Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Облік і аудит (шпоры).doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
781.31 Кб
Скачать

1. Фінансовий аудит (або аудит фінансової звітності).

При фінансовому аудиті необхідно знайти підстави для підтверд­ження інформації, що відноситься головним чином до фінансової сфери. Фінансовий аудит в основному проводиться зовнішніми аудиторами, результатом роботи яких є висновок щодо фінансових звітів. Внутрішні; аудитори також можуть проводити фінансові перевірки, але це не є їх головним завданням. Особливістю фінансового аудиту є те, що в про­цесі його проведення підтверджуються факти, які містяться не тільки у фінансовій, але й в управлінській звітності.

2. Аудит на відповідність (аудит узгодженості). Мета аудиту на відповідність - визначити, чи дотримуються функціональні та виробничі підрозділи банку специфічних процедур або правил, які визначені вищим керівництвом (адміністрацією). Перевірки на відповідність проводяться як зовнішніми, так і внутрішніми аудиторами. Модель аудиту узгодженості в банку подано на рис.

3. Управлінський аудит - це визначення ділових операцій з метою розробки рекомендацій щодо економного й ефективного вико­ристання ресурсів, досягнення кінцевого результату і розробки полі­тики підприємства. Він повинен допомагати керівникам у виконанні їх функцій і приводити до підвищення рентабельності підприємства. Це визначення певною мірою можна віднести і до банків як особливого типу підприємств. В управлінському аудиті перевірки не обмежуються бухгал­терським обліком.

Внутрішній аудит забезпечує впевненість акціонерів, вклад­ників та кредиторів у тому, що в банку грошима керують ефективно, а система внутрішньобанківського контролю - незалежна, міцна, на­дійна - забезпечує різні послуги менеджменту в процесі моніторингу ризиків, з яким банк стикається у своїй діяльності. Важливою є роль внутрішнього аудиту в системі збору, обробки та надання інформації керівництву банку для прийняття управлінських рішень. Внутрішній аудит як одна із ланок банківського контролю має стати основою системи управління комерційним банком.

29. Основні завдання та ф-ції внутрішнього аудиту.

Завданням внутрішнього аудиту є функції запобіжного, опе­ративного, післяопераційного і стратегічного видів фінансово-гос­подарського контролю, що особливо важливо в умовах недоско­налості законодавчої бази з оподаткування.

Сутність внутрішнього аудиту проявляється в його функціях:

Координаційна функція полягає в тому, що служба внутрішнього аудиту планує свою роботу, виходячи з потреб акціонерів, інвесторів та правління банку.

Контрольну функцію служба внутрішнього аудиту виконує під час перевірки окремих підрозділів банку з метою забезпеченні оцінки внутрішнього контролю, політики, процедур банку, що стосуються адекватності, відповідності, ефективності та точності бухгалтерських даних, дотримання технології ведення банківській операцій та раціональності управління активами і пасивами банку. Аналітична функція служби внутрішнього аудиту – це аналіз ефективності різних аспектів банківської діяльності; експертна оцінка основної та допоміжної діяльності банку.

Інформаційна функція служби внутрішнього аудиту полягає у інформуванні керівництва банку про результати проведеної перевірки.

Дія захисної функції служби внутрішнього аудиту пов'язана з збереженням активів банку. Консультаційна функція це надання щоденних поточних консультацій працівникам функціональних підроз­ділів банку до рекомендацій за результатами аудиторських перевірок.

Основні завдання служби внутрішнього аудиту в банках:

1. Проведення поточного аудиту банківських операцій та своєчасне виявлення порушень та недоліків у банківській діяльності.

2. Оцінка відповідності діяль­ності банку прийнятій їм політиці, положенням і про­цедурам та перевірка повно ти та обґрунтованості ведення бухгалтерського обліку.

3. Підтримка взаємодії з органами пруденційного нагляду та зовнішніми аудиторами.

4. Оцінка якості адміністративного контролю та ефективності діяльності банку.

5. Узагальнення матеріалів і надання інформації про ре­зультати перевірок спосте­режній раді та правлінню банку, а також внесення пропозицій щодо усунення виявлених недоліків.

6. Вивчення невластивих або незвичних для банку ситуацій.

7. Перевірка і розробка рекомендацій щодо ефективного управління банківськими ризиками.

8. Участь у розробці внутрішніх положень, інструкцій, процедур та інших документів.

9. Виявлення порушень та контроль за дотриманням законодавчих актів та інструкцій.

10. Участь у рішенні задач економічної діагностики, розробці стратегії банку, проведенні маркетингових досліджень тощо.