Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Облік і аудит (шпоры).doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
781.31 Кб
Скачать

25. Методи контролю.

Контроль — це процес, який забезпечує відповід­ність функціонування керованого об'єкта прийнятим управлінським рішен­ням та направлений на успішне досягнення поставлених цілей. Контроль – це процес логічного, систематичного, інформаційного обслуговування управління

Методом контролю є сукупність заходів та способів, які забезпечують виявлення законності і доцільності використання державної, суспільної та особистої власності.

За джерелами контрольних даних та заходами проведення всі види кон­тролю поділяються на: фактичний та документальний.

Джерелами фактичного контролю є фізичні об'єкти: інвентаризація, експертна оцінка, особистий досвід. У банках — це контрольний перерахунок національної та інвалютної грошової готівки в касах, сховищах, резервних фондах, коштовних металах та інших цінностях, перевірка збереження основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей банку, а також застави та інше. Джерелами документального контролю є документи та дані фінансової і статистичної звітності: читання документів, рахункова перевірка доку­ментів, порівняння документів, письмовий запит, економічний контроль та ревізія. Часто поєднують­ся обидва методи контролю — фактичний і документальний.

Залежно від мети та обсягу, а також від способів та заходів проведення розрізняють такі методи контролю: обстеження; економічний аналіз; перевірка; ревізія; аудит.

Обстеження це метод фактичного контролю, який здійснюється на місті шляхом аналізу зведених документів, фінансової, статистичної звітно­сті, експертної оцінки.

Економічний аналіз — це метод документального контролю, який є способом вивчення фінансово-господарської діяльності господарських ор­ганів за матеріалами обліку та звітності (аналізуються матеріали фінансової, статистичної звітності про касові обороти, розрахункові відношення, кредити, витрачання фондів заробітної плати, операції з цінними паперами, валютні операції, активні пасивні операції).

Перевірка це метод документального контролю, який проводиться за визначеним переліком питань. Перевірка полягає в обстеженні й вивченні окремих ділянок фінансово-господарської діяльності установ банку, банку в цілому або його підрозділів. Пе­ревірки бувають:

Суцільна (повна) перевірка документів здійснюється тільки за найбільш відпові­дальними і складними операціями, при виконанні яких найбільш імовірні зловживання, порушення.

Тематичні (вибіркові) перевірки - з'ясування стану роботи за певним окремим показни­ком. Залежно від теми перевірки, вони виконуються у документальній фор­мі.

Ревізія це метод документального контролю за фінансово-госпо­дарською діяльністю установ банку; банку в цілому або його підрозділів, дотримання ними законодавства з фінансових питань, достовірності обліку звітності. Залежно від органів, що здійснюють ревізії, їх поділяють на: відомчі, по­завідомчі внутрішньобанківські.

Відомчі ревізії (перевірки) проводяться вищими органами по відно­шенню до перевірюваних (Головними офісами банків, департаментами Національного банку України).

Позавідомчі ревізії (перевірки) проводяться органами Державного контролю: Державним контрольно-ревізійним управлінням, Міністерством фінансів, Державною податковою адміністрацією.

Аудит - це процес, у ході якого компетентний незалежний працівник (група працівників) отримує інформацію, що стосується певної установи банку чи банку в цілому та піддається кількісній та якісній оцінці, з метою визначити ступінь відповідності цієї інформації встановленим кри­теріям.