Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоргалки_инвестиционное кредитование.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
569.86 Кб
Скачать

21. Оцінка інв. Проекту в умовах невизначеності.

Основними причинами невизначеності є інфляція, зміни в технології, хибна одиниця проектної потужності, порушення строків будівництва тощо. Проблема невизначеності посилюється також порушенням часових строків на виконання кожної фази проекту. Тому КБ мають визначити вплив інфляції на оцінку інвестицій, оцінити результати аналізу чутливості проекту, аналізу беззбитк. та аналізу еквівалента впевненості.

Рішення про проведення такої оцінки приймається банком, якщо існують сумніви відносно життєдіяльності інв. проекту.

1. Вплив інфляції на оцінку інвестицій. Інфляція – це загальне підвищення цін. Коли зростає інфляція, реальна вартість сподіваних грошових потоків падає. Якщо інвестор не врахує ризик інфляції, то NPV або ІRR можуть бути штучно завищені. Таким чином, у процесі варто врахувати інфляцію, коригуючи або грошові потоки за проектом, або ставку дисконту. Для визначення оцінки ефективності проекту з урахуванням інфляції необхідно: або скоригувати грошові потоки на середньорічний індекс інфляції, а потім на ставку дисконту; або визначити ставку дисконту, яка б ураховувала індекс інфляції, і потім скоригувати грошові потоки за новою ставкою, яка враховує індекс інфляції.

2. Аналіз чутливості проекту. Можна показати, як змінюється чистий прибуток або прибутковість інвестицій за різних значень заданих змінних (питомої продажної ціни, питомих витрат, обсягу продажів та ін.). Аналіз чутливості треба здійснювати вже на етапі планування проекту Його проводять у такій послідовності:

1) вибирають ключовий показник ефективності інвестицій (це може бути внутрішня норма дохідності інвестицій (ІRR) або чиста приведена вартість проекту (NPV));

2) вибирають показники, відносно яких є певна невизначеність:

    • кап. витрати та вкладення в оборотний капітал;

    • ринкові фактори – ціна товару та обсяг продажів;

    • компоненти собівартості продукції;

    • час буд-ва та введення в дію виробничих потужностей:

3) встановлюють нижні і верхні значення невизначених факторів, вибраних на 2 етапі. Граничних факторів може бути кілька, наприклад: ± 5% та ± 10% від номін. значення;

4) визначають ключовий показник для всіх граничних значень невизначених факторів;

3. Аналіз беззбитковості. Мета – визначити точки рівноваги, в яких надходження від продажів = витратам на продану продукцію. Коли обсяг продажів нижче цієї точки, то фірма несе збитки, коли надходження рівні витратам, фірма веде справи беззбиткове. Аналіз беззбитковості служить для порівняння використання запланованої потужності з обсягом виробництва, нижче якого фірма має збитки. Точку беззбитковості можна визначити в показниках фізичних одиниць виробленої продукції або рівня використання вироб. потужності, за якої надходження від продажів та витрати виробництва рівні. Надходження від продажів у точці беззбитк. є вартістю беззбиткових продажів, а ціна одиниці продукції в цій точці є беззбитковою продажною ціною.

4. Аналіз еквівалента впевненості. Ідея аналізу - розподілити грош. потік на певну та ризиковану частини. Грошові потоки переводяться в безпечні (певні), потім дисконтуються за безпечною ставкою. Вирахування еквівалентів упевненості проводиться в такій послідовності:

1) визначають сподівані грошові потоки від проекту;

2) визнач. фактор еквівалента впевненості або % сподіваного грош. потоку, що є певним;

3) вирах. певні грошові потоки: величину сподіваних грошових потоків перемножують на фактор еквівалента впевненості;

4) визначають теперішню вартість проекту шляхом дисконтування певних грошових потоків на безпечну дисконтну ставку;

5) визначають чисту теп. вартість проекту: неї віднімають початкові інвестиції.

Якщо значення NPV дорівнює нулю або позитивне, проект можна ухвалити, якщо значення NPV негативне, то проект ухвалювати неслід.