Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоргалки_инвестиционное кредитование.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
569.86 Кб
Скачать

37. Особливості оцінки землі при іпотечному кред-ні.

Основною заставою при іпот. кред-ні є земля, тому і підприємець, і КБ повинні правильно здійснювати її оцінку. Сьогодні на Укр. грошова оцінка земель здійснюється з метою регулювання відносин під час передачі землі у власність, спадщину, під заставу, у разі дарування, купівлі-продажу земельної ділянки та права оренди, під час визначення ставок земельного податку, ціноутворення, обліку сукупної вартості осн. засобів вир-ва, визначення розміру внеску до статутних фондів акціонерних товариств, об'єднань, кооперативів.

Оцінка несільськогосп. земель визнач. відповідно до Постанови КМУ «Про експертну грошову оцінку земельних ділянок нес/г призначення». Згідно з цією Методикою здійснюється експертна грошова оцінка земельних ділянок нес/г призначення, на яких розташовані об'єкти нерухомого майна, в тому числі об'єкти незавершеного буд-ва та законсервовані об'єкти, що приватизовані (відчужені) відповідно до закон-ва Укр.

Експертна грошова оцінка земельної ділянки здійснюється за методами: капіталізація чистого доходу; зіставлення цін продажу подібних земельних ділянок; урахування витрат на спорудження об'єктів нерух. майна на земельній ділянці; грошова оцінка земельної ділянки за Методикою грошової оцінки земель нес/г призначення (крім земель населених пунктів), затвердженою постановою КМУ і Методикою грошової оцінки земель с/г призначення та населених пунктів, затвердженою постановою КМУ у частині оцінки земель населених пунктів; поєднання кількох методичних підходів з умовним розподілом забудованої земельної ділянки на складові компоненти (земельна ділянка, будівлі, споруди).

38. Зміст, об’єкти та види лізингу.

У ЗУ “Про фін. лізинг” термін “фін. лізинг” - вид цивільно-правових відносин, що виникають із договору фін. лізингу. За договором фін. лізингу лізингодавець зобовязується набути у власність річ у продавця (постачальника) відповідно до встановлених лізингоодержувачем специфікацій та умов і передати її у користування лізингоодержувачу на визначений строк не менше 1 року за встановлену плату. Тобто лізинг - форма строкового та платного користування майном.

Предметом лізингу може бути неспоживча річ, визначена інд. ознаками та віднесена відповідно до зак-ва до осн. засобів. Згідно із ЗУ “Про фін. лізинг” не можуть бути предметом лізингу земельні ділянки та ін. природні обєкти, єдині майнові комплекси під-в та їх відокремлені структурні підрозділи (філії, цехи, дільниці).

Залежно від хар-ру об'єкта лізингу:

1) лізинг рухомого майна (машинно-технічний) Об'єктами лізингу є: транспортні засоби; буд. техніка: засоби теле- та дистанційного зв'язку; верстати; засоби обчислювальної техніки; ін. вироб. обладнання, механізми та прилади.

2) ліз. нерух. майна. Об'єкти: буд. та споруди вироб. признач.

Залежно від складу учасників угоди:

1) прямий - власник майна (постачальник) сам-но передає об'єкт у лізинг (двостороння угода). Різновидом прямого лізингу є зворотній лізинг, за яким власник майна передає право власності на нього майбутньому лізингодавцю на умовах купівлі-продажу та одночасно вступає з ним у відносини як користувач цього майна. Це не виключає можливості наступного викупу майна після закінчення терміну угоди та відтворення права власн. на нього постачальника-користувача;

2) опосередкований - передача майна здійсн. через посер-ка. Має місце тристороння операція або багатостороння операція з великою кількістю суб'єктів угоди.

За ступенем окупності майна:

1) лізинг з повною окупністю - протягом терміну дії 1 угоди відбувається повна виплата вартості об'єкта лізингу;

2) лізинг з неповною окупністю - протягом терміну дії 1 угоди окупається лише частина вартості майна.

Залежно від умов амортизації:

1) лізинг з повною А і з повною виплатою вартості об'єкта;

2) лізинг з неповною А, - з частковою виплатою вартості.

Також виділяють: фін. лізинг - належать, контракти, що передбачають сплату протягом чітко встановленого строку ліз. платежів, величина яких є достатньою для повного відшкод. витрат лізингодавця, пов'язаних з придбанням майна та реалізацією прав власника, а також для забезпечення йому прибутку. Оперативний ліз., операції якого хар-ся тільки частковою амортизацією об'єкта лізингу протягом 1 строку лізингування: здійсненням більшої частини обов'язків, пов'язаних з обслуг. майна, за рахунок лізингодавця.

За обсягом обслуг. об'єкта, що передається у лізинг:

1) чистий лізинг - лізингоотримувач зобов'язується здійснювати все обслуговування лізингуючого об'єкта;

2) ліз. із повним набором послуг - лізингодавець має надавати повний набір послуг за об'єктом лізингу;

3) лізинг із частковим набором послуг.

За характером лізингових платежів:

1) ліз. із грош. платежем - всі платежі здійсн. у грош. формі;

2) ліз. із компенсаційним платежем - платежі здійсн. у формі постачання товарів, вироблених на даному обладнанні. або у формі надання зустрічних послуг;

3) лізинг із змішаним платежем - поєднуються форми оплати.

Стосовно податкових та амортизаційних пільг виділ.:

1) фіктивний лізин, - угода має спекулятивний хар-р та укладається з метою отрим. податкових та А пільг;

2) дійсний лізин, - вказана вище мета не є осн. та визначною.

Міжнародний ліз. - належать угоди, в яких хоча б одна сторона чи всі сторони одночасно є представниками різних країн.