’язки педагогічних проявів та їх сутностей); педагогічні механізми (як закономірні зміни від педагогічної причини до педагогічного наслідку).

Правова педагогіка як міждисциплінарна сфера наукових знань, галузь педагогічної науки. Об’єкт і предмет правової педагогіки, основні завдання.

Історія розвитку правової педагогіки, періоди розвитку галузі, структура правової педагогіки.

Методологія правової педагогіки. Загальна методологія як квінтесенція загальних методологічних принципів педагогічної науки. Спеціальна методологія правової педагогіки. Методи і методика юридично-педагогічного дослідження.

Тема 2. Система вітчизняної освіти: історія, сучасні рівневі моделі, перспективи розвитку, вдосконалення.

Юридична освіта в Україні. Професійний портрет (модель) особистості юриста (професіональна спрямованість, морально-психологічна та професійно-ділова підготовка). Принципи навчання юристів (змістові, організаціно-методичні). Принципи виховання юристів. Історія розвитку правової педагогіки.

Тема 3. Сутність і методична система навчання юристів: вітчизняний і зарубіжний досвід.

Сутність методичної системи навчання юристів. Зміст юридичної освіти . Професіоналізм юриста як сукупність знань, умінь і навичок. Методи навчання юристів. Організаційні форми навчання.

Тема 4. Виховні аспекти вітчизняного законодавства

Тема 5. Правове виховання і профілактика професійних деформацій особистості.

Завдання правового виховання у роботі з кадрами правоохоронних органів. Правове виховання в процесі навчання, формування професійних умінь. Професійні деформації як негативний вияв змін в особистості професіонала. Типові ознаки професійної деформації співробітників правоохоронних органів. Психолого-педагогічні шляхи профілактики професійних деформацій.

Тема 6. Дидактика професійної підготовки в правоохоронних органів.

Місце професійної підготовки у підвищенні професіоналізму спеціалістів правоохоронних органів; специфічні і загальні педагогічні завдання підготовки; часткові педагогічні задачі.

Педагогічні принципи професійної підготовки як спеціальна система основних, вихідних вимог до побудови процесу підготовки спеціалістів правоохоронців.

Змістові педагогічні принципи професійної підготовки (професійно-педагогічної цілеспрямованість, громадянськості, професійної відповідальності). Організаційні педагогічні принципи (педагогічної ефективності професійної підготовки, плановості та дисципліни підготовки, диференціації підготовки, повноцінного забезпечення).

Методичні принципи професійної підготовки (виховуючого і розвиваючого навчання, свідомості й активності, образності та насиченості, алгоритмізації, професіоналізації навчальних труднощів, професійної надійності, максимального наближення умов навчання до реальних оперативно-службових та службово-бойових умов).