Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоргалки_инвестиционное кредитование.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
569.86 Кб
Скачать

39. Фін. Ліз. - джерело фін.-ня інв. Пр-ів, ознаки та організ.

За договором фін. лізингу лізингодавець зобов’язується набути у власність річ у продавця (постачальника) відповідно до встановлених лізингоодержувачем специфікацій та умов і передати її у користування лізингоодержувачу на визначений строк не менше 1 року за певну плату.

Особливими ознаками такого виду лізингу є:

  • довгостроковий характер такої послуги:

  • господарське відношення до об'єкта як до власності;

  • виключне право лізингоотримувача на користування майном протягом усього терміну дії лізингової угоди;

  • можливість придбання об'єкта за залишковою вартістю після закінчення строку лізингової угоди;

  • страх-ня та від-ть за майно, несе лізингоотримувач;

  • можливість реаліз. опціону на купівлю лізингоотрим. об'єкта лізингу за залишк. вар-тю після закінч. терміну лізингу.

Згідно із дослідженнями американських економістів банк може брати участь у лізинговому бізнесі прямо та опосередковано (шляхом фінансування лізингової компанії).

Якщо з метою фін-ня лізингового проекту банк. установа бере опосередковану участь у ліз. бізнесі, то, як правило, створюється власна дочірня ліз. компанія і банк здійснює її кредитне обслуговування.

Між банком і лізингоотримувачем існує фін. посередника, тобто банк. позичальник – лізингова компанія – розгляд. як фін. посередник. Реальним позич. вваж. лізингоотримувач, що використовує свої активи у вироб. цілях для отримання грош. надходжень, щоб виплатити лізингові платежі і тим самим забезпечити погашення боргу за позичкою лізингової фірми.

В організації лізингового процесу за умови опосередкованої участі банків можна умовно виділити 3 етапи:

1 етап – здійсн. підготовча робота для укладення юр. договорів. Важлива роль цього етапу обумовлена складним характером багатосторонніх відносин при лізингу, який потребує докладного вивчення всіх умов та особливостей кожного етапу організації операції. Оформлюються необхідні документи.

2 етапу, - закріплюються лізингові операції. Оформлюються документи: договорі купівлі-продажу об'єкта лізингу; акті прийняття об'єкта в експлуатацію: ліз. угоді; договорі на технічне обслуг. майна, що передається у лізинг: договорі на страх-ня об'єкта лізингу.

3 етап - включає період користування об'єктом лізингу. На цьому етапі лізингові операції знаходять відображення у бух. обліку та звітності: здійснюється виплата ліз. платежів лізингодавцю, а після закінчення терміну лізингу оформ. відносини щодо подальшого використання майна.

Участь банків у створенні лізингової компанії має ряд переваг: можливість кредитування за рахунок залучених коштів. зменшення ризиків банку, що пов'язані із проведенням лізингових операцій. У свою чергу у банківських лізингових компаній з'являється можливість отримання пільгових кредитів піл своїх засновників, гарантій від банку, можливість отримання мат.-тех. бази банку. При цьому скорочуються витрати на функціон. офісу компанії, коли його розміщено на території банку. Задовольняючи значні кредитні потреби ліз. компаній, банки тим самим отримують можливість впливати на масштаби, напрями та обсяги ліз. операцій, а отже на розвиток конкретних видів лізингу та лізингового бізнесу в цілому.

Якщо банк виступає безпосередньо як лізингодавець, то має місце прямий метод участі банківського капіталу в лізинговому бізнесі.