Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоргалки_инвестиционное кредитование.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
569.86 Кб
Скачать

40. Учасники ліз. Операцій, їх взаємовід. Та регулювання.

Суб'єктами лізингу можуть бути:

1) лізингодавець – юр. особа, яка передає право володіння і користування предметом лізингу лізингоодержувачу;

2) лізингоодержувач– фіз. або юр. особа, яка отримує одержує право володіння та корист. предметом лізингу від лізингодавця;

3) продавець (постачальник) – фіз. або юр. особа, в якої лізингодавець набуває річ, що в наступному буде передана як предмет лізингу лізингоодержувачу;

4) ін. юр. або фіз. особи, які є сторонами багатостороннього договору лізингу.

Виробником або продавцем об'єктів лізингу в Укр. може виступати будь-яка юр. особа, яка здійснює свою ді-ть на законних підставах і є резидентом Укр. або є іноз. фірмою, ді-ть якої не суперечить вимогам міжнар. і нац. норм.

Учасники лізингового ринку

Комерційні лізингові компанії, що створені за галузевою чи вироб. ознакою, зорієнтовані на обслуговування під-в певної галузі. Лізингових компаній такого типу в Україні найбільше потребує сільське господарство, буд. та транспорт. Напівкомерційні лізингові компанії створюються за участю державних чи муніципальних органів влади та фінансуються за рахунок відповідних бюджетів.

Існують також регіональні організації чи фонди, які створені для підтримки малого бізнесу та отримали ліцензію на здійснення лізингових операцій. Особливостями, що притаманні таким суб'єктам лізингового бізнесу, є:

1) жорстка орієнтація на здійснення лізингових операцій з певною спеціалізованою групою клієнтів:

2) здійснення ліз. операцій на основі пільгового фін-ня.

З метою підтримки розвитку лізингового бізнесу в країні створений та діє Державний лізинговий фонд (ДЛФ). Фінансові ресурси ДЛФ формуються за рахунок бюджетних відрахувань.

Наступну групу осн. учасників в Укр. представляють такі, що створені торгівельними компаніями, чи ін., що не мають безпосереднього зв'язку ні з банк. структурами, ні з держ. ресурсами. Основна мета таких компаній - залучення корпоративних клієнтів, що мають можливості придбавати великі обсяги обладнання.

Міжнародні лізингові компанії в Україні ще не набули широкого розповсюдження. Осн. метою є фін-ня продажу обладнання закордонних виробників для укр. під-в та під-в, організованих за участю іноз. капіталу.

Найпотужнішу групу учасників, що активно функціонують на ринку лізингу в Україні, представляють комерційні лізингові компанії, створені Б, чи спеціалізовані відділи КБ. Вони надають лізингові послуги широкому колу клієнтів, але не виключені й такі випадки, коли банк надає перевагу лише власним постійним клієнтам.

Непрямі учасники ліз. ринку:

- страх. компанії, - забезпечують захист майнових і фін. інтересів лізингодавців та лізингоотримувачів.

- інв. компанії та фонди, - акумулюють грош. кошти з метою інв. їх у перспективні лізингові проекти.

- консалтингові фірми, - допомагають лізингоотрнмувачу отримувати якісні консультаційні послуги.

У ліз. бізнесі можуть брати участь брокерські фірми, які безпосередньо не займаються наданням лізингового майна, а виконують роль посередників між постачальником, лізингоотримувачем та лізингодавцем. Коли мають місце великі угоди, то кількість учасників може збільшуватися за рахунок підключення брокерських фірм, трастових корпорацій.