Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Облік і аудит (шпоры).doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
781.31 Кб
Скачать

Ведення параметрів контрагентів банку

Параметри контрагентів (клієнтів) банку — це обов'язкові параметри, які деталізують інформацію про конт­рагентів. Вони заповнюються в разі відкриття:

* аналітичного рахунка для обліку операцій з клієнтами;

* рахунка новому клієнтові в даному банку.

До параметрів контрагента належать: код контрагента, іден­тифікаційний код, резидентність, код держави, ознака інсайдера, інституційний сектор економіки, форма власності, галузь еконо­міки, вид економічної діяльності.

Код контрагента — Він є кодом власника рахунка і, як правило, має значення порядкового номера клієнта відповідно до реєстру контрагентів, який ведеться банком.

Ідентифікаційний код — є другим параметром і визначає персональний номер суб'єкта господарської діяльності — рези­дента відповідно до Єдиного Державного реєстру підприємств та організацій України (ЄДРПОУ) або фізичної особи — платника податків відповідно до Державного реєстру фізичних осіб. ЄДРПОУ. Формат параметра для юридичної особи — 8 цифр. Для фізи­чних осіб відповідно до Державного реєстру фізичних осіб — платників податків — 10 цифр. Третій параметр — резидентність — може набирати значен­ня: резидент (1), нерезидент (2). Код держави — це четвертий параметр, який містить код країни-контрагента (клієнта) відповідно до «Класифікатора країн світу» П'ятий обов'язковий параметр контрагента — ознака інсайдера. Він містить інформацію про належність клієнта до інсайдерів (пов'язаних з банком осіб) - керівники банку; власники істотної участі в банку; близькі родичі керівників чи власників істотної участі. Параметр може набувати значення: 01 — інсайдер, 02 — неінсайдер, а також інших значень, що деталізують тип інсайдера. Формат параметра — дві цифри.

Інституційний сектор економіки (шостий параметр) — це па­раметр, що вказує на статус контрагента в економіці. Параметр ви­значається за типом (видом) контрагента згідно з методичними ре­комендаціями щодо класифікації інституційних секторів економіки України. Для даного параметра визначається формат — п'ять цифр. Усі інституційні сектори економіки є складовими загальних секторів економіки: нефінансовий державний, нефінансовий недержавний, фінансовий банківський, фінансовий небанківський, центральні органи державного управління, місцеві органи державного управління, фізичні особи, домашні господарства. некомерційні організації, що обслуговують, домашні господарства

Форма власності, що є сьомим параметром контрагентів, указує на їхній розподіл за формами власності. Визначений формат па­раметра — дві цифри, а саме: приватна власність 10, колективна власність 20, державна власність 30, власність інших держав 40, власність міжнародних організацій та юридичних осіб інших держав 50.

Галузь економіки, що є восьмим параметром, визначає на­лежність суб'єктів господарської діяльності до конкретних га­лузей народного господарства. Установлено формат параметра — п'ять цифр, і він заповнюється лише для контрагентів — суб'єктів госпо­дарської діяльності. Загальний класифікатор галузей дуже великий за обсягом.

Дев'ятий параметр — вид економічної діяльності вказує на розподіл суб'єктів за видами економічної діяльності. Визначення параметра подано в «Класифікаторі видів економічної діяльності».