Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоргалки_инвестиционное кредитование.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
569.86 Кб
Скачать

24. Харак-ка джерел та порядок погашення держ. Кредиту.

Держ. інв. кредит – сукупність кредитних відносин, в яких кредитором виступає держава, а позичальником – під-ва, найчастіше ті, які належать до Держ. форми власності.

Він надається на капітальні вкладення виробничого призначення шляхом бюджетних позичок безпосередньо міністерствам і відомствам, іншим державним органам виконавчої влади для фін-ня під-ми, організ. та об'єднаннями через банки об'єктів, будівництво яких тільки починається на конкурсній основі, а також для фін-ня раніше початих перспективних будов, технічного переоснащення та реконструкції діючих підприємств, які належать до держ. власності, за пріоритетними напрямами ек-и Укр.

Сьогодні в Укр. держ. кред-ня буд-ва та об'єктів вироб. призначення здійснюється за рахунок коштів Інв. фонду Укр., сформованого за рахунок держ. бюджету. Обсяг державного кредитування і його напрями визначаються держ. політикою

Фінансування будов і об'єктів вироб. призначення за рахунок державних централізованих капітальних вкладень здійснюється в обсягах, визначених відповідними Переліками важливих будов вироб. призначення і природоохоронних об'єктів у складі Держ. програми.

Фінансування витрат на придбання устаткування, яке не входить до кошторису будов та об'єктів, що споруджуються з використанням державних централізованих капітальних вкладень, здійснюється у межах річних обсягів, що виділяються міністерствам, іншим центральним та місцевим органам виконавчої влади – замовникам за погодженням із Міністерством економіки.

Фінансування проектних робіт, що виконуються за рахунок Державних бюджетних коштів, а також витрат на проведення конкурсів, консервацію об'єктів здійснюється в межах загальних обсягів кап. вкладень замовника.

Міністерства, інші центр. та місцеві органи виконавчої влади щоквартально подають до Мінфінансів інф-ію про використання держ. централізованих капітальних вкладень.

Інвестор починає погашати кредит за рахунок власних коштів через рік після закінчення нормативного строку будівництва, реконструкції та технічного переоснащення об'єкта кредитування. Кошти, що вивільнилися, перераховуються комерційними банками на рахунок Інв. фонду Укр. для повернення їх у державний бюджет.

25. Процес контролю за державним інвест. Кредитуванням.

Державний інв. кредит – сукупність кредитних відносин, в яких кредитором виступає держава, а позичальником – під-ва, найчастіше ті, які належать до Держ. форми власності.

Він надається на капітальні вкладення виробничого призначення шляхом бюджетних позичок безпосередньо міністерствам і відомствам, іншим державним органам виконавчої влади для фінансування підприємствами, організаціями та об'єднаннями через банківські установи об'єктів, будівництво яких тільки починається на конкурсній основі, а також для фінансування раніше початих перспективних будов, технічного переоснащення та реконструкції діючих підприємств, які належать до державної власності, за пріоритетними напрямами економіки України.

Кредитування державних централізованих капітальних вкладень за рахунок державного бюджету проводиться Міністерством фінансів, Головним управлінням державного казначейства шляхом перерахування міністерствам, іншим центральним та місцевим органам виконавчої влади – замовникам коштів згідно з планами фін-ня. Міністерства, ін. центральні та місцеві органи виконавчої влади щоквартально подають до Міністерства фінансів інформацію про використ. держ. централізованих капітальних вкладень.

Контроль за цільовим використанням бюджетних позичок на фінансування капітального будівництва здійснюють Міністерство фінансів, Головне управління державного казначейства, міністерства, інші центральні та місцеві органи виконавчої влади – замовники і фінансуючі установи банків.

Контроль за додержанням строків буд-ва об'єктів, передбачених Державною програмою, здійснює Міністерство економіки та міністерства, інші центральні та місцеві органи виконавчої влади – замовники.

За умови використання податкового інв. кредиту, контроль за дотриманням умов надання, використання і компенсації інвестиційного податкового кредиту покладено на галузеві міністерства (відомства) та державні податкові інспекції за місцем знаходження підприємств-позичальників.