Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Облік і аудит (шпоры).doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
781.31 Кб
Скачать

19. Особливості плану рахунків та принципи його побудови

План рахунків фінансових банківських уста­нов — це систематизований перелік рахунків фінансового обліку, використовуваний для реєстрації господарських операцій. Він є складовою частиною національної системи бухгалтерського облі­ку, а отже, служить для відображення бухгалтерської інформації.

План рахунків, розроблений відповідно до загальновживаних у міжнародній практиці принципів та міжнародних стандартів бухгалтерського обліку, є обов'язковим для використання всіма банківськими установами України. На рахунках відображаються операції, визначені чинним законодавством та нормативними ак­тами Національного банку України. Облік валових доходів і ва­лових витрат ведеться за окремими схемами, що рекомендуються НБУ та вибираються банками України самостійно згідно із Зако­ном України «Про оподаткування прибутку підприємств».

Інформація, що відображається на рахунках бухгалтерського обліку, має бути докладною та зрозумілою для користувачів — керівництва банку, міжнародних фінансових організацій, контро­люючих органів.

У процесі підготовки плану рахунків було враховано ту обста­вину, що Національний банк України та решта банків виконують неоднакові операції тому було затверджено план рахунків бухгалтерського обліку комерційних банків Украї­ни та окремий план рахунків бухгалтерського обліку в Націо­нальному банку України.

Різні цілі та завдання, різні операції спричинили різні назви класів рахунків та не завжди однакові номери балансових рахун­ків, що в цілому не суперечить принципам міжнародного обліку, які покладаються в основу побудови обох планів рахунків.

План рахунків поділяється на чотири категорії та дев'ять кла­сів: Перша категорія — балансові рахунки, які об'єднано в п'ять класів: Клас 1. Казначейські та міжбанківські операції. Клас 2. Операції з клієнтами. Клас 3. Операції з цінними паперами та інші активи й зо­бов'язання. Клас 4. Довгострокові вкладення, основні засоби та нематері­альні активи. Клас 5. Капітал банку. Друга категорія — рахунки доходів та витрат. Клас 6. Доходи. Клас 7. Витрати. Третя категорія — рахунки управлінського обліку. Клас 8. Управлінський облік. Четверта категорія — позабалансові рахунки. Клас 9. Позабалансові рахунки.

Особливості цього плану рахунків такі: * мультивалютність; * визнання наявності управлінського обліку; * подвійний запис на позабалансових рахунках.

Отже, особливістю плану рахунків є те, що він ефективно працюватиме на створення бази економічних показників лише разом з аналітичним обліком. По суті, аналітич­ні рахунки невіддільні від тих, що їх зазначено в плані рахунків (балансові, доходів і витрат).

Рахунки класів 6 і 7 щодо формування доходів і витрат корес­пондують із рахунками класів 1—4. Залишки на рахунках класів 6 та 7 безпосередньо до валюти балансу не включаються, а в кін­ці звітного періоду взаємоперекриваються (доходи за відраху­ванням витрат) і обліковуються як результат поточного року в класі 5 — капітал банку.

Позабалансові операції відображаються в обліку за системою по­двійного запису, що забезпечується спеціальними контррахунками.

Кожний клас рахунків розподілений на: рахунки порядку II, вони мають двоцифрову нумерацію і озна­чають розділ; рахунки порядку III, що створюють групу і мають трицифрову нумерацію; рахунки порядку IV відповідно чотирицифрові, що є номером балансового рахунка.

Отже, синтетичний облік здійснюється на рівні балансових рахунків порядків II, III і IV, а План рахунків на рівні двох знаків синтетичних рахунків дублює балансовий звіт банку за статтями активу і пасиву.

Балансові рахунки, котрі є рахунками синтетичного обліку, забезпечують формування інформації про операції, що їх виконує банк, та її відображення у фінансовій звітності.

Усі балансові рахунки класифікуються: за видами контрагентів; характером операцій; рівнем зниження ліквідності П-пи побудови:

- безперервність діяльності установи,

- стабільність правил б/о,

- обачливість,

- нарахування доходів і витрат,

- дата операції,

- окреме відображення активів і пасивів,

- прийнятність вхідного балансу,

- перевага змісту над формою,

- відкритість,

- консолідація,

- суттєвість,

- оцінка активів і пасивів, капіталу