Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПП ГРСз 11-12 Підприємницьке право.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
244.74 Кб
Скачать

КИЇВСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ ТУРИЗМУ, ЕКОНОМІКИ І ПРАВА

Юридичний факультет

Кафедра цивільного права та правового забезпечення туризму

Підприємницьке право

РОБОЧА ПРОГРАМА

ДЛЯ СТУДЕНТІВ ЗАОЧНОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ

НАПРЯМУ ПІДГОТОВКИ

«Готельно-ресторанна справа»

(кредитно-модульна система організації

навчального процесу)

КИЇВ – 2012

Гелич А.О. Підприємницьке право: Робоча програма для студентів заочної форми навчання напряму підготовки «Готельно-ресторанна справа» Київського університету туризму, економіки і права (за кредитно-модульною системою організації навчального процесу). – К., 2012. – ____ с.

Рецензент: Жук Л.А. – д.е.н., професор кафедри господарського права і процесу ЮІ НАУ

Робочу програму обговорено і схвалено на засіданні кафедри цивільного права та правового забезпечення туризму від «___» ______ 20__ року, протокол №__.

Робочу програму рекомендовано до друку та допущено для використання у навчальному процесі на засіданні науково-методичної комісії юридичного факультету від «__» ______ 20__ року, протокол № __.

Передмова

В умовах поступового переходу до ринкових відносин розширюється і вдосконалюється сфера правового регулювання суспільних відносин, підприємницької діяльності. У цьому зв’язку підвищуються вимоги до майбутніх фахівців з правознавства щодо ґрунтових знань підприємницького права та практичних навичок застосування правових норм при здійсненні господарської діяльності суб’єктами господарювання.

Мета вивчення дисципліни «Підприємницьке право» – опанувати систему правових знань, ознайомитися з основними правовими інститутами підприємницького права, спираючись на одержані знання з основ правознавства, цивільного права та інших галузевих і міжгалузевих правових дисциплін.

Завдання дисципліни: ознайомити студентів з основними принципами та інститутами підприємницького права, особливостями правового регулювання відносин, що складаються у ринковій економіці між уповноваженою і зобов’язальною особами; сформувати у студентів навички роботи з нормативними документами, уміння розв’язувати конкретні правові ситуації, що виникають у підприємницькій діяльності, на основі національного та міжнародного законодавства, здатність реалізовувати право в обраній сфері діяльності та усвідомлювати відповідальність при здійсненні юридично значущих дій. Розкриття правових категорій та конструкцій підприємницького права, сучасних проблем, основних тенденцій його розвитку і застосування є головним напрямком у викладанні дисципліни.

Вивчення підприємницького права передбачає формування у майбутніх фахівців уміння застосовувати набуті знання та навички на практиці, що може бути досягнуто шляхом збалансованої методики вивчення теоретичних аспектів права та їх практичного застосування на семінарських заняттях за допомогою вирішення конкретних ситуацій з урахуванням практики господарських та загальних судів України, тестів, контрольних питань та усних опитувань студентів.

Вивчення дисципліни «Підприємницьке право» здійснюється за допомогою активних методів, а саме поєднання аудиторних занять (лекції, практичні заняття, семінари, консультації) із індивідуальною та самостійною роботою студентів, яка включає в себе студіювання рекомендованих підручників, навчальних посібників та відповідної наукової літератури, написанні науково-дослідних робіт, підготовці рефератів, вирішення ситуаційних завдань, складання проектів документів, якими оформляються конкретні юридичні дії.

Робоча навчальна програма дисципліни «Підприємницьке право» затверджена на засіданні кафедри цивільного права і правового забезпечення туризму та враховує основні положення чинного законодавства і сучасних праць вчених юристів.

Робоча навчальна програма дисципліни «Підприємницьке право» складена на основі робочого навчального плану напряму підготовки «Готельно-ресторанна справа», навчальної програми цієї дисципліни, Положення про організацію навчального процесу за кредитно-модульною системою та Тимчасового положення про рейтингову систему оцінювання.

Навчальний матеріал навчальної дисципліни структурований за модульним принципом і складається з двох навчальних модулів.

Вивчення дисципліни «Підприємницьке право» супроводжується проведення поточних і підсумкових контролів. Поточний контроль здійснюється у формі двох модульних контрольних роботах, а підсумкові модульні контролі у формі одного ПМК та екзамену.