Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоргалки_инвестиционное кредитование.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
569.86 Кб
Скачать

13. Розрахунок сум погашення заборг. За інв. Позичками.

Сума кредиту повертається банку поступово протягом строку кред-ня. Відомі 2 способи погашення інв. позичок:

1) Погашення періодичними внесками - погашається основна сума кредиту протягом усього строку кредитування. Однак порядок такий, що на кінець періоду залишається значна сума, яку треба погасити. Кредит може погашатися і рівними частками, т.ч., кожна наступна % виплата менше попередньої, тому що непогашена частина осн. суми постійно зменшується.

2) “Аморт. погашення” кредиту здійснюється або однією сумою одночасно після закінчення строку користування позичкою, або періодично (поступово) протягом усього терміну дії кредитної угоди.

Одним із найважливіших елементів плану погашення заборгованості є визначення кількості виплат протягом року. Строкові виплати розглядаються як кошти, передбачені для погаш. осн. боргу і поточних % виплат по ньому. При цьому кошти, направлені на погашення осн. боргу, можуть бути рівними або змінюватися, а % можуть виплачуватися окремо.

Кожна строкова виплата (Р) включає в себе рівні витрати з погашення боргу (К) та відсотків по ньому (І):

Р = К + І.

Розрах. строкової річної виплати провод. за формулою:

і – % ставка; п – строк кредиту; В – величина боргу.

Величина і (1 + і)n / [(1 + і)n - 1] називається коеф. погашення заборг., або внеском на амортизацію грошової одиниці.

На практиці часто виникає ситуація для визначення суми залишку невиплаченого основного боргу за певний період. Для розрахунку цієї величини використовується така формула:

де к – номер розрах. періоду, в якому проведена остання строкова виплата.

При виплаті боргу шляхом внесення рівних платежів у строки менше року (щомісячно, щоквартально і т. д.) розмір строкових виплат визначається за формулою:

Р = В {і/т (1 + і/т) п/т / [(1 + і/т) п/т -1]},

і – % ставка; п – строк кредиту; т – число виплат і кількість періодів нарахування % протягом року; Р – розмір строкових виплат; В – величина боргу.

14. Визначення строку користування інв. Позичкою.

Конкретний строк повернення позички залежить від форми кредитування, окупності витрат, платоспроможності та фінансового становища позичальника, кредитного ризику та необхідності прискорення оборотності кредитних ресурсів.

Розрахунки, що виконуються банком у період надання кредиту на нове буд-во, технічне переозброєння, розширення підприємств, здійснюється за такими формулами.

Розрахунок повного строку кредиту:

ПСк = Пв + Плп + СПк

ПСк – повний строк кредиту; Плп – пільговий період; Пв – період використання; СПк – період погашення.

Період використання, як правило, – це строк буд-ва або реконструкції об'єкта. Пільговий період – це строк освоєння виробничих потужностей: період часу з моменту введення підприємства (об'єкта) в експлуатацію до дня досягнення проектних техніко-економ. показників. Період погашення – це період часу, протягом якого, починаючи із дня введення об'єкта буд-ва в дію, позичальник повністю розрах. з банком за кредит за рахунок усіх джерел сплачення.

Період погашення розраховується за такою формулою.

Розрахунок строку погашення кредиту:

СПк = К : (Пр + А),

СПк – період погашення кредиту; К – сума кредиту, включаючи % за його користування; Пр – річна сума прибутку, яка направляється на сплату кредиту; А – річна сума аморт. відрахувань, яка направляється на сплату кредиту.

Сьогодні в Укр. строк інв. кредиту залежить від ряду факторів: цільове призначення кредиту; співвідношення попиту та пропонування аналогічних кредитів; розміру інв. проекту; рівня інфляції; «довжини» кредитних ресурсів; нац. зак-ва та традиційної практики інв. кредитування. Проте, в будь-якому випадку він не може бути коротшим, ніж строк окупності інв.